top of page

Nα πάρει ο λαός στα χέρια του την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του

Αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας το μεγάλο συλλαλητήριο

Στη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του μπαίνει ο λαός της Καρδίτσας, με τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.


Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε σε πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και συμμετείχαν 40 σωματεία και φορείς. Εκεί διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε το πλαίσιο πάλης, με το οποίο έγιναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, στο νοσοκομείο, σε γειτονιές στην πόλη και τα χωριά.


Στον «Ριζοσπάστη» μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί και τη δράση τους συνδικαλιστές από τον χώρο του νοσοκομείου, των εργαζομένων και των αγροτών.


Αναγκαία η επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ζωές


Περιγράφοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Καρδίτσας, ο ΙωάννηςΜήχας, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών, επισημαίνει: «Στο νοσοκομείο μας υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, να έχουμε ξανά διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός νέου lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Το παθολογικό, το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό - αιματολογικό στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών, που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από τα ΚΥ. Από την άλλη, όλες οι κλινικές του χειρουργικού τομέα, χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογική, ουρολογική, ΩΡΛ και οφθαλμιατρική, είχαν στοιβαχθεί σε μόλις δύο τμήματα με 45 κλίνες και με νέα μείωση του αριθμού των επεμβάσεων, λόγω της εκ νέου μετατροπής σε νοσοκομείο μίας νόσου.


Μάλιστα, μετά την πυρκαγιά που συνέβη στην ορθοπεδική κλινική, με κύρια αιτία τις ασυντήρητες υποδομές και την απουσία σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης, όλες οι χειρουργικές κλινικές στεγάζονται σε ένα τμήμα με 10-15 κλίνες. Σε όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει ως μόνη λύση την ατομική ευθύνη και βάζει τις βάσεις για το λεγόμενο "νέο ΕΣΥ" με ιδιωτικοποίηση, συγχωνεύσεις έως και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων. Πατάει, άλλωστε, στο προηγούμενο πλαίσιο που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δομών Υγείας, την κοστολόγηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και τους "κόφτες" των υπηρεσιών στην ΠΦΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το νοσοκομείο μας του τι θα σημάνει το "νέο ΕΣΥ" είναι το γεγονός ότι η διοίκηση πριν ένα χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ ένας παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι δύο νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση δύο θέσεων παθολόγων και μίας θέσης πνευμονολόγου».


Σχολιάζοντας την πολυδιαφημισμένη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει πως «η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλία παραμένουν έξω από τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Εχουν προσφερθεί, πάντα με το αζημίωτο, περίπου 300 κλίνες από τις περίπου 3.000 που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλία. Αυτές, μάλιστα, θα αφορούν μόνο ήπια και post Covid περιστατικά».


Κλείνοντας τονίζει πως «για να σωθούν ζωές και για ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας για όλους τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις, αλλά και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας».


«Περίπατο» τα μέτρα, με άλλοθι τον εμβολιασμό


Περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, μας αναφέρει τα εξής: «Πατώντας στην κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει το εμβόλιο σε "άλλοθι" για να ξεμπερδεύουν με κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας, η εργοδοσία έχει βάλει στον "πάγο" ακόμα και όσα είχε αναγκαστεί να εφαρμόζει κάτω από την πίεση και παρέμβαση των σωματείων.


Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να γίνονται σπάνια επιτόπιοι έλεγχοι.


Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ καμία αναλογία πελατών και τετραγωνικών μέτρων δεν μετριέται, ούτε καν τυπικά.


Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αποφυγή συνωστισμού, την απολύμανση και τον αερισμό των χώρων, τη χορήγηση ατομικών μέτρων προστασίας.


Η εντατικοποίηση σε ορισμένους χώρους δουλειάς σπάει κόκαλα και έτσι πολλοί εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα χωρίς να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας.


Το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, κι αυτό με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Σε ελάχιστους εργασιακούς χώρους γίνονται τεστ στο σύνολο του προσωπικού, ενώ οι εμβολιασμένοι πολλές φορές δεν μπαίνουν σε καραντίνα όταν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος στον χώρο δουλειάς.


Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα όπως η επίταξη της ιδιωτικής κλινικής της "ΑΡΩΓΗΣ" που είναι κλειστή και θα μπορούσε να συνεισφέρει. Δεν θα δεχτούμε να παίζεται η ζωή μας κορόνα - γράμματα για να μην θιχτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην ύπαιθρο


Για τις μεγάλες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των χωριών και τη δράση του αγροτικού κινήματος, ο Κώστας Χιοκτούρης, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνει ότι «το αγροτικό κίνημα δεν μένει αμέτοχο σε αυτήν την προσπάθεια, πρώτον γιατί το ζήτημα της Υγείας και της πανδημίας μας αφορά όλους, δεύτερον γιατί βιώνουμε στο πετσί μας την απαξίωση του ΕΣΥ με την αποψίλωση των Κέντρων Υγείας σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Τρίτον, την απαξίωση του θεσμού του αγροτικού γιατρού που στα χωριά μας στην καλύτερη έρχεται μια φορά στις 15 μέρες και μόνο για συνταγογράφηση, καθώς δεν υπάρχουν μέσα και υποδομές για διενέργεια εξετάσεων και ό,τι άλλο χρειάζεται για πρόληψη και φροντίδα ο κόσμος της υπαίθρου, που στην πλειοψηφία του είναι γερασμένος, με πολλά προβλήματα υγείας».


Το ΔΣ της Ομοσπονδίας προχωράει σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους για την καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου της υπαίθρου, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα: «Υγεία και μόρφωση για όλους, δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα για την κοινωνία του 21ου αιώνα. Σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στις σπηλιές με γιατροσόφια, μαντζούνια, ατομική ευθύνη, ανορθολογισμό και 12ωρη δουλειά απαντάμε "όχι", από την Καρδίτσα μέχρι την COSCO και το "όχι" τους το στέλνουμε delivery με τους εργαζόμενους της "e-food"!».

Kommentare


bottom of page