top of page

EINH: Όχι στην καταστολή, τις απολύσεις και τη φίμωση των υγειονομικών

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΕΙΝΗ


Ιωάννινα 6-4-21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΓΝΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ 3η ΜΕΘ COVID, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΗΨΗΣ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ


Η απόφαση της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του ΠΓΝΙ για την μετατροπή του χώρου της ανάνηψης των χειρουργείων του ΠΓΝΙ σε 3η ΜΕΘ covid με 6 κλίνες είναι μια ιδιαίτερα αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη στο ΠΓΝΙ. Θα παραμείνουν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες ανοιχτές, για τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία, με την συνδρομή των ελάχιστων αναισθησιολόγων αφού οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν στην 3η ΜΕΘ covid. Αντί της αξιοποίησης των 6 κλινών ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας και των 5 κλινών ΜΕΘ στο ΓΝ Άρτας με στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εδώ και 1 χρόνο λαμβάνεται η απόφαση για δραστικό περιορισμό των χειρουργικών αιθουσών στο 3οβάθμιο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Ελλάδας. Ενός νοσοκομείου που διαθέτει μοναδικές χειρουργικές ειδικότητες όπως νευροχειρουργούς, και καρδιοχειρουργούς και μοναδικές υποδομές χειρουργικού εξοπλισμού με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε αυτό από όλη την ευρύτερη περιοχή δύσκολα και περίπλοκα χειρουργικά περιστατικά. Ο σχεδιασμός αυτός αυξάνει τον κίνδυνο για καθυστέρηση επειγόντων χειρουργείων.


Είναι συνειδητή επιλογή του υπουργείου και της 6ης ΥΠΕ να φτάσουμε σε αυτήν την κατάληξη, καθώς στην Λευκάδα στο τέλος του 2020 είχαν αποσταλεί για εκπαίδευση 4 νοσηλεύτριες σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, αλλά ο σχεδιασμός σταμάτησε μπροστά στο αδιέξοδο της μη στελέχωσης με ιατρούς. Στην Άρτα είχαν ζητηθεί επιπλέον αναισθησιολόγοι για τις 5 κλίνες ΜΕΘ, αλλά προκρίθηκε το άνοιγμα 4 κλινών ΜΕΘ στο ΓΝΙ ¨Γ. Χατζηκώστα¨ με δραστική συρρίκνωση των χειρουργείων.


Το ΨΕΥΔΟ-επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν γιατροί στις λίστες που να δείχνουν ενδιαφέρον, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ από την ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας πριν 10 ημέρες, η οποία αποκάλυψε ότι 100 πνευμονολόγοι έχουν αιτηθεί τον διορισμό τους στο ΕΣΥ και βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός συστήματος.


Συνειδητή επίσης είναι η εγκληματική πλέον άρνηση επίταξης των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ή και γιατρών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αξιοποιηθούν με σχεδιασμό στο ΕΣΥ και να αποφευχθεί η επικίνδυνη παύση των χειρουργείων και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό.


Συνειδητή είναι η επιλογή να παραμένει το ΠΓΝΙ σαν βασικός πυλώνας της απαραίτητης εμβολιαστικής διαδικασίας, αφού αναπτύχθηκαν 5 εμβολιαστικές γραμμές σε 2 βάρδιες ημερήσια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία αντιμετώπισης άλλων παθήσεων στο νοσοκομείο. Ο πανελλαδικός σχεδιασμός ποτέ δεν έβαλε την οργανωμένη και ελεγχόμενη από τους ιατρικούς συλλόγους αξιοποίηση βασικών ειδικοτήτων ιδιωτών συναδέλφων, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαδικασία εμβολιασμού, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του ΠΓΝΙ σαν νοσοκομείου για όλες τις παθήσεις.


Η τελευταία αυτή εξέλιξη, προστίθεται στην από 26-02 απόφαση του διοικητή του ΠΓΝΙ για αναστολή εφημέρευσης της Καρδιοχειρουργικής κλινικής για τον μήνα Μάρτιο, δηλ. αδυναμία αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, καθώς 3 από τους 6 γιατρούς, αποχωρήσαν από την κλινική από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, χωρίς να αντικατασταθούν. Μάλιστα μόνο 1 από τους 3 επικουρικούς γιατρούς που ανήγγειλε πανηγυρικά πριν 3 εβδομάδες η διοίκηση θα αντικαταστήσει τους αποχωρούντες από την κλινική συναδέλφους.


Η διοίκηση του ΠΓΝΙ στο πλαίσιο της επικίνδυνης πολιτικής υγείας της κυβέρνησης και του σφιχτού κορσέ που έχει επιβάλλει το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ, αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη. Το ΠΓΝΙ σταδιακά αλλοίωσε την λειτουργία του μέσα σε 1 χρόνο καθώς άνοιξε 4 απλές μονάδες covid, 2 ΜΕΘ covid, 1 νέο ΤΕΠ covid και 5 εμβολιαστικές γραμμές, και τώρα ετοίμασε άλλη μια νέα ΜΕΘ covid.


Επισφραγίζεται με την τελευταία απόφαση η μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο «μιας νόσου», χωρίς ποτέ να υπάρχει εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτή τη μετατροπή ή μια αξιολόγηση της επίπτωσης, όπως θα απαιτούσε ένας σοβαρός σχεδιασμός στρατηγικής. Με την απόφαση αυτή θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία άλλων κλινικών του ΠΓΝΙ, καθώς αξιοποιείται το υπάρχων υπερεξαντλημένο προσωπικό για άνοιγμα νέων κλινικών covid. Προσωπικό που λειτουργεί σε διαρκείς συνθήκες «εντέλλεσθαι». Προσωπικό για την διαχείριση του οποίου η διοίκηση φρόντισε να βάλει σε διευθυντικές θέσεις, δικά της πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη για να υπηρετήσουν τον επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης, έχοντας ως εκπρόσωπο τύπου της το πλήρως εργοδοτικό σωματείο με την ΔΑΚΕ στο τιμόνι του. Η συνολική αύξηση εργαζομένων στο ΠΓΝΙ το 2020 (Annual report ΠΓΝΙ 2021) σε σχέση με το 2019 είναι 266 υπάλληλοι, κυρίως συμβασιούχοι, που δεν καλύπτουν καν τις 315 θέσεις που προκάλεσε η ένταξη των 85 νέων κλινών του 4ου κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Δηλ. την ίδια στιγμή που πολλαπλασιάστηκαν οι ανάγκες για ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ covid και non covid περιστατικών με δημιουργία 7 νέων κλινικών covid και 1 νέου ΤΕΠ covid, που απαιτούν πολλαπλάσιο προσωπικό, εφεδρείες για αντικατάσταση των συναδέλφων οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτών που νοσούν, με τους 266 επιπλέον συμβασιούχους ούτε οι ελάχιστες ανάγκες της προ covid εποχής δεν καλύπτονται.


Η ΕΙΝΗ βρίσκεται στην απέναντι όχθη της καταστολής που συνοδεύει μια επικίνδυνη πολιτική για την υγεία του λαού και την επιστημονική θέληση των νοσοκομειακών υγειονομικών για να παίξουν τον ρόλο τους με βάση την εποχή και τις προκλήσεις της. Αρνούμαστε να φιμωθούμε σαν γιατροί και σαν άνθρωποι, να γίνουμε μέρος της σιγής νεκροταφείου που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Βρισκόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών που ορθώνουν ανάστημα με βάση την επιστήμη και την αλήθεια. Υπενθυμίζουμε ότι για την αγωνιστική τους στάση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απολύθηκε συνάδελφος στον Άγιο Σάββα, διώχθηκε με κλήση σε απολογία συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη, επιχειρήθηκε να τιμωρηθούν με στέρηση μισθού ειδικευόμενοι συνάδελφοι στην Αθήνα.


Τώρα και στα Γιάννενα απολύεται επικουρική μονογονεική συνάδελφος στο ΓΝΙ Γ. Χατζηκώστα, γιατί ζήτησε να προστατευθεί η ίδια και το ανήλικο παιδί της και όχι να αξιοποιείται για τα κενά λειτουργίας των ΤΕΠ.


Βρισκόμαστε στο πλευρό της ΟΕΝΓΕ, που με αναφορά της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε στις 23/03/21 πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν.


Βρισκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών των κλινικών ετών της Ιατρικής, που διεκδικούν τον εμβολιασμό τους στο ΠΓΝΙ και την απρόσκοπτη συνέχιση της ζώσας διαδικασίας εκπαίδευσής τους, όπως και στο πλευρό των ειδικευόμενων όλων των νοσοκομείων της χώρας που χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία αντιμετώπισης της μιας νόσου σε βάρος της επάρκειας της εκπαίδευσής τους.


Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη δικαιώματα για αξιοπρεπή ζωή. Σαν ΕΙΝΗ καλούμε τους συμβασιούχους γιατρούς κάθε είδους σύμβασης να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή και τη δράση τους την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Σήμερα δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος γιατρός από το δημόσιο σύστημα υγείας.


Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα! Για μέτρα που θα ενισχύουν τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό και υποδομές. Για επίταξη του ιδιωτικού τομέα – χωρίς αποζημίωση. Για διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μέσων θεραπείας και φαρμάκων, την εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού. Στηρίζουμε τις οργανωμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την υγεία στις 7 Απρίλη και της Πανελλαδικής Πανυγειονονομικής Απεργίας στις 22 Απρίλη.


Όχι στις απολύσεις υγειονομικών στα Γιάννενα.

Comments


bottom of page