top of page

EINA: Τιμάμε το Πολυτεχνείο!

ΑΠ.48.2020

16/11/2020

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ. «Ψωμί – παιδεία – ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ».

Αιτήματα και στόχοι που όχι απλά δεν δικαιώθηκαν, αλλά συμπυκνώνουν ακόμα και σήμερα τις σύγχρονες διεκδικήσεις για μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς επιτροπείες και επιτηρήσεις από υπερεθνικά αφεντικά, για ένα λαό που θα ζει με αξιοπρέπεια και πραγματική ελευθερία, χωρίς τα δεσμά του χρέους, της λιτότητας των Μνημονίων και της ανεργίας.

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μία περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται ακόμα πιο σφιχτά αλυσοδεμένη στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, έχοντας υπογράψει μια σειρά απαράδεκτες συμφωνίες, δίνοντας «γη και ύδωρ». Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός, βιώνει τις ανυπολόγιστες συνέπειες από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, μετρώντας καθημερινά δεκάδες θύματα και χιλιάδες χαμένες δουλειές, βιώνοντας την περαιτέρω φτωχοποίηση. Με την Παιδεία, να έχει υποκατασταθεί από την τηλε-εκπαίδευση για τους λίγους.

Η αταλάντευτη στάση των απλών αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, η αυτοθυσία, η πίστη στο δίκιο και τη δύναμη του συλλογικού αγώνα ενάντια στη μοιρολατρεία και την ηττοπάθεια, αποτελούν παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξίας για τους σημερινούς μας αγώνες. Για πραγματική Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, ζωή με δικαιώματα. Για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους, χωρίς εμπόδια και εξαιρέσεις. Για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, υψηλής ποιότητας, που θα διασφαλίζει ότι ο λαός δεν θα αρρωσταίνει αβοήθητος και μόνος.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των πορειών, που έφτασε στο σημείο αυθαίρετης και αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων, με επίφαση την παραβίαση των υγειονομικών περιορισμών, έχει ως μοναδικό στόχο την απόκρυψη των ακέραιων ευθυνών της για τη σημερινή υγειονομική χρεοκοπία και την οικονομική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν έδειξαν τέτοια υγειονομική ευαισθησία ούτε για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι, ούτε για το στίβαγμα στις τάξεις, τα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς, που αποδεδειγμένα οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση. Τους τρομοκρατεί το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος κατανοεί ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ίδιο τον ιό. Τους ενδιαφέρει να φιμωθούν οι φωνές των εργαζομένων της πρώτης γραμμής που χαλάνε το αφήγημα της «επιτυχημένης διαχείρισης». Μισό αιώνα μετά, τους φοβίζει ακόμα ο συμβολισμός και η εικόνα ενός λαού ενωμένου και αποφασισμένου να διεκδικεί τη ζωή και την αξιοπρέπειά του.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν σε μουσεία, δεν μπορούν να ξεριζωθούν από την ιστορική συλλογική μνήμη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί σεβόμαστε περισσότερο από την κυβέρνηση τη ζωή και την υγεία του λαού, παλεύουμε καθημερινά γι΄αυτό και το έχουμε αποδείξει. Το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α με αντιπροσωπεία του, θα καταθέσει στεφάνι στον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας.

για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.


bottom of page