top of page

Δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ)

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 19/8/2020 οι γιατροί του ΓΝΖ συνήλθαμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από τον Κορωναϊό και κυρίως το πολύ σοβαρό πια πρόβλημα της έλλειψης γιατρών σε όλα σχεδόν τα τμήματα και τις ειδικότητες του νοσοκομείου μας . Αφού έγινε πλούσια διαλογική συζήτηση με τοποθετήσεις από όλους τους παρευρισκόμενους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με έμφαση όχι μόνο στην επισήμανση των προβλημάτων αλλά κυρίως στο τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε, καταλήξαμε στα ακόλουθα:

Α. Η σοβαρή υποστελέχωση σε γιατρούς όλων των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου είναι ένα σταθερό φαινόμενο τα τελευταία τουλάχιστον 7-8 έτη, που όμως εντάθηκε με τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών και τη σχεδόν μηδενική αναπλήρωση τους τα μνημονιακά χρόνια αλλά και κατόπιν αυτών , λόγω των ελαχίστων προκηρύξεων θέσεων επιμελητών αλλά και του εξαιρετικά μειωμένου ενδιαφέροντος γιατρών να συμμετέχουν σε αυτές τις προκηρύξεις.


Η καταρράκωση των μισθών μας ( σήμερα βρίσκονται στο 40-50% αυτών του 2009) , η υπερεργασία των γιατρών αλλά και των λοιπών εργαζόμενων μέχρι φυσικής και ψυχολογικής τους εξάντλησης σε υποστελεχωμένα τμήματα με αυξημένες μάλιστα υποχρεώσεις λόγο και της τουριστικής ανόδου στο νησί τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του κόστους διαβίωσης (RBNB και αύξηση των ενοικίων) για τους μη ντόπιους γιατρούς και η ελάχιστη έως μηδενική προκήρυξη των κενών μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών έκανε γενικά αλλά και στο νοσοκομείο μας ειδικότερα (άγονη και παραμεθόριος ζώνη Γ) την εργασία στο ΕΣΥ όχι μόνο δύσκολη αλλά και μη ελκυστική. Ενδεικτικά η χειρουργική κλινική έμεινε με 3 γιατρούς αντί για 6 που προβλέπει ο οργανισμός , η παθολογική με 3 (σύντομα με 2) αντί για 5, η καρδιολογική με 3 (σύντομα με 2) αντί για 5, το αναισθησιολογικό με 3 αντί για 5, το ακτινολογικό με 2 αντί για 4, η παιδιατρική με 2 αντί για 4, η ΜΕΘ με 2 αντί για 5, οι πνευμονολόγοι έμειναν 1 αντί 3, η ΜΤΝ με 2 (σε 4 μηνες με 1) αντι για 3, η ορθοπαιδική με 2 συν 1 επικουρικό (που πήρε όμως μόνιμη θέση αλλού και φεύγει ) αντι για 4, ενώ λείπουν σημαντικές ειδικότητες μόνιμων νοσοκομειακών γιατρών όπως οφθαλμιάτρου, οδοντιάτρου, γαστρεντερολόγου, νευρολόγου, γιατρού εργασίας, και βιοπαθολογίας.

Β. Ακριβώς λόγω της έλλειψης γιατρών σε βαθμό που να γίνονται αδύνατα ή ανασφαλή τα προγράμματα εφημέρευσης για όλο το μήνα, συμβαίνει συχνότατα τελευταία αλλά και παλαιοτέρα, οι εκαστοτε διοικήσεις αλλά και η σημερινή να ωθούν ακόμα και με «εντέλλεστε» γιατρούς να υπερβούν ( κάποτε κατά πολύ) τον αριθμό των μηνιαίων εφημεριών που ο νομός ορίζει. Και αυτό προκειμένου να καλύπτονται τα κενά , όπως όπως, με κατάκοπους γιατρούς που έτσι κάποτε οδηγούνται και στη παραίτηση από το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την παραίτηση (10) δέκα γιατρών το διάστημα 2017-2019 και άλλων (3)τριών συν (2)δύο (που δηλώνουν σύντομα παραίτηση) τον τελευταίο χρόνο , αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των γιατρών που υπηρετούσαν το 2017. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει εθνικός και ευρωπαϊκός νόμος που προβλέπει το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να διασφαλίζεται «η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον άρρωστο αλλά και σωματική υγεία και ασφάλεια του θεράποντος γιατρού». Το πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ποιότητας παροχής υπηρεσιών η εξουθένωσης των λειτουργών υγείας, αλλά εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο αναστολής λειτουργίας ολόκληρα τμήματα και υπηρεσίες του Νοσοκομείου Ζακύνθου, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής ο οποίος μίλησε για διαφαινόμενη διακοπή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, των τακτικών χειρουργείων και των ενδοσκοπικών επεμβάσεων.

Γ. Θεωρούμε σημαντική την πρόσφατη εξέλιξη της λειτουργίας της ΜΕΘ που προβλέπονταν και ήταν εξοπλισμένη αλλά μη λειτουργούσα στο ΓΝΖ. Όμως θεωρούμε αδιανόητο αυτό να γίνεται με μετακινούμενο από άλλες κλινικές προσωπικό που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λιγότερο του προβλεπόμενου που πρέπει να υπηρετεί σε αυτήν, όπως και το να καλύπτονται τα κενά εφημερίας στη ΜΕΘ με αναισθησιολόγους του χειρουργείου όταν και εκεί υπηρετούν μόλις 3 από τους 5 προβλεπόμενους γιατρούς, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των χειρουργείων στο πρωινό ωράριο.

Δ. Όσο αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΖ είναι γεγονός ότι «εκεί χτυπά η καρδιά της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου» γιατί αφορά την πρώτη επαφή με τον ασθενή (μερικές δεκάδες χιλιάδες το χρόνο), γιατί διαχειρίζεται τις εισαγωγές (μερικές χιλιάδες το χρόνο) αλλά και γιατί από την σωστή τους λειτουργία επηρεάζεται η τελική έκβαση της νόσου ή του τραύματος που τελευταία είναι πολύ συχνό και καθόλου δεν υπολείπεται σε σοβαρότητα αυτό των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας. Εδώ σημαντική απώλεια στη στελέχωση του ΤΕΠ για την εφημερία υπήρξε η πρόσφατη παραίτηση των δύο γενικών γιατρών, με συνακόλουθη αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο νησί. Ειδικότερα για την περίπτωση της πανδημίας που ζούμε, η πολύ αυστηρή λειτουργία των ΤΕΠ σε 24ωρη βάση, με δύο μάλιστα ειδικευμένους γιατρούς (έναν σε κάθε τομέα) και με πλήρη μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς (μάσκα υψηλής προστασίας, στολές, γάντια) έτσι που και ο εντοπισμός - διαλογή των περιστατικών που αφορούν τον Κορωνοϊό να διασφαλίζεται αλλά και η αντιμετώπιση των λοιπών περιστατικών να μην υπολείπεται. Εδώ είναι απολύτως επιβεβλημένη η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων περιστατικών, με Διεύθυνση και χρηματοδότηση ανάλογη εκείνης των κλινικών.

Ε. Σχετικά με την πανδημία, η πτέρυγα COVID αποτελεί μια σημαντική ενδιάμεση φροντίδα για τους μολυσμένους ασθενείς, που μένει όμως να εξασφαλιστεί η λειτουργία της με πρόβλεψη για περισσότερα κρούσματα ( όχι αναγκαία πάρα πολλά) με πλήρη νοσηλευτική και ιατρική κάλυψη ανεξάρτητη από τις άλλες κλινικές.


Θεωρούμε σε θετική κατεύθυνση την λειτουργία μηχανήματος για μοριακό test στο νοσοκομείο μας, ζητάμε την επαρκή σε μακρύ χρονικό ορίζοντα χρηματοδότηση των σχετικών αντιδραστηρίων και εκτιμούμε ότι θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμη η δυνατότητα εντοπισμού (με ανάλογο μηχάνημα και στο αεροδρόμιο) όλων των εισαγόμενων κρουσμάτων ( και όχι όσων προκύπτουν δειγματοληπτικά) που μπαίνουν στο νησί με τις αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό. Εδώ να σημειώσουμε ότι , σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε η πολιτεία να εφαρμόσει προκειμένου να κρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων χαμηλά στον ντόπιο πληθυσμό , επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί μας που σε συνέντευξη τύπου προ 1 ½ μήνα είχαμε διατυπώσει, ζητώντας α) ικανές αποστάσεις των τουριστών επιβατών στα αεροπλάνα β) δύο μοριακά τεστ με απόσταση 10 ημερών πριν την επιβίβαση των τουριστών στα αεροπλάνα με προορισμό τη χώρα μας και το νησί μας και γ) μασκες σε όλους τους πολίτες για τους δημοσίους χώρους όπως πολύ εγκαιρα από 5 Μάρτη είχαμε ζητήσει. Δυστυχώς όπως διαφαίνεται πια , η επιστήμη της υγείας μάλλον ακολούθησε και καθόλου δεν καθοδήγησε την οικονομία και την στρατηγική των αποφάσεων που πήραν και παίρνουν οι υπεύθυνοι για ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την υγεία αλλά την ίδια τη ζωή μας. . Σήμερα απλά ζούμε το αποτέλεσμα της ανέλεγκτης και ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας φορέων του Κορωναιού κυρίως ( αν και όχι μόνο) από χώρες υψηλής νοσηρότητας, στην πλειοψηφία τους νέους , που χωρίς να νοσούν άρα χωρίς να ελέγχονται, μεταδίδουν αβίαστα τον ιό σε έναν πληθυσμό που μάλλον καλά τα πήγε μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή πανδημία της οποίας τα κύματα , τις εξάρσεις αλλά και τη διάρκεια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά και τις διαρκείς ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών στο νησί μας, θεωρούμε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα και προφανώς αδυνατεί να ανταποκριθεί, ακόμα και αν δεν συμβεί το χειρότερο σενάριο, σε μια σοβαρή μόνο έξαρση των κρουσμάτων. Η κατάσταση θα οδηγούνταν έως και σε αδιέξοδο αν λίγοι μόνο γιατροί ή νοσηλευτές (από τους λίγους που έχουν απομείνει) έβγαιναν σε καραντίνα.

Ο πρόσφατος διορισμός επικουρικού προσωπικού για δύο μόνο χρόνια (μετά δεν θα τους χρειαζόμαστε άραγε;) χωρίς όμως το διορισμό ούτε ενός γιατρού σε θέση ειδικευμένου επιμελητή, αποτέλεσε μια σοβαρή «ένεση» ανακούφισης. Λείπει όμως το φάρμακο που θα ήταν η προκήρυξη τουλάχιστον των κενών θέσεων ειδικευμένων μόνιμων γιατρών με αυξημένα όμως επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα, που να αντιστοιχούν στο παραμεθόριο του νησιού μας, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη. Αν σε εθνικό επίπεδο εισακούονταν η θέση της ΟΕΝΓΕ για διορισμούς όλων των υποψηφίων 2500 γιατρών που ενδιαφέρθηκαν για τις 984 θέσεις, παράλληλα με επιπλέον προκηρύξεις γιατρών για τη Ζάκυνθο ( τουλάχιστον 15) με ειδικά κίνητρα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα λυνόταν σε σημαντικό βαθμό εξασφαλίζοντας έτσι ασφαλή και αξιόπιστη αντιμετώπιση των πολιτών και στην περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.


Είναι αλήθεια πώς στην διεκδίκηση του διορισμού ιατρικού προσωπικού (έχουμε μόνο 38 από τους 65 γιατρούς που προβλέπονται) αλλά και νοσηλευτικού που επίσης υπηρετεί σε ποσοστό περίπου 50% του προβλεπόμενου, έχουμε με το μέρος μας τρεις συμμάχους:

· Τον Οργανισμό του νοσοκομείου μας που προβλέπει 200 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών (έχουμε 120 και όχι σε μόνιμες θέσεις) και 65 θέσεις μόνιμων γιατρών ενώ έχουμε μόνο 38.

· Τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου σαν σε παραμεθόριο (ζώνη Γ) με δυνατότητα για αυξημένες παροχές και κίνητρα για διορισμούς

· Την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών προκειμένου αυτοί να αποκατασταθούν στα επίπεδα του 2009, απόφαση που δεν εφαρμόστηκε ούτε από τη προηγούμενη ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, και που θα αποτελούσε σημαντικό λόγο παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ άλλα και ενίσχυσής του με πολύ περισσότερους.

Διεκδικούμε:

· Άμεση μετακίνηση ειδικευμένων γιατρών από άλλα νοσοκομεία για περιορισμένο χρόνο προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στις πιο κρίσιμες ειδικότητες

· Άμεση επαναπροκήρυξη των 6 από τις 9 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που βγήκαν άγονες, με επιπλέον προκήρυξη τουλάχιστον (15)δεκαπέντε ακόμα θέσεων από τις 27 κενές θέσεις του οργανισμού , πάντα με κίνητρα για πρόκληση ενδιαφέροντος .Επίσης επαναπροκήρυξη των θέσεων που προκύπτουν άγονες, με ταχύτατες και συνοπτικές διαδικασίες

· Άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν ήδη, παράλληλα με τη μονιμοποίηση των λοιπών υγειονομικών που είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες

· Άμεση υλοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ για αναβάθμιση των μισθών των γιατρών στα επίπεδα του 2009-2010 με άμεση απόδοση των διεκδικούμενων αναδρομικών .

· Δημιουργία τμήματος ΤΕΠ με αναβάθμιση του με μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές και επάρκεια σε μέσα προστασίας για την πανδημία

· Υποστήριξη της ΜΕΘ και της πτέρυγας COVID με προκήρυξη επιπλέον μονίμου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

· Θωράκιση του ΕΣΥ με τουλάχιστον 1000 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με τα αντίστοιχα αναπνευστικά μηχανήματα και τη στελέχωση που αυτές συνεπάγονται

· Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Έτσι, οι γιατροί μας δεν θα παραιτούνται, θα αντικαθίστανται όταν συνταξιοδοτούνται, θα παραμένουν στο σύστημα, θα δουλεύουν, θα αντέχουν . Και οι νοσηλευτές και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό θα βρίσκονται στη θέση τους και μάχιμοι, υγιείς και όχι πένητες και εξαντλημένοι , αξιοπρεπείς , ασφαλείς εργασιακά όχι «περιπλανώμενοι θίασοι» όμηροι «παραγόντων που εργάζονται « με διαλείμματα » και επιβιώνουν «από τύχη» .


Για να είναι το ΕΣΥ ΜΟΝΙΜΟ και ΥΓΙΕΣ

ασπίδα για κάθε «ΙΟ» και όπως αποδείχτηκε,

να είναι το ΕΣΥ ΠΑΡΟΝ στα δύσκολα και για τους πολλούς.

Comments


bottom of page