top of page

EINA: Ανακοίνωση για την πανυγειονομική απεργία 20/10

Τρία σχεδόν χρόνια πανδημίας ανέδειξαν την ανάγκη ενός ισχυρού Δημόσιου Δωρεάν Καθολικού Συστήματος Υγείας. Θα είχαν σωθεί πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και η χώρα μας δεν θα είχε τις μακάβριες πρωτιές στους δείκτες θνητότητας, εάν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί ουσιαστικά με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Τρία χρόνια μετά, η κυβέρνηση, που για λίγο μόνο επιβράδυνε τα σχέδιά της, επιχειρεί μια ολοκληρωτική επίθεση στο ΕΣΥ, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων. Το νέο νομοσχέδιο που κυκλοφορεί ανεπίσημα, ακυρώνει τις ιδρυτικές αρχές του Ε.Σ.Υ. , δίνοντας την χαριστική βολή:

• Καταργεί την αρχή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

• Παραχωρεί σε ιδιωτικά συνεργεία ακόμα μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων των νοσοκομείων όπως είναι η μεταφορά των ασθενών στα σπίτια τους ή η διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία.

• Εντάσσει ανώτατα επιστημονικά όργανα όπως το Κεντρικό Συντονιστικό συμβούλιο υγείας σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Τρία χρόνια μετά το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης, στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Η κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία και η επιχειρούμενη διάλυση της Δημόσιας Παιδιατρικής Περίθαλψης είναι εικόνες από το κοντινό μέλλον.

Τρία χρόνια μετά, το δικαίωμα του λαού για Καθολική Δημόσια Δωρεάν Υγεία ταυτίζεται όσο ποτέ με τα δικαιώματα των υγειονομικών σε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, με τα αιτήματα για μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Δεν ανεχόμαστε άλλο να δουλεύουμε απλήρωτοι, να μετακινούμαστε διαρκώς από νομό σε νομό για να καλύπτουμε κενά. Δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων που ενώ υποχρεούνται, δεν έχουν εφαρμόσει τις δεσμευτικές δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα προ των Μνημονίων. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κυβερνητική κοροϊδία για αυξήσεις – ψίχουλα την στιγμή που η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο. Δεν ανεχόμαστε άλλο να βλέπουμε τους συναδέλφους μας να εγκαταλείπουν μαζικά το ΕΣΥ και τη χώρα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μην μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς μας. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία του «προσωπικού ιατρού».

Η Ε.Ι.Ν.Α στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις διαρκείας που εξαγγέλθηκαν από την ΟΕΝΓΕ για τη διάσωση του Ε.Σ.Υ και τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών. Καλεί όλους τους συναδέλφους σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο και Κ.Υ, επισχέσεις εργασίας, πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας μαζί με τους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας για:

· Να μην περάσει το «νέο ΕΣΥ» και τα νομοσχέδια που διαλύουν τη Δημόσια Δωρεάν Περίθαλψη

· Να σταματήσει η διάλυση του ΕΣΥ προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων

· Να είναι η Υγεία Δημόσιο Δωρεάν Αγαθό και όχι εμπόρευμα

· Nα ενισχυθεί η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα

· Να σταματήσει η αποψίλωση του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό

Να αγωνιστούμε συλλογικά. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Δεν πρόκειται να μας λυπηθούν ούτε να μας χαρίσουν τίποτα. Έχει έρθει η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε:

· Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλεμένων εφημεριών των τελευταίων ετών

· Εφαρμογή των αποφάσεων ΣτΕ/Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών - Ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά και λειτουργικά κενά – Κατάργηση του θεσμού του επικουρικού

· Στήριξη των επαρχιακών νοσοκομείων και θέσπιση κινήτρων για τη στελέχωσή τους

Συμμετέχουμε μαζικά στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 με συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ, 12μμ

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία 9/11

Comments


bottom of page