top of page

KEIMENO ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΞΥΓIΑΝΣΗ ΕΚΑΒ: Ασθενοφόρα καροτσες ή Πυροσβέστες και Φαντάροι; Τα αποτελέσματα της επιβράβευσης της δεξιάς πολιτικής, από την ελληνική κοινωνία στις πρόσφατες εκλογές,άρχισαν αμέσως να γίνονται φανερά και νά αποδίδουν καρπούς.Μετα την αποκτηθείσα γνώση , κατά την διάρκεια της πανδημίας, ότι δεν χρειάζονται οι ΜΕΘ, γιατί κοστίζουν, και ότι οι διασωληνωμενοι ασθενείς μπορούν να νοσηλεύονται σέ κοινούς θαλάμους , άσχετα αν αυτοί σχεδόν στο σύνολό τους πέθαναν,(δυστυχώς μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και στις δύο εκλογές που έγιναν το τελευταίο δίμηνο δεν έγινε καμμία ουσιαστική συζήτηση, για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τους σχεδόν 40.000 νεκρούς, δεν αποδόθηκαν ευθύνες κυρίως πολιτικές, αλλά όχι μόνο ),προχωρούν πλέον ακάθεκτοι.Πρώτο τους μέλημα η #εξυγιανση#του ΕΚΑΒ.Θα γίνει σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, της νεοφιλελεύθερης αριστείας, όπως ανακοίνωσαν. Αντι για ασθενοφόρα τύπου #καροτσα αγροτική #, τά οποία μάλλον κοστίζουν, αναλαμβάνουν την διακομιδή μας ,τα πλέον σύγχρονα , ασφαλή και ελάχιστου κόστους μέσα. Στρατός και Πυροσβεστική (τί μνήμες μας φέρνει; εποχές 1967-74 τότε που η χούντα χρησιμοποιούσε το στρατό δια πάσαν νοσον......). Φαντάροι λοιπόν και Πυροσβέστες με διδακτορικά και διατριβές στη καρδιοπνευμονικη αναζωογόνηση βασική και προχωρημένη, στην διασωληνωση, στη χορήγηση φαρμάκων ανάνηψης, να αναλαμβάνουν δράση. Ο ασθενής πανω στο φορείο, ο πυροσβέστης με τη μάνικα εφαρμοζει τη σύγχρονη μέθοδο, καρδιοπνευμονικης αναζωογόνησης, εκτοξεύοντας ύδωρ με υψηλή πίεση στο πρόσωπο του ασθενούς, και από δίπλα ο φαντάρος με το όπλο του , ρίχνει καμμία προειδοποιητική βολή, στον αέρα, αν ο ασθενής δεν χαμπαριαζει καί δεν ανανιπτει. (ζητώ συγνώμη από τους αξιότιμους πυροσβέστες, σέβομαι απολύτως τό λειτούργημα τους και τη προσφορά τους στη κοινωνία, όπως και από τους φαντάρους).Το σκωπτικό ύφος του κειμένου έχει να κάνει μόνο, και είναι ανάλογο, με την κοροϊδία και την ανευθυνότητα, ότι για την εξυγίανση του ΕΚΑΒ, δεν χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές, αλλά φαντάροι και πυροσβέστες. Ότι η ζωή και η υγεία μας είναι πράγματα δευτερεύοντα, και μπορούν να αντιμετωπίζονται πρόχειρα, και ανεύθυνα.


Τι μας χρειάζονται λοιπόν οι γιατροί , οι νοσηλευτές,οι διασώστες, οι οδηγοί,τα ασθενοφόρα; Αυτοι, όλοι κοστίζουν, απ' ότι φαίνεται για την κυβέρνηση, περισσότερο και από την ζωή μας.Χρηματα για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών, , και για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ υπάρχουν, όμως η κυβέρνηση, έχει άλλες προτεραιότητες Επιδοτεί για παράδειγμα με χρήματα του αγριως φορολογούμενου ελληνικου λαού,τις εταιρείες ενέργειας,οι οποίες δήλωσαν κέρδη πάνω από. 6 δισεκατομμύρια . Δυστυχως παρά το ότι τά τελευταία χρόνια έχουμε πολύ επώδυνες εμπειρίες (ΜΑΤΙ, ΤΈΜΠΗ, νεκροί πανδημίας) που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δόγματος # κόστος-οφελος, ιδιωτικοποίηση #, με την πολιτική μας συμπεριφορά δείχνουμε πως δεν τις λαμβάνουμε καθόλου υπόψη, δίνοντας το δικαίωμα στην κυβέρνηση, να συνεχίζει τό χαβα της απτόητη . Στις εξαγγελίες δεν έγινε καμμία αναφορά για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, διασωστών μη γιατρών, οι οποίοι είναι οι μόνοι πού γνωρίζουν και μπορούν να προσφέρουν ιατρικές πρώτες βοήθειες, να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, βασική και προχωρημένη,να διασωληνωνουν,να κάνουν απινιδωση, και να χορηγουν τά φαρμακα.της ανάνηψης Η προνοσοκομιακη φροντίδα, πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο,στη τελική έκβαση του ασθενούς, και συνήθως διαρκεί πάνω από μία ώρα, μέχρι να φθάσει στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα.Ένας πολυτραυματιας, δεν αρκεί να τσουβαλιαστει σε ένα ασθενοφόρο και να μεταφερθεί ακόμα και πολύ γρήγορα σε ένα νοσοκομείο.Η ιατρική βοήθεια που θα πρέπει να του δοθεί στο σημείο του ατυχήματος κυρίως, και κατά την διάρκεια της μεταφοράς του,(διασωληνωση, μηχανικός αερισμός, σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης , εξασφάλιση φλεβικής οδού, χορήγηση φαρμάκων και υγρών ενδοφλεβίως), είναι η πλέον κρίσιμη για την τελική, θετική έκβαση του. Όλα τα παραπάνω όμως είναι ιατρικές πράξεις, και μόνο την βασική αναζωογόνηση και την απινιδωση μπορεί να τις κάνει κάποιος όχι γιατρός,που θα πρέπει να είναι όμως εκπαιδευμένος(διασώστης). Επομένως η εικόνα που έχει στο μυαλό του ο κόσμος ότι αρκεί να έλθει το ασθενοφόρο να πάμε γρήγορα στο νοσοκομείο, δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει γιατρός έμπειρος,με γνώσεις της επείγουσας ιατρικής, για να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες.


Σε ότι αφορά την εξαγγελία για συμμετοχή καί ιδιωτικών ασθενοφόρων στις διακομιδες του ΕΚΑΒ, υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα.Πρωτο. Δεν είναι δωρεάν όπως λέει η κυβέρνηση, γιατί τα χρήματα που θα πληρώνει ο ΕΦΚΑ είναι χρήματα των ασφαλισμένων. Αντί λοιπόν να τά δίνει στους ιδιώτες, θα μπορούσε με αυτά να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με στόλο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν το κάνει όμως πλουτίζοντας έτσι τους ιδιώτες και υποβαθμίζοντας ,σε επικίνδυνο βαθμό την υπάρχουσα προβληματική λειτουργία του..Επισης όταν με τα χρήματα του ΕΦΚΑ πληρώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, και το ΕΚΑΒ, τότε τά χρήματα αυτά επιστρέφουν στο κράτος και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν προς όφελος του λαού. Όταν χρησιμοποιείς ιδιώτες, τότε τά χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων, πλουτίζουν τις τσέπες των ιδιωτών.Αυτη είναι η μεγάλη διαφορά που θα πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους μας. Δεύτερο.Το προσωπικό του ιδιωτικού ασθενοφόρου θα αποτελείται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; ή θα είναι ένας οδηγός και κάποιος τραυματιοφορέας;Ένα τέτοιο ασθενοφόρο δεν διαφέρει και πολύ από την καρότσα ασθενοφόρο. Ποιος θα το εξασφαλίζει αυτό; Η υγεία και η ζωή μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θεωρείται κόστος, όπως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι κυβερνήσεις.Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στη καρότσα ενός αγροτικού αντί για ασθενοφόρο, με την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που λγίνεται σκόπιμα για να αναγκαστεί ο κόσμος να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα της υγείας αφενός , αλλά και να αγανακτεί να αποδοκιμάζει το δημόσιο σύστημα υγείας αφετέρου, διευκολύνοντας έτσι τις ομολογημενες προθέσεις τους για κλείσιμο νοσοκομείων και την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία . Είναι προ των πυλών η πλήρης απαξίωση και διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, και όποιος δεν έχει νά πληρώσει... ή κατά το σύνθημα τους # όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει #.και δυστυχώς για το λαό το σλόγκαν τους αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή.


Θάνος Βασιλόπουλος. Παιδίατρος Εντατικολογος.

Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ.

Πρώην διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

コメント


bottom of page