top of page

ENIB: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΑΣ ΓΚΑΓΚΑ

18/4/2022

Αρ. Πρωτ.: 5


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Με αφορμή την επίσκεψη της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα στα νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:


Τέθηκε σαν σχεδιασμός για το άμεσο διάστημα η εναλλάξ εφημέρευση των νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς δηλαδή μία μέρα το ένα και την επόμενη το άλλο. Με βάση τα λεγόμενα της Αν. Υπουργού αυτό θα προωθηθεί για να εφημερεύουν τα νοσοκομεία όσο γίνεται πληρέστερα. Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται, με δεδομένες κιόλας τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ειδικά ορισμένων ειδικοτήτων αλλά και σε νοσηλευτικό πρόθεση μετακίνησης συναδέλφων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ανάλογα με το ποιο θα εφημερεύει; Κάτι που φυσικά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εξουθένωση του προσωπικού και φυσικά σε πλημμελή κάλυψη και των δύο νοσοκομείων...


Επιπλέον και σημαντικότερο, αυτό δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας συνολικά στο νομό; Δεν θα σημαίνει πως για 15 ημέρες ο πληθυσμός της Θήβας θα στερείται το νοσοκομείο του και αντίστοιχα τις υπόλοιπες 15 θα στερείται ο πληθυσμός της Λιβαδειάς το δικό του; Προφανώς και δεν αποτελεί πολυτέλεια η ύπαρξη δύο Νοσοκομείων στον ίδιο νομό, όταν η εναλλάξ εφημέρευση συνεπάγεται μετακινήσεις σε αποστάσεις 50 και 60km και πιθανά σε συνθήκες νύχτας, χειμώνα και με την αγωνία του ασθενούς εάν θα προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο.. Για εμάς η εναλλάξ εφημέρευση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων και όχι για την πλήρη στελέχωση και των δύο, που είναι αυτό που χρειάζεται ο πληθυσμός της περιοχής μας.


Ακόμα, επειδή τέθηκε η σκέψη διενέργειας συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. ακτινολόγοι), αυτό αποτελεί άνοιγμα της διαδικασίας για συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Πέρα από το γεγονός ότι απλά «μπαλώνουμε» την τρύπα (π.χ. στο παράδειγμα του ακτινολόγου, χρειάζεται εφημερεύων γιατρός που να εκτιμάει τις ακτινογραφίες, να διενεργεί υπερήχους, και όχι απλά να στέλνει τη γνωμάτευση των αξονικών), οφείλει το υπουργείο να προβληματιστεί για το brain drain που εξελίσσεται και για την εργασιακή και επιστημονική αντιμετώπιση των νέων συναδέλφων στα νοσοκομεία της χώρας. Η δικαιολογία, λοιπόν, ότι δήθεν δεν προσέρχονται γιατροί να εργασθούν στα νοσοκομεία φαίνεται αστεία, τη στιγμή που οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων για ιατρικό προσωπικό είναι ελαχιστότατες.


Τέλος, αν και αναφέρθηκε με κάποιους υπαινιγμούς, τέθηκε επίσης μπροστά μας το ενδεχόμενο κλεισίματος ορισμένων εκ των ήδη υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας της περιοχής μας, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του πληθυσμού. Το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, έτσι όπως παρουσιάζεται, στόχο του έχει την δημιουργία εμποδίων για την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη σε εξειδικευμένους γιατρούς μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, με γνώμονα μόνο τη μείωση του κόστους.


Ως Ε.Ν.Ι.Β. θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την αντίθεσή μας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο υποβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, συγχώνευσης των λειτουργιών τους, εφαρμογής συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών τους, αλλά και μετακίνησης του προσωπικού τους. Θα υπερασπιστούμε τόσο το δικό μας δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, όσο και το δικαίωμα του πληθυσμού του νομού για δημόσιες, απολύτως δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.


bottom of page