top of page

ENIZ: OI ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ 15/3/2022


Με τις ουκρανικές μεγαλουπόλεις να βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό ενώ το ΝΑΤΟ δεν σταματά να εξοπλίζει στον ίδιο βαθμό τον τακτικό ουκρανικό στρατό αλλά και τα φασιστικά τάγματα του Αζόφ και των Ανατολικών περιοχών , ένας καταστροφικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στα σπλάχνα της «πολιτισμένης» και «προφυλαγμένης » κατά τα άλλα Ευρώπης και απειλεί συνολικά την ανθρωπότητα.

Φαίνεται ότι η Ρωσία, επιδιώκει να εδραιώσει τα δικά της σχέδια και οικονομικά συμφέροντα τουλάχιστον στον γειτονικό της γεωπολιτικό χάρτη και την περιοχή του Καυκάσου απέναντι στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δίνοντας όμως έτσι παραπλεύρως και ταυτόχρονα το «αναγκαίο άλλοθι» στη «Δύση» για να αυξήσει την πολιτικοστρατιωτική παρουσία της στην «Ανατολή» . Ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός σε πλήρη ανάπτυξη με μια νέα τεράστια κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών - σε βάρος πάντα των κοινωνικών παροχών και αναντίστοιχα με αυτό που οι κοινωνίες έχουν ανάγκη μετά την λαίλαπα της πανδημίας και τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις. Το ίδιο είχε γίνει με τις εθνικιστικές βαρβαρότητες σε Κροατία, Σερβία, Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο που τότε έδωσαν την «αφορμή» στο ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει το λαό της Σερβίας και ειδικά του Βελιγραδίου .Το ίδιο αναίτια βομβάρδισαν ανελέητα από το Ιράκ ως το Αφγανιστάν , τη Συρία , τη Λιβύη, την Υεμένη, την Παλαιστίνη άλλα και εμμέσως στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν, με πρόσχημα το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, την εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου πριν από 50 χρόνια.


Σήμερα και επειδή διακυβεύεται το ξαναμοίρασμα της «παρτίδας» για την ανεμπόδιστη ροή των κερδών του διεθνοποιημένου κεφαλαίου - εταιριών και το άνοιγμα νέων οικονομικών ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, η σφοδρότητα του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μεγάλα επικυρίαρχα κράτη του πλανήτη φέρνει πιο κοντά τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών. Αυτοί που μέχρι σήμερα ορκίζονταν υπέρ των διεθνών συμβάσεων για την ειρήνη και το περιβάλλον, είναι οι πρώτοι που τις καταστρατηγούν. Είναι ενδεικτικό ότι ΗΠΑ και Ρωσία, με πρώτους τους βορειοαμερικάνους , έσπευσαν να αποσυρθούν από τις συμφωνίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό ενώ με την απειλή γενικευμένων συρράξεων και καταστροφικών πολέμων, εκβιάζουν εξίσου όλους τους λαούς, τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες τους ώστε να μην σταθούν εχθρικά και αποτρεπτικά στα γεωπολιτικά σχέδιά τους και να αποδεχτούν πώς οι πραγματικές τους ανάγκες σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό πρέπει να μπουν όχι σε δεύτερη αλλά σε δέκατη προτεραιότητα στο όνομα των δαπανών του πολέμου. Όσο για το λαό της Ουκρανίας αυτός είναι εγκλωβισμένος στις ορέξεις των δύο μεγάλων θηρίων - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - σε έναν πόλεμο που δεν άρχισε το 2022 αλλά το 2014, με αποκορύφωμα τη σφαγή στην Οδησσό στις 2 Μάη 2014 με τις δεκάδες των δολοφονημένων και βιασμένων αγωνιστών και αγωνιστριών στο Κτίριο των Συνδικάτων από τους Ουκρανούς εθνικιστές και ναζιστές, να αποτελεί μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας.


Ανησυχούμε όταν η Γερμανία προχωράει στο εφιαλτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ και σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία ετοιμάζουν νέα γενιά μαχητικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων ! Ανησυχούμε όταν εξοπλίζονται και άλλα κράτη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ , με τη χώρα μας να μην εξαιρείται αλλά να δίνει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και τώρα να στέλνει πολεμικό - και όχι μόνο ανθρωπιστικό και υγειονομικό - υλικό στην Ουκρανία και στους παρακρατικούς της ακροδεξιάς, εισερχόμενη έτσι «εθελοντικά» στο νέο επικίνδυνο και πολεμοχαρές σκηνικό που διαμορφώνεται. Τη ίδια στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ με τις βάσεις του θανάτου στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τον Άραξο, τη Λάρισα, την Ανδραβίδα και τη Σκύρο να αποτελούν τα μετόπισθεν της πολεμικής μηχανής του, ενώ ήδη από την βάση στο Στεφανοβίκειο του Βόλου έχουν μετασταθμεύσει στην Πολωνία τα πρώτα ελικόπτερα «Απάτσι».

Ως υγειονομικοί και ως εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών και την ειρήνη, ενάντια στους πολέμους, το αιματοκύλισμα των λαών και τον εκτοπισμό τους. Παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στο λαό της Ουκρανίας και στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, παρά την κρατική καταστολή τους. Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αλληλεγγύης σε όλους αυτούς που αγωνίζονται και σε όσους στέκονται εμπόδιο στους πολέμους κρατών-αφεντικών-πολυεθνικών, γιατί είναι μία ευθεία επίθεση και στις δικές μας ζωές, στον δικό μας κοινωνικό πόλεμο που βιώνουμε καθημερινά με την ακρίβεια, τη φτώχεια, την διάλυση του ΕΣΥ ,την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση και την καταστολή . Αγωνιζόμαστε για τα εργατικά, λαϊκά κοινωνικά συμφέροντα των λαών και των εργαζομένων μέσα από κοινούς καθημερινούς αγώνες.

Επειδή πιστεύουμε στην ανθρώπινη ζωή που υπερασπιζόμαστε με την επιστήμη μας, θα είμαστε πάντα απέναντι στο θάνατο πού προκαλούν άνθρωποι σε ανθρώπους, ακόμα και αν αυτό γίνεται στο όνομα «πατρίδων» και «πολιτισμών» ενώ αποκρύπτουν την αδυσώπητη αλήθεια πώς αυτό συμβαίνει λόγω της σύγκρουσης οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των μεγιστάνων και ολιγαρχών του πλούτου, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των πολλών. Είμαστε απέναντι στους εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς που δεν αποτελούν παρά το άλλοθι και το πρόσχημα για τους πολέμους τους. Προτάσσουμε τη φιλία των λαών για έναν κόσμο ειρήνης, ελευθερίας, ισότητας, χειραφέτησης και αλληλεγγύης

  • Να σταματήσει αμέσως η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

  • Να κλείσουν αμέσως όλες οι νατοϊκές βάσεις στη χώρα μας

  • Καμιά συμμετοχή φαντάρων μας σε αποστολή του ΝΑΤΟ

  • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές συρράξεις.

  • Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες. Θωράκιση του ΕΣΥ

Καλούμε όλους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά να οργανώσει ενημέρωση για τον πόλεμο, τις αιτίες και τις καταστροφικές συνέπειές του παράλληλα και με άλλες ποικίλες αντιπολεμικές δράσεις.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ !


bottom of page