Στο κυβερνητικό σχέδιο, που αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και στοχεύει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στον Flash TV.
Αναφερόμενος στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, εξήγησε ότι πρακτικά η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει «σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που μέχρι τώρα παρείχε δωρεάν το δημόσιο σύστημα Υγείας», αλλά και σε «σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας», απαλλάσσοντας, έτσι, το κράτος, αντίστοιχα και τον κρατικό προϋπολογισμό, από την ευθύνη να συντηρεί και να χρηματοδοτεί δημόσιες μονάδες Υγείας, εφόσον θα λειτουργούν πια ως επιχειρήσεις.
Ο Γ. Γαλανόπουλος επισήμανε πως επιχειρείται ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες που ανήκουν στο δημόσιο να περνούν σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, όπως στην περίπτωση των απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων, ενώ στάθηκε και στην ιδιωτικοποίηση ακτινολογικών εργαστηρίων, όπου με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού, οι εξετάσεις στέλνονται για διάγνωση στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το σημείο, παρουσίασε και σχετικό παράδειγμα ενός «νοσοκομείο-ακρογωνιαίου λίθου του ΕΣΥ», του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Προειδοποίησε, ακόμα, ότι υπηρεσίες που μας φαίνεται αδύνατο ότι μπορούν να είναι ιδιωτικές, το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε να περνάνε στα χέρια ιδιωτών ή να παρέχονται επί πληρωμή υπό τη σκέπη του δημόσιου νοσοκομείου και τόνισε ότι τώρα ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι από την τσέπη του όσα μέχρι του δίνονταν μέχρι τώρα δωρεάν.
Επίσης, το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο και για την υποστηρικτική επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας σχετικά με τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτά θα συμβάλλουν στη μείωση της λίστας αναμονής στα πρωινά ιατρεία, «γιατί όποιος έχει λεφτά θα πηγαίνει στα απογευματινά» και πως το υγειονομικό προσωπικό θα ωφεληθεί ως προς το μισθολογικό κομμάτι, με τον Γ. Γαλανόπουλο, ωστόσο, να υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο για τους γιατρούς και το προσωπικό θα σημαίνει να δουλεύουν όλη μέρα.
Ακόμα, έκανε λόγο και για το «υπερώριμο», όπως το χαρακτήρισε, αίτημα για διπλασιασμό των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και στο πάγιο αίτημα για μαζική στελέχωση κενών θέσεων στα νοσοκομεία, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για πλατιά ενημέρωση του λαού, «γιατί είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους», ενώ αναφέρθηκε και στην κλαδική απεργία στις 22/2 και στη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28/2, υπενθυμίζοντας πως τότε συμπληρώνεται και ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
«Δεν πρέπει "να πάμε και όπου βγει" και στον χώρο της Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σε αυτό το σημείο αποκάλυψε και την ωμή και κυνική απάντηση του Γεωργιάδη πως «στη ζωή τα πάντα είναι ένα ρίσκο», όταν τον ρώτησαν πώς ένας αναισθησιολόγος την επόμενη μέρα θα δουλέψει και θα κάνει και απογευματινό χειρουργείο για να βγάλει χρήματα, όταν τα όρια που θέτουν οι επιστημονικοί φορείς δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 12-16 ώρες.
Πηγή: 902.gr
Comments