top of page

AΡΘΡΟ ΜΑΙΡΗΣ ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ Γ.Γ. ΕΙΝΑΠ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΩΣ «ΚΟΣΤΟΥΣ»

Στην «Παμμακάριστο», δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, δεν εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος. Δεν υπάρχει δηλαδή μια ειδικότητα πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να γίνουν τακτικά χειρουργεία, αλλά και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται. Για να το πούμε πολύ απλά, σε ένα νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο, αν ένας ασθενής επιδεινωθεί και χρειαστεί να διασωληνωθεί για να υποστηριχθεί μηχανικά η αναπνοή του, αυτό δεν μπορεί να γίνει, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Τι μέτρα πήρε γι' αυτό η 1η ΥΠΕ μετά από μήνες που λειτουργεί έτσι το νοσοκομείο; Με απόφαση του διοικητή Π. Στάθη, ανακοινώθηκε η «εκ περιτροπής κάλυψη με ιατρό της εν λόγω ειδικότητας μετακινούμενο ανά ημέρα από κάθε νοσοκομείο αρμοδιότητας 1ης ΥΠΕ εκ του συνόλου των νοσοκομείων». Οι συνέπειες ήταν άμεσες στο «Σισμανόγλειο», για παράδειγμα, που ήταν το πρώτο νοσοκομείο από το οποίο μετακινήθηκαν δύο αναισθησιολόγοι, όπου μειώθηκαν οι χειρουργικές αίθουσες κατά μία, βάζοντας φρένο σε προγραμματισμένες επεμβάσεις για τις οποίες οι ασθενείς μπορεί να περίμεναν μήνες.


Στο Κρατικό Νίκαιας, τριτοβάθμιο νοσοκομείο στον Πειραιά, στο οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει μάλιστα κάποια εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να φτιάξει Κέντρο Τραύματος, δεν εφημερεύει καθημερινά ακτινολόγος. Δηλαδή σε ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς, γίνονται καθημερινά δεκάδες χειρουργεία, δεν υπάρχει όλες τις μέρες γιατρός για να γνωματεύσει μια αξονική τομογραφία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας ασθενής αφού χειρουργηθεί πονέσει ή ανεβάσει πυρετό, θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα αν είναι Σαββατοκύριακο. Αν ένας ασθενής από τους δεκάδες που νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές δυσπνοήσει ξαφνικά ή σταματήσει να έχει επικοινωνία, οι γιατροί δεν θα μπορούν να κάνουν αξονική τομογραφία, όπως δεν μπορούσαν και πριν από 40 χρόνια. Τι μέτρα πήρε γι' αυτό η 2η ΥΠΕ; Αποφάσισε τη μετακίνηση για 15 ημέρες ενός ακτινολόγου από το Νοσοκομείο της Ικαρίας! Από το Νοσοκομείο Ικαρίας, ενός νησιού 9.500 περίπου κατοίκων, στο οποίο μένει μόνο μία ακτινολόγος πλέον και δεν θα μπορούν ούτε εκεί να γίνονται αξονικές τομογραφίες.


Θα αναρωτηθεί κανείς... Δεν καταλαβαίνουν οι διοικητές των ΥΠΕ, το υπουργείο ότι μετακινώντας από το ένα νοσοκομείο για να καλύψουν τα κενά του άλλου, δημιουργούνται πολλαπλάσια προβλήματα; Οτι μετακινώντας π.χ. αναισθησιολόγους από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της ΥΠΕ στην «Παμμακάριστο» κλείνουν χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται και να καθυστερούν ακόμα περισσότερο τακτικά χειρουργεία; Οτι μετακινώντας τον ακτινολόγο από την Ικαρία, ένα νησί 9.500 κατοίκων, μένει με έναν μόνο ακτινολόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αξονικές τομογραφίες, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται; Οτι ένας γιατρός πριν δώσει αναισθησία σε έναν ασθενή πρέπει να γνωρίζει τον χώρο στον οποίο εργάζεται, τα μηχανήματα με τα οποία δουλεύει, το προσωπικό με το οποίο θα συνεργαστεί άμεσα, κάτι το οποίο φυσικά δεν μπορεί να γίνει σε μια ημέρα;


Φυσικά και τα γνωρίζουν! Και αν δεν τα ήξεραν ήδη από πριν, τους τα έχουμε επισημάνει οι υγειονομικοί με τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι πολιτική επιλογή η αντιμετώπιση των γιατρών σαν περιοδεύοντος θιάσου που καλύπτει κενά, είναι πολιτική επιλογή να μην προκηρύσσονται όλες οι κενές θέσεις ούτως ώστε να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό. Εν τέλει είναι πολιτική επιλογή να αντιμετωπίζουν τις ζωές μας σαν κόστος.


Και κάτι ακόμα... Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποδεικνύεται και πολύ ευνοϊκή για τους επιχειρηματίες της Υγείας που είναι έτοιμοι να συμπράξουν διαφορών ειδών συμβάσεις με τα νοσοκομεία, πουλώντας ακόμα και γνωματεύσεις εξετάσεων με το κομμάτι.


Να ενημερώσουμε λοιπόν την κυβέρνηση, τις ΥΠΕ, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ότι οι υγειονομικοί θα υπερασπιστούμε τα νοσοκομεία και τους ασθενείς μας. Δεν θα ανεχτούμε τη συνεχή υποβάθμισή τους, τη συνεχή απαξίωση της δουλειάς μας, το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θα βρείτε μπροστά σας όχι μόνο εμάς, αλλά και όλο τον λαό!


Μαίρη Αγρογιάννη

Γραμματέας στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο ΓΝ Νίκαιας



Σχόλια


bottom of page