top of page

ENIΘ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία 


ΜΥΘΟΣ 1: ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 


Οι λίστες αναμονής δεν έπεσαν από τον ουρανό. Προέκυψαν από την διαχρονική υποστελέχωση των νοσοκομείων. Ακόμα και τώρα είναι κλειστές 20- 25 από τις 70 χειρουργικές αίθουσες στην Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης νοσηλευτών και ιατρών. Αν αυτές λειτουργούσαν θα είχαμε επιπλέον 15.000 χειρουργεία το χρόνο (όσο και η λίστα αναμονής σε όλη την Β. Ελλάδα!). Γιατί λοιπόν δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την πλήρη λειτουργεία των χειρουργείων, αλλά οδηγούν όποιον έχει λεφτά να χειρουργείται το απόγευμα στις ίδιες λειψές αίθουσες, από το ίδιο λειψό και κουρασμένο προσωπικό; 


Αλλά και η εφαρμογή τους μέχρι τώρα δείχνει ότι χειρουργούνται κυρίως ασθενείς εκτός λίστας χειρουργείου ή που είχαν μπει μερικές μέρες πριν! Βάφτισαν, λοιπόν, τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής! 


ΜΥΘΟΣ 2: ΕΙΝΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ 


Η μόνη «ελεύθερη επιλογή» λοιπόν είναι αν ο ασθενής θα πληρώσει αδρά για να χειρουργηθεί στην ώρα του ή αν θα περιμένει ακόμα και για χρόνια στις ατελείωτες λίστες αναμονής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του! 


Μάλιστα, αυτήν την δυνατότητα «επιλογής» έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος, με βάση τον τιμοκατάλογο! 


ΜΥΘΟΣ 3: ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΟ ΕΣΥ


Το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. Τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει με την δυνατότητα «επιλογής» των ιατρών ΕΣΥ να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για πελατεία, να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, να απωλέσουν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος! 


Αν θέλαν να δώσουν κίνητρα, να αυξήσουν τους μισθούς των ιατρών ΕΣΥ γιατί δεν καταργούν τις περικοπές; Γιατί δεν επαναφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα του 2012, όπως έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος και το ΣτΕ; Γιατί δεν τους εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα; 

Να μη δεχτούμε η ζωή μας, η υγεία μας να λογίζεται σαν εμπόρευμα. 


Σκοπός της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων είναι η ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. Η εμπέδωση από την μια στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες 


υγείας που έχουν ανάγκη, από την άλλη στους υγειονομικούς ότι πρέπει να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες και να απεμπολήσουν κάθε έννοια εργασιακού ωραρίου για να αυξήσουν το εισόδημα τους. 

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, Νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 


Οι υγειονομικοί μαζί με το λαό έχουμε ευθύνη να κλιμακώσουμε τον αγώνα να μην περάσει το νόμιμο φακελάκι. Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο, αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. 


Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούμε: 


Ουσιαστικές αυξήσεις στις απολαβές των υγειονομικών. 


Μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών. 


Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. 


Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ. 


Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. 


ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ 


ΤΟ «ΦΑΚΕΛΑΚΙ» ΝΟΜΙΜΟ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΑΛΛΑ ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ! ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΥΤΙΝΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΣΥ. ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 


コメント


bottom of page