top of page

ANAKOINΩΣΗ ΔΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Ανακοίνωση Για το θέμα των συναδέλφων επικουρικών


Την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και της 6ης Υ.ΠΕ., απέλυσε 2 επικουρικούς εργαζόμενους του εργαστηριακού τομέα οι οποίοι αντικαθιστούσαν εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας ενώ ήταν σε ισχύ η σύμβασή τους με παράταση μέχρι τέλους του έτους. Η «δικαιολογία» της απόλυσης είναι η εφαρμογή της αντίστοιχης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας περί επιστροφής εργαζόμενων που είναι σε αναστολή.


Οι δύο αυτοί συνάδελφοι εργάζονταν στον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξημένες τόσο σε ιατρικό, επιστημονικό όσο και σε παραϊατρικό προσωπικό και πριν την πανδημία και προφανώς και τώρα.


Όπως είναι γνωστό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία δεν γίνονται ( μόνο στην αστυνομία γίνονται). Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.


Στο Νοσοκομείο Άρτας όμως ούτε καν αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Αντίθετα:

 • Κόβονται θέσεις επικουρικών γιατρών που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν.

 • Δεν «εγκρίνονται» θέσεις επικουρικών γιατρών που το Νοσοκομείο έχει και τα κενά, έχει και τα χρήματα για την μισθοδοσία τους, έχει και την ανάγκη διαπιστωμένη και έντονη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τους τελευταίους 6 μήνες, το Υπουργείο Υγείας εμμένει στον να μην εγκρίνει 2 θέσεις επικουρικών γιατρών ( 1 Βιοπαθολόγο και 1 Γενικό Χειρουργό) για το δικό μας Νοσοκομείο, ενώ κάθε 10 μέρες τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 6ης Υ.ΠΕ. παίρνουν και 2 και 3 επικουρικούς γιατρούς.

 • Δεν εγκρίνονται θέσεις επικουρικού επιστημονικού προσωπικού ( Βιολόγου) με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή από τις 4 θέσεις Βιολόγου/Βιοχημικού στον οργανισμό του Νοσοκομείου, να υπάρχει μόνο ένας. Έτσι η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας παραμένει κλειστή ( λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού) και οι ανάγκες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου παραμένουν στον αέρα.

 • Δεν εγκρίνονται θέσεις επικουρικού παραϊατρικού προσωπικού στον Ακτινοδιαγνωστικό Τομέα ( και ειδικά στο τμήμα του αξονικού). Και όχι μόνο δεν εγκρίνονται, απολύονται κιόλας καθώς ο ένας από τους δυο απολυμένους συναδέλφους εργαζόταν εκεί. Τα προγράμματα εργασίας και καθημερινής εφημέρευσης δεν μπορούν να συμπληρωθούν, οι συνάδελφοι εκεί δουλεύουν με πολλές δεκάδες χρωστούμενα ρεπό δεδουλευμένης εργασίας, οι άδειες κόβονται, ενώ τα εντέλλεσθε εργασίας σε συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για μετακίνηση στο Νοσοκομείο καλά κρατούν εδώ και χρόνια.

 • Στην διάρκεια της πανδημίας, το Νοσοκομείο Άρτας ενισχύθηκε στο σύνολο όλων των υπηρεσιών με μόλις 29 επικουρικούς εργαζόμενους, ποσοστό της τάξης του 2,5% σε σχέση με τους υπηρετούντες εργαζόμενους, την στιγμή που τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Ηπείρου ( τουλάχιστον) και όμορων νομών ενισχυθήκαν με εκατοντάδες επικουρικούς εργαζόμενους. Για το Νοσοκομείο Άρτας ούτε καν αυτό δεν έγινε!

Και είναι απορίας άξιο ποιο είναι το σκεπτικό σε ότι αφορά στην στήριξη και λειτουργία του Νοσοκομείου της Άρτας.


Βαδίζοντας στον τρίτο χρόνο διαχείρισης της πανδημίας και ενώ οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους και στο Νοσοκομείο της Άρτας και στα Κέντρα Υγεία του νομού, έχουμε προσφέρει τα μέγιστα και σε αυτή την κατάσταση, από την αρχή με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας, η κυβέρνηση με την εφαρμοζόμενη πολιτική για το ΕΣΥ όχι μόνο δεν στηρίζει το Νοσοκομείο και τα ΚΥ, αλλά ειδικά εδώ μάλλον τους χαλάμε τα σχέδια με την λειτουργία του Νοσοκομείου στα πλαίσια του «νέου ΕΣΥ»;


Η κυβέρνηση οδηγεί σε πραγματική ερήμωση το Νοσοκομείο την στιγμή που οι ανάγκες ούτε πριν την πανδημία ούτε κατά την έξαρσή της καλύπτονταν.


Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά γι’ αυτήν την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου. Είναι τεράστια πρόκληση για τους πολίτες, να απαντά το Υπουργείο Υγείας στην κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου, με απολύσεις πλέον.

 • Ζητάμε άμεσα την ανάκληση των απολύσεων.

 • Ζητάμε άμεσα να εγκριθούν όλες οι θέσεις για επικουρικό προσωπικό.

 • Ζητάμε άμεσα μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

 • Ζητάμε άμεσα αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και όλων των κλάδων.

 • Ζητάμε άμεσα κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε όλες τις υπηρεσίες και ειδικά στην Ιατρική.

 • Ζητάμε άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου.

 • Ζητάμε άμεσα νέο οργανισμό για το Νοσοκομείο, οργανισμό ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και όχι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ. Οργανισμό που πρέπει να καλύπτει τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες των πολιτών όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, τις οποίες ανάγκες χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προσωπικό τις αντιμετωπίσαμε και στο διάστημα της πανδημίας όσο καλύτερα μπορούσαμε ( αφού λειτουργήσαμε και λειτουργούμε σαν νοσοκομείο αναφοράς στην πράξη). Και αυτό είναι επίτευγμα καθαρά και μόνο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

 • Ζητάμε στήριξη και λειτουργία του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό Άρτας

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Άρτας. Ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνει κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.


Άρτα, 29 Μαΐου 2022

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας

Η 3μελής Επιτροπή των γιατρών του Νοσοκομείου


コメント


bottom of page