top of page

902: Η ΟΕΝΓΕ Καταγγέλλει κρούσματα «κοινωνικού αυτοματισμού»

Κρούσματα «κοινωνικού αυτοματισμού» από διοικήσεις νοσοκομείων καταγγέλλει, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι:


- Προ 20ημέρου ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας «με απαράδεκτο δελτίο Τύπου και προκειμένου να αποσείσει κυβερνητικές ευθύνες, έφτασε στο σημείο να αθωώσει πρακτικά τους δράστες εγκληματικής βίαιης επίθεσης ενάντια σε εφημερεύοντες ειδικευόμενους γιατρούς, ενθαρρύνοντας έτσι παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Το αποτέλεσμα ήταν να αποθρασυνθούν και να στέλνουν ανώνυμες επιστολές απειλώντας όλους τους συναδέλφους του Νοσοκομείου».


- Πιο πρόσφατα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών «εγγράφως απείλησε τους γιατρούς του Νοσοκομείου με κυρώσεις κηρύσσοντας αυθαίρετα απεργιακή τους κινητοποίηση ως παράνομη και καταχρηστική. Έφτασε στο σημείο να καλεί τους ασθενείς να κινηθούν ενάντια στους απεργούς γιατρούς»!


«Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά», τονίζει η ΟΕΝΓΕ. «Το γεγονός πως και οι δύο αυτοί διοικητές παραμένουν στις θέσεις τους, δείχνει πως οι ενέργειές τους δεν ήταν ούτε τυχαίες, ούτε προσωπικές, ούτε αποσπασματικές. Είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή η καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού. Στοχοποιούν τους γιατρούς, τους υγειονομικούς συνολικά, για να βγάλουν λάδι την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας».


Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις Ενώσεις μέλη της «σύσσωμες να καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όχι μόνο τα συγκεκριμένα περιστατικά αλλά και κάθε φαινόμενο αυταρχισμού και τρομοκρατίας. Να στείλουν μήνυμα καταδίκης ενάντια στην επιχείρηση καλλιέργειας κοινωνικού αυτοματισμού. Η αλληλεγγύη είναι η ασπίδα προστασία μας. Ας το χωνέψουν μια και καλή. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συνάδελφο ανυπεράσπιστο. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».


Όχι στις μετακινήσεις γιατρών από το ΚΥ Λυγουριού


Με άλλη επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «εδώ και ένα χρόνο, με αφορμή την παραίτηση συναδέλφου ειδικευόμενης της χειρουργικής από τη νοσηλευτική μονάδα του ΓΝ Αργολίδας, οι γενικοί γιατροί του ΚΥ Λυγουριού και των Περιφερικών Ιατρείων εξαναγκάζονται με εντολές της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ να μετακινούνται πότε στη νοσηλευτική μονάδα του Άργους, πότε στη νοσηλευτική μονάδα του Ναυπλίου, πότε στο εξωτερικό ιατρείο επειγόντων της Χειρουργικής, πότε της Παθολογικής. Το ίδιο συνέβαινε μέχρι πριν από τρία χρόνια, όταν οι ίδιοι συνάδελφοι μετακινούνταν από το ΚΥ Λυγουριού στο ΚΥ Κρανιδίου».


«Και τώρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως και τότε, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η μόνιμη επωδός των διοικήσεων στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των συναδέλφων, ήταν "η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η προστασία της υγείας των πολιτών", αλλά έφτασε η παραίτηση ενός ειδικευόμενου συναδέλφου για να απειληθεί "το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.


Τονίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υλοποιεί την πολιτική της κινητικότητας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, από το ένα τμήμα στο άλλο, από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη, ακόμα και από τη μία πόλη στην άλλη, για να μπαλώνουν τρύπες, αλλά την ενισχύει περισσότερο. Μόλις πριν από λίγους μήνες στον νόμο "για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικών κλινικών" συμπεριέλαβε δύο άρθρα που αφορούν την κινητικότητα των υγειονομικών. Το ένα προβλέπει την κάλυψη της θέσης σε ΤΟΜΥ, εάν υπάρχει δικαιολογημένη απουσία πάνω από 20 μέρες, με μετακίνηση αντίστοιχου προσωπικού από τις μονάδες της ΔΥΠΕ. Το δεύτερο προβλέπει τη μετακίνηση ειδικευμένων γιατρών και χωρίς τη δική τους θέληση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε μονάδες Υγείας που υπάγονται στην ίδια διοίκηση. Η κινητικότητα, η υποκατάσταση μέρους του μόνιμου προσωπικού με ελαστικά εργαζόμενους, η ελαστικοποίηση του ωραρίου στοχεύουν στη μείωση του μισθολογικού κόστους και εντάσσονται στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας σαν επιχειρήσεις. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες του κυβερνητικού θώκου που διασταυρώνουν τα πυρά τους προεκλογικά για την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων».


Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να σταματήσουν τώρα οι μετακινήσεις των γενικών γιατρών από το ΚΥ Λυγουριού που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της λειτουργίας του και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλυφθούν τα κενά των νοσηλευτικών μονάδων Άργους και Ναυπλίου.
bottom of page