top of page

3 Φεβρουαρίου: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3-2-2


Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ)

Σύλλογος Εργαζομένων Κ.Υ. Καρδίτσας

Συμβολική Κινητοποιήση Υγειονομικών

3 Φεβρουαρίου: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Η σημερινή κινητοποίηση των σωματείων μας στο Κ.Υ. Παλαμά, που είναι το πρώτο και το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της Π.Φ.Υ. σε ολόκληρο το νομό, αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμούς και υποδομές στα κέντρα υγείας, τις ΤΟ.Μ.Υ. και στα περιφερειακά ιατρεία όλου του νομού. Οι υγειονομικοί αγωνιζόμαστε και αναδεικνύουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας εις βάρος του λαού, της υγείας και της ζωής του.


Η συμμετοχή της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Συλλόγων Γυναικών της Καρδίτσας στη σημερινή μας κινητοποίηση, δυναμώνει τον αγώνα μας αλλά, επίσης, επιβεβαιώνει ότι όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία και ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή απαξιώνει το σύστημα υγείας και ειδικά την Π.Φ.Υ. σήμερα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για να συνδυαστεί ο αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός με την πρόληψη, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση όλων των άλλων παθήσεων.


Η κατάσταση στην Π.Φ.Υ. δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο στο πέρασμα ενός χρόνου πανδημίας. Στα Κ.Υ. Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου οι ελλείψεις στις μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, ενώ το Κ.Υ. Καρδίτσας δεν έχει καν οργανισμό, παθολόγο ούτε γενικό ιατρό. Οι 2 ΤΟ.Μ.Υ. έχουν μόνο ένα παθολόγο, ενώ όλο το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Ακόμα και στο σχετικά καλύτερα στελεχωμένο Κ.Υ. Παλαμά, με τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, η τακτική του λειτουργία περιορίζεται σε λιγότερο από το μισό.

Συνεχίζουμε:

· Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο κέντρο υγείας Καρδίτσας την Πέμπτη, 11/2/2021 στις 11π.μ.

· Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας στις 16/2/21

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

  • Ενίσχυση με προσωπικό των Κέντρων Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Επίταξη ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Τα κρούσματα Covid-19 στους υγειονομικούς να καταγράφονται ως επαγγελματική ασθένεια.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.

bottom of page