top of page

Δίνουμε το «παρών» στον αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2019

Α.Π:9897


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου! Τα συνθήματα που δέσποζαν στις πύλες του Πολυτεχνείου: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.


Επίκαιρα στις σημερινές συνθήκες που οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εφαρμόζουν πιστά τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των λίγων σε βάρος των πολλών.

Επίκαιρα στις σημερινές συνθήκες που συνεχίζεται και κλιμακώνεται η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και η πολιτική της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού.


Επίκαιρα στις σημερινές συνθήκες που η κυβέρνηση της Ν.Δ, αξιοποιώντας τη βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβρη με τις «διαβολικά καλές» ΗΠΑ, συμφωνία, η οποία όχι μόνο επεκτείνει τις βάσεις του θανάτου σε όλη τη χώρα αλλά τις αναβαθμίζει για να μπορούν να αποθηκεύσουν ακόμα και πυρηνικά όπλα.


Στις σημερινές συνθήκες που η χώρα μας έχει μετατραπεί σε δύναμη πυρός των Αμερικανονατοϊκών φονιάδων. Για να σπέρνουν το θάνατο παντού, να κόβουν το νήμα της ζωής ακόμα και μανάδων, παιδιών, αγέννητων μωρών, να ξεριζώνουν τους λαούς από τον τόπο τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Τα συνθήματα που αντηχούσαν στο Πολυτεχνείο είναι επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Άμυνας στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ότι «οι Έλληνες φαντάροι θα ματώσουν στο μέλλον όπως έκαναν και στο παρελθόν» για να υπηρετήσουν τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους.


Η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, των χιλιάδων που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα. Η ιστορία δικαίωσε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημα τους στη στρατιωτική δικτατορία, διέψευσε όσους έλεγαν «ότι η Χούντα είναι ανίκητη».


46 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, καθοδηγεί τα αγωνιστικά μας βήματα.


Συνεχίζουμε να βαδίζουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά το δρόμο του αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα, για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.


Ενάντια στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» που προσπαθούν να επιβάλλουν για να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται. Ενάντια στην εντεινόμενη καταστολή και τον αυταρχισμό. Ενάντια στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.


Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου και κυβερνήσεων που θέλουν την επιστήμη και την έρευνα υποταγμένη στα κέρδη των λίγων, που θέλουν πανεπιστήμια και νοσοκομεία Α.Ε.


Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» που φώναζαν χιλιάδες λαού, φοιτητών και νεολαίας το Νοέμβρη του ‘73 , δίνει πνοή στους αγώνες του σήμερα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια, απολύτως δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό.


Δίνουμε το «παρών» στον αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



bottom of page