top of page

EINH: Άμεση πληρωμή μέχρι 30-9 των δεδουλευμένων εφημεριών!

Ποιος άραγε θα μπορούσε να πιστέψει ότι ¨οι ήρωες με τις μάσκες και τις άσπρες ποδιές¨, αυτοί που χωρίς να υπολογίζουν την κούραση και την εξάντληση, έχουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους – αυτά που το Υπουργείο Υγείας έδωσε γιατι ήθελε να τους ευχαριστήσει – άλλοι ιατροί εξι ( 6) και άλλοι 9 μήνες. Γιατροί που εργάζονται στις πιο επικίνδυνες και μάχιμες ειδικότητες για τον covid ( Αναισθησιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι, Ιατροί στις ΜΕΘ και στα ΤΕΠ ) αυτοί που κράτησαν όρθια τα τμήματα και έκαναν ατελείωτες εφημερίες , αυτοί που εισέπρατταν συνεχώς τα εντέλλεστε για μετακινήσεις σε άλλα Νοσοκομεία.


Από τον Μάρτιο εως και τον Αύγουστο με άρνηση του Υπουργείου Υγείας, δεν καταβάλλονται οι πρόσθετες εφημερίες!! Αυτό προκαλεί θλίψη, θυμό και οργή. Κωφεύει η 6η ΥΠΕ , κωφεύει το Υπουργείο Υγείας, οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων απαντούν απλά «δεν έχουμε χρήματα, το Υπουργείο δεν απαντά». Οι διοικήσεις αδύναμες απαντούν δεν έχουμε χρήματα και δεν κάνουν τίποτε.


Γιατί υπόσχονται αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν; Τι κοροϊδία εις βάρων των γιατρών που κινδύνευσε η ζωή τους στην Πανδημία για να σώσουν ζωές!


Οι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις τους.


Και το πιο ακραίο στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ανακοινώνεται αύξηση του μισθού 10% από 1/1/2023. Αποτελεί θράσος όταν παραμένουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες για πολλούς μήνες και καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση του 3ου τριμήνου των τακτικών εφημεριών.


Από πού προέκυψε αυτή η ανακοίνωση; Είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την ΟΕΝΓΕ; Προέρχεται από κάποια μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών; Είναι στα πλαίσια κάποιου σχεδίου του Υπουργείου υγείας για την ανάταξη του ΕΣΥ;


Αυτοί, που μετά τις αρχικές ζητωκραυγές στα μπαλκόνια, λοιδωρούν, εμπαίζουν, αντιμετωπίζουν με τα ΜΑΤ, έχουν κάνει λάστιχο και εξωθούν στην παραίτηση τους ιατρούς του ΕΣΥ, ξαφνικά διαπίστωσαν την ανάγκη μισθολογικών αυξήσεων για τους γιατρούς του ΕΣΥ;


Φυσικά, όχι.


Η κυβέρνηση μετά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την τελική κρίση της λογικής και της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει το ιατρικό μισθολόγιο στα προ μνημονίου επίπεδα. Δηλαδή να αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι γιατροί του ΕΣΥ και να επιστρέψει τις μειώσεις των μισθών τους.


Πόσες είναι αυτές; Οι μειώσεις ανέρχονται σε 40-60% ή «μεσοσταθμικά» σε 50%.


Αντί λοιπόν να εφαρμόσει αυτές τις δικαστικές αποφάσεις και στη συνέχεια με αφετηρία την Συλλογική Σύμβαση του 2009, να διαπραγματευτεί με τους γιατρούς του ΕΣΥ ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο ιατρικό μισθολόγιο, σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις γιατρών, με σεβασμό στα εργασιακά τους δικαιώματα, με νέα φορολογικά δεδομένα και κίνητρα για τη στελέχωση των άγονων περιοχών και ειδικοτήτων, τι κάνει η κυβέρνηση;


Ενταφιάζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κλέβει ένα 50% από τους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ και τους στέλνει σε νέες δικαστικές περιπέτειες για να ξαναδικαιωθούν.


Τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού παρατηρούνται σε όλα τα Νοσοκομεία με την έλλειψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών να είναι τραγική και να οδηγεί τους ειδικευόμενους σε παραιτήσεις! Ενδεικτικά αναφέρουμε:


Στο Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα ο σύλλογος εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα ζητώντας άμεσες προσλήψεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.


Οι παραιτήσεις ειδικευόμενων ιατρών είναι πολλοί συχνές και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, ιδιαίτερα στην χειρουργική κλινική.


Στο ΓΝ Λευκάδας το τμήμα Αιμοδοσίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού . Υπηρετεί μόνο ένας μόνιμο ιατρός. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την εγκατάλειψη και αποδιοργάνωση της Μονάδας Αιμοδοσίας η οποία λειτουργεί καθημερινές πρωί – απόγευμα, Σαββατοκύριακα και αργίες εξυπηρετώντας αιμοδότες πέραν από την Λευκάδα και από όμορους Νομούς. Ζητάμε άμεσα την στελέχωση του τμήματος με μόνιμους ιατρικό προσωπικό. Είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου εργαζομένων ώστε να μη ζήσουμε τον επερχόμενο χειμώνα άλλες τραγικές καταστάσεις.


Συνεχίζονται τα προβλήματα υποστελέχωσης των τμημάτων τόσο στο Νοσοκομείο Πρέβεζας όσο και σε αυτά της Άρτας και των Φιλιατών.


Η πορεία του θεσμού του προσωπικού γιατρού φαίνεται να κινείται σε αργούς ρυθμούς καθώς έχουν εγγραφεί μόλις 3 εκατομμύρια. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και για τους γιατρούς αλλά και για τους πολίτες. Δεν ξεκαθαρίζει τις αμοιβές των γιατρών. Δεν ξεκαθαρίζει τον τρόπο επισκέψεων των πολιτών. Μόλις χθές εντάχθηκαν οι Καρδιολόγοι και οι Πνευμονολόγοι.


Οι πολίτες τρέχουν να δηλώσουν γιατί φοβούνται ότι δεν θα βρουν ιατρό να δηλώσουν και απειλούνται με οικονομικές κυρώσεις καθώς θα έχουν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Με τρομοκρατία δεν γίνεται να επιβληθεί ο θεσμός!


Η ΕΙΝΗ έχει αναδείξει εδώ και πολύ καιρό τα προβλήματα που υπάρχουν. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η έξαρση της γρίπης είναι κοντά δεν μπορούμε να ζήσουμε καταστάσεις που έχουμε ξαναζήσει.


Ζητάμε άμεση πληρωμή των εφημεριών μέχρι 30-9-22, μετά θα ακολουθήσουν διαρκείς απεργίες και επισχέσεις εργασίας


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Εδώ και τώρα ενίσχυση με προσλήψεις άμεσα μόνιμου ιατρικού προσωπικού

  • Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Την έγκαιρη, χωρίς καμία καθυστέρηση, στο ακέραιο, χωρίς περικοπές του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

  • Εφαρμογή του ΦΕΚ 208 Α΄5/11/21 για πρόσθετη αποζημίωση στις εφημερίες πέραν του πλαφόν των Παθολόγων, Αναισθησιολόγων, Πνευμονολόγων, Εντατικολόγων, γιατρών των ΤΕΠ και αποσπασμένων.

  • Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ΣτΕ 2018 – 2022 και Αρείου Πάγου 2022, που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012. Την αποπληρωμή σε ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ και των αναδρομικών διαφορών των 11 τελευταίων ετών που προκύπτουν.

  • Επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και αύξηση των επιδομάτων που έχουν πετσοκοπεί στα επίπεδα πριν από τις περικοπές.

  • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα. Οι πρόσθετες εφημερίες (που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς) να είναι πλήρως αφορολόγητες.

  • Επαναφορά στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές και των συντάξεων και του εφ’ άπαξ. Είχαμε πληρώσει από τις τσέπες μας, από τις εισφορές μας, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ την ψηφιοποίησή του που είχε αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με το αζημίωτο. Καμία απολύτως δικαιολογία δεν υπάρχει να μην καταβάλλεται η πλήρης σύνταξη από τον πρώτο κιόλας μήνα της συνταξιοδότησης.


コメント


bottom of page