top of page

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 24/09 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ E.I.N.A 10:30π.μ. ΣΤΗΝ 6η ΥΠΕ

ΑΠ.Ε.Ι.Ν.Α: 41.2020                                                                                  

21/09/2020


24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΕΝΓΕ ΠΕΜΠΤΗ 24/09

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 10:30π.μ. ΣΤΗΝ 6η ΥΠΕ


24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΕΝΓΕ ΠΕΜΠΤΗ 24/09Είμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, ενώ μεσολάβησαν περίπου 7 μήνες από το πρώτο κύμα . Η Κυβέρνηση σπατάλησε κάθε πολύτιμη ημέρα όλου αυτού του χρονικού διαστήματος, που της δόθηκε από την συνεπή στάση του λαού, ο οποίος με τεράστιες θυσίες εφάρμοσε τα μέτρα προσφέροντας τον αναγκαίο χρόνο για την πραγματική ενίσχυση και θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η Κυβέρνηση επέλεξε με επικοινωνιακό τρόπο να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και να υποτάξει την Υγεία του λαού για χάρη της Οικονομίας των λίγων.


Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό το ήδη τραγικά υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ. Ενώ οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα των Νοσοκομείων και Κ.Υ. του 2012 είναι 5000 γιατροί και 25000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, δεν προσέλαβε κανένα μόνιμο γιατρό ενώ προσλήφθηκε ελάχιστο επικουρικό προσωπικό, με ημερομηνία λήξης, που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ετήσιες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ.


Η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει επικοινωνιακή πολιτική με βάση το πολύ συγκεκριμένο και κρίσιμο νούμερο των ΜΕΘ στη χώρα. Αρχικά μίλησαν για διπλασιασμό κλινών ΜΕΘ. Την πραγματικότητα αναγκάστηκε να την παραδεχθεί ο κος Κοντοζαμάνης. Από 565 κλίνες στο ΕΣΥ πριν την επιδημία, αυξήθηκαν σε 778, ενώ πολλές εξ αυτών να είναι στα χαρτιά. Με το νούμερο αυτό συνεχίζουμε να παραμένουμε στον πάτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ακόμα και οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν δεν στελεχώθηκαν με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία και τμήματα, κυρίως χειρουργεία και ΤΕΠ, προκαλώντας τεράστια κενά στα τμήματα αυτά. Ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας η ίδια Κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι «το σύστημα ζορίζεται γιατί το 67% των κλινών ΜΕΘ για COVID-19 έχει ήδη καταλειφθεί» την στιγμή που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει να μετατραπεί η κρίση της επιδημίας σε κρίση εντατικής θεραπείας και να μεταφέρεται η ευθύνη στους γιατρούς για το  ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος θα πεθάνει.


Η Κυβέρνηση επέλεξε όχι μόνο να μη στηρίξει αλλά να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την διαχρονικά διαλυμένη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντί να στελεχώσει άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό και πόρους  τα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ για να αναπτυχθεί αξιόπιστα η υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού της χώρας, που δεν χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης, προχώρησε σε περεταίρω υποστελέχωση τους με μετακινήσεις προσωπικού στα Νοσοκομεία. Η κυβερνητική οδηγία «μένουμε σπίτι και επικοινωνούμε με τον γιατρό μας» της πρώτης φάσης της επιδημίας σήμαινε μένουμε σπίτι αβοήθητοι, γιατί δεν έχει η πλειοψηφία του πληθυσμού «τον γιατρό του».


Η Κυβέρνηση επέλεξε να μετατρέψει το σύστημα υγείας σε σύστημα μίας νόσου αυξάνοντας την νοσηρότητα αλλά και την θνητότητα στα υπόλοιπα νοσήματα τα οποία προφανώς υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αναβλήθηκαν χιλιάδες χειρουργεία, επεμβατικές ιατρικές πράξεις και τακτικά ραντεβού και πολλοί ασθενείς, που δεν έχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης στον ιδιωτικό τομέα, παρέμειναν χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία των «λοιπών νοσημάτων». Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης έγινε διότι γνώριζε ότι το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε να ανταπεξέλθει στις συνολικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα για να αντέξει στην πίεση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.


Η κυβέρνηση επέλεξε να μην οικοδομήσει έναν σοβαρό μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης του πληθυσμού. Όλοι θυμόμαστε τις περίφημες ΚΟΜΥ,που θα «όργωναν την χώρα». Η «ιχνηλάτηση» αυτή τη στιγμή γίνεται με τεράστια καθυστέρηση  χωρίς κανέναν σοβαρό κεντρικό σχεδιασμό.  Αντίστοιχη και ακόμα πιο σημαντική είναι η επιλογή να μην γίνονται μαζικά δωρεάν test PCR για ανίχνευση του ιού στον πληθυσμό, έχοντας σαν αποτέλεσμα τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα αλλά κυρίως την ακόμα μεγαλύτερη διασπορά. Το δωρεάν test PCR παραμένει μόνο για νοσοκομειακή χρήση και αυτό σε περιορισμένο αριθμό, ενώ ο πολίτης πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 100 ευρώ για την διενέργεια του σε ιδιωτική δομή. Το βασικότερο δηλαδή εργαλείο για την διάγνωση και περιορισμό της νόσου δεν συνταγογραφείται σύμφωνα με συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.


Η Κυβέρνηση επίσης επέλεξε το άνοιγμα του τουρισμού επί της ουσίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με δειγματοληπτικό έλεγχο μόνο του 12% των εισερχομένων τουριστών στη χώρα, αυξάνοντας την εγχώρια διασπορά και επιταχύνοντας την έλευση του δεύτερου κύματος.Είναι η ίδια κυβέρνηση που εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά το δοκούν στις εστίες μεγάλου συνωστισμού και διασποράς της νόσου όπως στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς αλλά και στα ίδια τα νοσοκομεία.  Απαντάει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς γιατί το κόστος θα ήταν τεράστιο». Η ίδια η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της και τις πολιτικές της επιλογές τροφοδοτεί το επικίνδυνο τμήμα της κοινωνίας που εμφανίζονται ως αρνητές της επιστήμης, υποστηρίζοντας τον ανορθολογισμό και την μεταφυσική. Μεγάλες  ευθύνες για την έως τώρα διαχείριση της επιδημίας έχει και η «επιτροπή ειδικών» του Υπουργείου Υγείας που δια εκπροσώπων της εμφανίζεται υπερασπιζόμενη την κυβερνητική πολιτική, πολλές φορές με απροκάλυπτο τρόπο, υποτάσσοντας την επιστημονική αλήθεια στις κυβερνητικές επιλογές.


Για την περιοχή της Αχαΐας η κατάσταση είναι ανάλογη με την πανελλαδική εικόνα. Από τις 500 οργανικές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία της Αχαίας (ΠΓΝΠ, ΓΝ Πατρών, Καραμανδάνειο , ΝΜ Αιγίου και ΝΜ Καλαβρύτων) κενές είναι οι 139, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 30%. Το τελευταίο 7μηνο δεν έγινε καμιά σχεδόν πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το ποσοστό των κενών θέσεων είναι άνω του 40%,ενώ το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκε δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ούτε καν τους συναδέλφους που πήραν άδειες ειδικού σκοπού ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.Χαρακτηριστικό της απαξίωσης, οι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι επικουρικοί του Αγίου Ανδρέα. Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες του νομού και της ευρύτερης περιοχής είναι 6 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ και 3 ΜΕΘ στο ΓΝ Πατρών, όλες με το ήδη υπάρχον μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια δεν έχει ακόμα διορισθεί το σύνολο των γιατρών και δεν έχουν λειτουργήσει τα αυτόνομα τμήματα ΤΕΠ των νοσοκομείων της περιοχής. Παραμένουν σε υπολειτουργία,  με αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης , απειλούμενα ακόμα και με κλείσιμο ολόκληρα τμημάτα νοσοκομείων του νομού λόγω της υποστελέχωσης τους.


Στις 24/09 απεργούμε. Μόνη διέξοδος ο αγώνας μας.  Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό απαιτούμε:

  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία για να καλυφθούν οι αυξημένες έκτακτες ανάγκες.

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.

  • Κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των επικουρικών με μετατροπή σε οργανικές των θέσεων που καλύπτουν και ταυτόχρονη άμεση προκήρυξή τους

  • Μαζικά δωρεάν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)

  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς προϋποθέσεις και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, και εφαρμογή του ανάλογα με τις ανάγκες.

Comments


bottom of page