top of page

Aνακοίνωση Μετώπου Νοσοκομειακών Ιατρών για την απεργία της Τετάρτης 16 Ιουνίου

Η Αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη στα εργασιακά έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, έχει απομονωθεί στις επιτροπές του Κοινοβουλίου υποστηριζόμενη μόνο από τη ΝΔ, έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά όχι μόνο από εργατολόγους αλλά και από την ίδια την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, έχει ήδη απορριφθεί κοινωνικά και συνδικαλιστικά με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.


Αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 στην ψήφιση του νομοθετικού εκτρώματος της στην Ολομέλεια της Βουλής.


Η Δεξιά δείχνει ξανά το πραγματικό της πρόσωπο. Ποια συμφέροντα υπηρετεί, ποιους εξυπηρετεί, ποια οικονομική ελίτ ευνοεί. Η πολιτική της σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα, στην υγεία, την παιδεία, τα εργασιακά, θυμίζει όλο και περισσότερο το Αμάρτημα του πατρός μου. Οι μνήμες της περιόδου 1990-93 ξαναζωντανεύουν για τους παλαιότερους ως ξαναζεσταμένο άνοστο φαγητό και δημιουργούν ζοφερή πραγματικότητα για τους νεότερους.


Ο στόχος τους είναι ένας. Ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών ολοκληρωτικά υπέρ της εργοδοσίας. Αύξηση ωρών εργασίας, μείωση μισθών. Απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση 8ωρου, απορρύθμιση προστασίας εργαζόμενου. Ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης.


Κατάργηση του εμβληματικότερου νόμου στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Σε συνέχεια της κατάργησης άλλων εμβληματικών νόμων, όπως για το οικογενειακό δίκαιο, και ως προάγγελος για την κατάργηση άλλων, όπως ο νόμος για το ΕΣΥ.


Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιλαμβάνονται ότι η επόμενη μεγάλη μάχη θα είναι για την επέκταση και στο Δημόσιο των αντεργατικών ρυθμίσεων που ψηφίζονται τώρα για τον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί του ΕΣΥ γνωρίζουν ότι η επόμενη αντιμεταρρύθμιση που έχει προαναγγελθεί αφορά τη διάλυση του ΕΣΥ.


ΤΩΡΑ το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ οφείλει να διεκδικήσει μαχητικά την επιβίωση και ανάπτυξη του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρών, πραγματικές αυξήσεις στο ιατρικό μισθολόγιο, αύξηση των δαπανών για την Υγεία.

ΤΩΡΑ οι συνδικαλιστικές παρατάξεις οφείλουν να αναδείξουν τον αντεργατικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που έρχονται ως αίτημα της οικονομικής ολιγαρχίας από πολύ παλιά και μας οδηγούν πολύ παλιότερα, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια από την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας.


ΤΩΡΑ όλοι οι εργαζόμενοι, γιατροί, υγειονομικοί βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ σε αυτό το νομοθέτημα και συμμετέχουμε μαζικά στην Απεργία και τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 16 Ιούνη 2021.


ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας:


· Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία.

· Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις.

· Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.

· Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας.

bottom of page