top of page

ENIΘ: 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

Αρ. Πρωτ. 127

Θεσσαλονίκη 28/3/22
Δελτίο Τύπου


Η πανδημία φανέρωσε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ακόμα και στις οικονομικά ισχυρές χώρες, τη χρεοκοπία όλων των συστημάτων Υγείας, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο είναι κατ' όνομα «δημόσια». Οι αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν ξεπεράστηκαν επειδή τάχα η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια απρόβλεπτη απειλή, αλλά επειδή τα όριά του καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση δεν έθιξε ούτε λεπτό τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.


Το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου ευθύνεται για την παράλληλη, μη covid “πανδημία”, με 6500 θύματα από άλλη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, των οποίων η υγεία θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη αν είχαν κατάλληλη και δωρεάν φροντίδα. Η διαφαινόμενη υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν θα έφερνε το τέλος της πανδημίας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται. Η πανδημία είναι εδώ, επειδή παραμένουν οι συνθήκες που την τρέφουν: Η διασπορά στους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης , η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελλείψεις σε δομές υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το τέλμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.


Στο «Νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης δε χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων-επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται ως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζόμενων εν όψει της ιδιωτικοποίησής του.


Η παρέμβαση της ΕΝΙΘ πλάι σε άλλα σωματεία είχε τη δική της συμβολή ώστε να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν παλεύει, αγωνίζεται, οργανώνεται και δεν υποκύπτει στην οργανωμένη τρομοκρατία από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ περί «ατομικής ευθύνης». Οι αγώνες των εργαζομένων στην Cosco, στην ΛΑΡΚΟ, στην efood, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού δείχνουν τον νικηφόρο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Είναι αυτονόητη η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για το τυπικό έναυσμα ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από την συσσώρευση του εύφλεκτου υλικού εδώ και χρόνια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που μεθοδεύουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του λαού την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του.


Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Κανένας ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Προχωρούμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 30/3 13:00 στο ΑΧΕΠΑ με στάση εργασίας 12:00-15:00 στα πλαίσια της Πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την ίδια μέρα, ενάντια στον εκβιασμό των εργαζομένων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, με την ανανέωση για 3 μήνες, ενάντια στην συνέχιση του καθεστώτος αναστολής των υγειονομικών ως το τέλος του χρόνου, καθώς και ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.


Την Τετάρτη 6/4 απεργούμε μαζικά. Δίνουμε δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 11:00 ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, για άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την ενίσχυση του ΕΣΥ.


Comentarios


bottom of page