top of page

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΝΑ: Καταγγέλουμε τη διοικήτρια του ΨΝΑ Δαφνί

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Kαταγγέλλουμε και ενημερώνουμε όλους τους εργαζόμενους για το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη στις 24/6/2020 και έχει ως εξής:


Στις 24/6/2020 χρειάστηκε να διακομισθεί ασθενής του Νοσοκομείου μας στην Ευελπίδων για εκδίκαση προγραμματισμένης υπόθεσής του που αφορούσε την άρση ή μη των θεραπευτικών μέτρων που τους είχαν επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα .Στις 7:00 το πρωί ένα όχημα του τμήματος μεταγωγών παρέλαβε τον ασθενή και την γιατρό που θα τον συνόδευε. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η οδύσσεια του ασθενούς και της συναδέλφου. Αντί να πάνε απευθείας στην Ευελπίδων όπως προβλέπεται ,μεταφέρθηκαν αρχικά στις φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα μαζί με κρατούμενους των φυλακών και στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ όπου παρέλαβαν και άλλους κρατούμενους, για να καταλήξουν τελικά αφού είχαν κάνει βόλτα όλο το λεκανοπέδιο μαζί με κρατούμενους των φυλακών και υπόδικους της ΓΑΔΑ στα κρατητήρια της Ευελπίδων. Σα να μην έφτανε αυτό ασθενής και γιατρός ,υποχρεώθηκαν ,άραγε με ποιανού εντολή, να παραμείνουν στα κρατητήρια μέχρι να ολοκληρωθούν οι δίκες των κρατούμενων (14 στο σύνολο τους) ,παρόλο που είχε εκδικαστεί η υπόθεση του ασθενούς. Μάλιστα σε ένα κρεσέντο τσαμπουκά και αστυνομικής αυθαιρεσίας οι αξιωματικοί του τμήματος μεταγωγών απευθυνόμενοι στη συνάδελφο είπαν« εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς» και την εμπόδισαν να δώσει στον ασθενή την αγωγή του. Ασθενής και γιατρός επέστρεψαν τελικά στο νοσοκομείο ,από τις 7 το πρωί που είχαν φύγει στις 6 το απόγευμα.


Η ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί για τη διακομιδή ασθενών στα δικαστήρια και άλλες φορές.

Καταγγέλλουμε τη διοικήτρια του ΨΝΑ Δαφνί η οποία ήταν ενήμερη και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατεύσει τους ασθενείς και τους συναδέλφους. Οι ευθύνες των υπουργών υγείας και δημόσιας τάξης, των κυβερνήσεων διαχρονικά για τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ασθενών με ψυχικές διαταραχές, είναι τεράστιες.


Παρά τις επιβεβλημένες αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα ,παρά το γεγονός ότι το άρθρο 16 του Ν.4509/2017 προβλέπει ρητά ότι : « οι θεραπευόμενοι ΔΕΝ θεωρούνται κρατούμενοι σύμφωνα με την έννοια των άρθρων 172 και 173 του Ποινικού Κώδικα» ,οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν « ακαταλόγιστοι δράστες», « επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια». Οι εκσυγχρονισμοί των όρων παραμένουν θεωρητικές διακηρύξεις και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να υλοποιηθούν π.χ. προσλήψεις προσωπικού, διαμόρφωση και εξοπλισμός κατάλληλων υποδομών, ανάπτυξη και στελέχωση υποδομών στο Πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, ενίσχυση της πρόληψης ώστε η ψυχική ασθένεια να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, μέτρα στήριξης – επανένταξης των θεραπευόμενων κ.λ.π.


Τρανή απόδειξη για το πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα είναι ότι την περίοδο της πανδημίας ,την ώρα που κάποιοι τσέπωναν εκατομμύρια ευρώ για να φτιάχνουν τηλεοπτικά σποτάκια και να μας κουνάνε το δάκτυλο για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, οι ψυχιατρικές κλινικές ήταν και παραμένουν πλημμυρισμένες με ράντζα ,με ασθενείς να στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον.


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι επικίνδυνοι «για την ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών» είναι οι διοικήσεις ,οι υπουργοί και διαχρονικά οι κυβερνήσεις που θεωρούν την υγεία του λαού κόστος που μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη των επιχειρηματικών ομιλων και πεδίο για να κάνει χρυσοφόρες μπίζνες ο ιδιωτικός τομέας.


Αυτοί είναι «οι πραγματικοί δράστες του εγκλήματος» και δεν έχουν «το ακαταλόγιστο»!


Απαιτούμε:

· Άμεσα το Δ.Σ. του Σωματείου να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση .Επίσης καλούμε τις δύο μεγάλες Ομοσπονδίες να παραστούν σε αυτή.

· Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων να στέλνουν γιατρούς με κλούβες στα δικαστήρια εκθέτοντας έτσι σε κινδύνους γιατρούς και ασθενείς

· Να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος για την παραβίαση των δικαιωμάτων των θεραπευόμενων από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας που σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.4509/2017 είναι επιφορτισμένο με αυτό το καθήκον.

· Να διερευνηθούν τα περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους για την απάνθρωπη αντιμετώπιση των ασθενών και των συναδέλφων.


ΥΓ: "Πολλά μπράβο" για το ανεκδιηγητο Δ.Σ. της Ε.Ψ.Ε. η οποία δε βρήκε μια λέξη να πει για όλα αυτά αλλά ψέλλισε κάτι ακατανόητα για τον κόμβικό ρόλο του τμήματος μεταγωγών. ΕYΓΕ!

bottom of page