top of page

Aνοιχτή επιστολή ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών στούς κατοίκους του νομού Ρεθύμνου

Ρεθυμνιώτη πρέπει να γνωρίζεις

Το νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάρρευση και πλήρη αποσύνθεση.


Ξεκινώντας από το τμήμα υποδοχής σου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) θέλουμε να γνωρίζεις ότι πλέον είναι επικίνδυνα υποστελεχωμένο. Επανδρωνεται κυρίως απο αγροτικους χωρίς καμία κλινική εμπειρία. Οι επιμελητές ΤΕΠ όλο και μειώνονται και ταυτόχρονα πενιχρή είναι και παρουσία ειδικευόμενων σε χειρουργική και παθολογική με αποτέλεσμα μια χούφτα γιατρών να εργάζεται πανω απο 80 ώρες την εβδομάδα και η πλειοψηφία αυτών ειναι 24ωρες εφημερίες ΤΕΠ. Η έλλειψη επιμελητών ΤΕΠ, χειρουργικής και παθολογικής αφήνουν το ΤΕΠ εκτεθειμένο χωρίς κάλυψη και συνεπώς επωμίζονται όλο το φόρτο εργασίας αγροτικοί και ειδικευόμενοι. Πολλές φορές αναλαμβάνει όλα τα περιστατικά το παθολογικό τεπ που δεν έχει εμπειρία από χειρουργικά περιστατικά.


Ενας νομός με 80000 κόσμο δεν έχει εξωτερικό παθολογικό ιατρείο συνεπώς όλα τα περιστατικά να περνάνε απο το ΤΕΠ χωρίς να εξυπηρετηθουν ουσιαστικά και ακολούθως παραπέμπονται σε ιδιωτες αφού ειδικοί δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Παθολόγοι και χειρουργοι, ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι ελάχιστοι και κάποιοι σε άδειες ( μητρότητας, κυήσεως, πατρότητας). Γαστρεντερολογος υπάρχει ένας, Ογκολογος ένας, Πνευμονολογοι όσο για να υπολειτουργει μια κλινική, Ουρολόγοι δύο, Δερματολόγος κανένας και Ψυχίατρος ένας . Ακόμα και οι ελάχιστες κλινικές που λειτουργούν με "επαρκή" αριθμό ιατρών δεν προσελκύουν κανένα νέο γιατρό με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτές αργά και σταδιακά στον ενταφιασμό τους. Το ΓΝΡ μετατρέπεται σε ένα κέντρο υγείας που παραπέμπει ολοένα και περισσότερα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Χειρουργεία γίνονται υποδιπλάσια απο παλαιότερα με αποτέλεσμα κανένας ειδικευόμενος να μην δηλώνει το νοσοκομείο και επιπλέον ο κόσμος να οδηγείται στον ιδιωτικό τομέα.


Στην Παθολογική κλινική η οποία στελεχώνει το ΤΕΠ υπηρετούν 4 ειδικευόμενοι που τελειώνουν το μέρος εκπαίδευσης τους στην παθολογία τον Νοέμβριο και το ΤΕΠ στελεχώνεται κυρίως απο αγροτικούς που οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση λογω των επισφαλών συνθηκών εργασίας. Σε λίγους μήνες δυστυχώς δεν θα έχει απομείνει κάνεις ειδικός ή ειδικευόμενος στο νοσοκομείο, όπως και ουδείς αγροτικός θα δηλώνει το νόμο Ρεθύμνης. Σύντομα δεν θα λειτουργεί ούτε παθολογικό ΤΕΠ στον νομό.Εξι παραιτήσεις αγροτικών και ειδικευομένων είχαμε το τελευταίο εξάμηνο!

Ως ιατροί είμαστε οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ΕΣΥ με την αποδοχή του εξευτελισμου μας. Πληρώνουμε βαρύ τίμημα λογω της αδράνειας μας με τις υπερωρίες, συχνά 32 ώρες συνεχόμενες, αναστολή αδειών, αμοιβή με κάτω των 5 ευρώ την ώρα, σωματική και ψυχολογική εξάντληση και συνεπώς καταστροφή της προσωπικής μας ζωής. Όσο δίκαιη και να είναι η τιμωρία μας σε χρειαζόμαστε στο πλευρό μας για να σώσουμε το νοσοκομείο μας και το ΕΣΥ γιατί αύριο στα χέρια ελαχίστων, εξαντλημένων μη ειδικών ιατρών για το πρόβλημα σου θα βρεθείς εσύ.

Επιβάλλεται άμεσα να δοθουν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών.


Αύξηση του μισθού ειδικών και ειδικευομενων


Τήρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι χρήση των ειδικευομενων ως πασπαρτού για καθε τμήμα που υπολειτουργει


Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες με αριθμό εφημεριών και ωράριο όπως σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας.


Άρση φορολογίας στις εφημερίες όπως και αμοιβή όλων των εφημεριών πέραν της 7ης.


Ανεξαρτητοποίηση του ΤΕΠ με ειδικό μισθολογικό καθεστώς και κάλυψη του από ειδικούς.


Επιστροφή των αγροτικών στα κέντρα υγείας για ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας


ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ


Ειδικευόμενοι και αγροτικοί νομού Ρεθύμνου

Ενωση γιατρών ΕΣΥ ν.Ρεθύμνου

Comments


bottom of page