top of page

ENIΘ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός από κυβέρνηση και διοικήσεις!

Αρ. Πρωτ. 70

Θεσσαλονίκη 19/04/21


· Ως πότε θα ανεχόμαστε εκατοντάδες ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ώρα που δεκάδες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές είναι κενές.


· Ως πότε θα ανεχόμαστε την μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά, με την αναστολή λειτουργίας κλινικών, χειρουργείων, ιατρείων στο ΕΣΥ, την ώρα που στις ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.


· Ως πότε θα ανεχόμαστε να μην γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας, την ώρα που συνεχίζονται τα προκλητικά παζάρια και τα δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες.


· Ως πότε θα ανεχόμαστε να διώκουν αγωνιζόμενους υγειονομικούς γιατί είπαν την αλήθεια και διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία των ασθενών.


Οι ώρες είναι κρίσιμες!


Το ΕΣΥ, οι δημόσιες μονάδες υγείας στην Θεσσαλονίκη λυγίζουν μπροστά στην τεράστια πίεση που έχει προκαλέσει το 3ο κύμα της πανδημίας.


Όλα αυτά, γιατί οι υπεύθυνοι, κυβέρνηση και διοικήσεις, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που προϋπήρχαν και τα οποία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, γιατί πυξίδα τους είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.


Σε αυτή την ρότα, η κυβέρνηση προχωράει ακόμα παραπέρα στην προκλητική εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κυριολεκτικά φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, με την κατάργηση του 8ώρου, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Οι εργαζόμενοι, όμως, με τους αγώνες τους έχουν τον πρώτο λόγο, έχουν κατακτήσει όλα αυτά τα δικαιώματα που προσπαθούν να καταργήσουν.


135 χρόνια μετά, η 1η Μάη αποτελεί την ημέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Οι εργαζόμενοι γιορτάζουμε αγωνιστικά την Πρωτομαγιά τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας του Σικάγο, του 36 στην Θεσσαλονίκη, και απαντώντας αγωνιστικά στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διεκδικώντας ζωή και υγεία στα μέτρα των δυνατοτήτων του 21ου αιώνα.


Καλούμε τους μαχόμενους υγειονομικούς, που δίνουν την μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, καθώς και όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα σωματεία τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, πριν να είναι πολύ αργά.


· Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Ένταξη τους στο σύστημα εφημερίας, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και του προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος.


· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.


· Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.


· Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό.


· Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid ασθενών και της διενέργειας του εμβολιασμού.


· Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.


· Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Να οριστεί η νόσηση με Covid ως επαγγελματική ασθένεια.


· Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.


· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.


· Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.


· Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικοί επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη του κράτους.


Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την προάσπιση της υγείας του λαού:


· Με απεργία την Πέμπτη 6/5 τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά. Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στις 10:30 στο Αγ. Βενιζέλου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.


Comments


bottom of page