top of page

ANAKOINΩΣΗ ΕΝΙΖ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ-ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

Ζάκυνθος

17/9/2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν του σοβαρού τραυματισμού – ακρωτηριασμού όλου του άνω άκρου ενός εντεκάχρονου παιδιού το περασμένο Σάββατο έχουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:


Α. Αρχικά επιλέξαμε συνειδητά να καθυστερήσουμε λίγο τη οποιαδήποτε ανακοίνωση μας, περιμένοντας πρώτα να τοποθετηθούν οι πρωταγωνιστές της επανασυγκολησης δημόσια αλλά και να έχουμε βάσιμα στοιχεία της έκβασης του χειρουργείου στο μικρό αγόρι


Β. Η τελική επιτυχής έκβαση της επανασυγκόλλησης του άνω άκρου αποτελεί μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή επιχείρηση που αφορούσε πάνω από 25 γιατρούς για τέσσερα νοσοκομεία αρχής γενομένης από το δικό μας, με την συντονισμένη συνεργασία μεγάλου αριθμού νοσηλευτών, τραυματιοφορέων , εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ και της υπηρεσίας αεροδιακομιδών. Αφορά το νοσοκομείο παίδων « Άγια Σοφία» με τη συμμετοχή σύσσωμης της ορθοπεδικής κλινικής του , μαζί με τον Επιμ.Α της Μικροχειρουργικής του ΚΑΤ, τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας και όλη την ομάδα που έλαβε μέρος στην συγκεκριμένη επέμβαση.


Γ. θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε δημόσια τον Επιμελητή Α μικροχειρουργικής από το ΚΑΤ κο Γιαννούλη και τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής από το Λαϊκό κο Κλωνάρη, που με δημόσιες δηλώσεις τους στα ΜΜΕ εκτίμησαν την μεγάλη σημασία της παρέμβασης που έγινε στο Νοσοκομείου Ζακύνθου , προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το ακρωτηριασθέν μέλος για αρκετές ώρες ώστε να είναι δυνατή και ελπιδοφόρα η προσπάθεια για επανασυγκόληση του. Επίσης ευχαριστούμε τον Συντονιστή –Διευθυντή Ορθοπεδικής του Αγία Σοφία που επίσης εκτίμησε την δουλειά μας και μας κράτησε συνεχώς ενήμερους για την κατάσταση της υγείας του παιδιού


Δ. Πιστεύουμε όμως ότι η ίδια η ομαλή λειτουργία του υποστελεχωμένου νοσοκομείου μας και η άμεση ανταπόκρισή του σε δυσεπίλυτα προβλήματα , γίνεται μέχρι τώρα στη βάση του φιλότιμου των λιγοστών εναπομεινάντων γιατρών και λοιπών εργαζόμενων σε συνθήκες εργασιακής « γαλέρας» με υπερεφημέρευση και αδυναμία λήψης αδειών και ρεπό. Το συγκεκριμένο περιστατικό απέδειξε αναμφίβολα ότι εμείς οι γιατροί είμαστε παρόντες έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε περιστατικό ακόμα και στο πιο απαιτητικό. Όμως είμαστε και άνθρωποι , με αντοχές όχι ανεξάντλητες, κάτι που αποδεικνύει η αποχώρηση χιλιάδων από το ΕΣΥ και πάνω από 13 γιατρών μόνο από το νοσοκομείο μας τα τελευταία πέντε χρόνια , οι περισσότεροι από τους οποίου δήλωναν ότι «δεν αντέχουν άλλο» (BURN OUT - σύνδρομο ). Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι δεν έρχονται νέοι γιατροί και παραμένουν στον αέρα δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις και όχι μόνιμοι, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το νοσοκομείο μας θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επάρκεια στο επερχόμενο, βάση τις προβλέψεις, «τσουνάμι» των τουριστών της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Ε. Καλούμε τους ντόπιους κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες όπως και τον Ιατρικό Σύλλογο Ζακύνθου και την 6η ΥΠΕ, που ελπίζουμε ότι επίσης αναγνωρίζουν τη σημασία της συμβολής των γιατρών του ΓΝΖ στην συγκεκριμένη επιτυχή έκβαση της πρωτοποριακής επανασυγκόλλησης άκρου, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στην κοινωνία, να κινηθούν άμεσα με:


α) Την προκήρυξη με ειδικά οικονομικά κίνητρα για την παραμεθόριο τύπου Α περιφέρεια που ανήκουμε, (20) τουλάχιστον θέσεων γιατρών σε όλες τουλάχιστον τις μάχιμες ειδικότητες (σήμερα στο ΓΝΖ εργάζονται μόνο 41 γιατροί από τους 89 που προβλέπονται)


β) Την αποδεδειγμένη πίεση προς τους αρμόδιους του Υπουργείου για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υγειονομικών μας και την ένταξή όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


γ) Εκκίνηση των διαδικασιών έγκρισης και συγκρότησης τμήματος ΤΕΠ στο Νοσοκομείο μας με Διευθυντή και μόνιμους Επιμελητές Α και Β, προκειμένου να αντιμετωπίζεται στο εξής, με τον πιο επιστημονικά και διαχειριστικά αποτελεσματικό τρόπο, το πρόβλημα του τεράστιου φορτίου υποδοχής ασθενών στα επείγοντα και όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες .


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page