top of page

EINA: Στις 23/2 απεργούμε μαζικά για την αξιοπρέπεια, τους ασθενείς μας και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία

ΑΠ.15.2022

16/02/2022

Στις 23/2 απεργούμε μαζικά για την αξιοπρέπεια, τους ασθενείς μας και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία


Το «νέο ΕΣΥ» Πλεύρη – Γκάγκα γυρνά μισό αιώνα πίσω τη Δημόσια Περίθαλψη


Κλείνουν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.

Δυο χρόνια που η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, σπάζοντας κάθε μακάβριο ρεκόρ απωλειών τόσο από Covid όσο και από την παράλληλη πανδημία των υπόλοιπων νοσημάτων που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.


Δυο χρόνια που οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όλο και λιγότεροι, με όλο και λιγότερα μέσα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα απανωτά πανδημικά κύματα, με εξαντλητική υπερεργασία και μισθούς καθηλωμένους, ωθούμενοι σε παραιτήσεις, φυγή στο εξωτερικό και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.


Δύο χρόνια που το ΕΣΥ στην περιοχή μας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την έναρξη της πανδημίας, με τα περιφερειακά νοσοκομεία να καταρρέουν, το Καραμανδάνειο να απειλείται με συρρίκνωση, τον Άγιο Ανδρέα και το ΠΓΝΠ να έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τον covid, την Πρωτοβάθμια να έχει μετατραπεί σε ρεζέρβα που καλύπτει τα κενά και τις ελλείψεις.


Δυο χρόνια μετά, το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ρημαγμένο από όλες τις προηγούμενες Μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέσα στην πανδημία και παρά τις ελλείψεις στάθηκε το πραγματικό αποκούμπι για την κοινωνία, σε αντίθεση με το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας που κυριολεκτικά λιποτάκτησε, κερδοσκοπώντας με τις πλάτες του κράτους.


Δύο χρόνια μετά, το Δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία μετατρέπεται σε αγαθό πολυτελείας για τους λίγους και έχοντες, από μια κυβέρνηση ορκισμένο εχθρό των δημόσιων αγαθών. Το ΕΣΥ αλώνεται πλήρως από τα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού και της απαξίωσης.


Δύο χρόνια μετά, η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να εκφραστεί αγωνιστικά και διεκδικητικά. Το επερχόμενο σχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο από τους υγειονομικούς που κρατούν όρθιο το σύστημα υγείας.


Να μην γυρίσει η Δημόσια Περίθαλψη μισό αιώνα πίσω. Κλεισίματα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μετατροπή του ΕΣΥ σε Ανώνυμη Εταιρεία με μάνατζερ στις διοικήσεις, ΣΔΙΤ, πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, είσοδος ιδιωτών, ακόμα περισσότερα εμπόδια για τους νέους γιατρούς με εισαγωγή εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας.


Καλούμε τους συναδέλφους, τους φοιτητές ιατρικής, όλους τους υγειονομικούς και την κοινωνία σε αγώνα διαρκείας για το Δικαίωμα στην Υγεία και τη Ζωή.


Για να ακυρωθούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ».


Για να αποδοθούν ευθύνες στους ενόχους για τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της ιστορίας που συνεχίζει να κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.


Για την ανατροπή της διαχρονικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στραγγαλίζει το ΕΣΥ στο βρόγχο νεοφιλελεύθερων πολιτικών.


Όλοι την Τετάρτη 23/2 στις 12:30μμ στη συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ.


Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και διεκδικούμε:

  • Να ακυρωθούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» – Πραγματική Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους – Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

  • Άμεση επίταξη του Ολυμπίου για νοσηλεία covid ασθενών χωρίς διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεις – Επαναλειτουργία του Νοσ.Θώρακος

  • Πολλαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό

  • Ένταξη στα ΒΑΕ – Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 – Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών

  • Ενίσχυση του Καραμανδανείου, των περιφερειακών νοσοκομείων και της ΠΦΥ – Έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ

  • Στοχευμένη λαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της περιοχής

  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ για τον πληθυσμό

Comments


bottom of page