Ευαγγελισμός: Δελτίο τύπου για τη σύσκεψη των σωματείων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου μας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απρίλη μια ακόμη πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά των συναδέλφων που εργάζονται στο πλευρό μας με διαφόρων ειδών «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΚΑΤ, ΛΑΪΚΟ, ΕΛΠΙΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», ΠΑΙΔΩΝ Πεντέλης, Κέντρο Προστασίας Παιδιού «ΜΗΤΕΡΑ», ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕΤΑΞΑ, «Ανδρ.Συγγρός» και ΕΙΝΑΠ. Επίσης, συμμετείχαν μέλη Δ.Σ. και επιτροπές αγώνα από τα νοσοκομεία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΕΡΥΘΡΟΣ, ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ, ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓ. ΟΛΓΑ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ Κηφισιάς και ΟΚΑΝΑ, οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών & των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του Σωματείου Ευαγγελισμού, καθώς και πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί.

Έγινε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, τόσο στους εργαζόμενους-υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, οι πετσοκομμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση κι η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων και βεβαίως, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις δομές υγείας & πρόνοιας.

Από τους περισσότερους ομιλητές τονίστηκε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες πρέπει πριν απ’ όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης κι εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Με έμφαση στηλιτεύτηκε η τακτική της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ με τις συνεχείς προκηρύξεις απεργιών και κινητοποιήσεων «από τα πάνω» χωρίς κανένα μέτρο προετοιμασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, χωρίς ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους που καταλήγουν σε άμαζες συγκεντρώσεις οι οποίες τελικά, εκφυλίζουν κάθε αγωνιστική διάθεση, την ίδια στιγμή που βοηθούν και με το περιεχόμενό τους στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών αλλά και των υπαιτίων των προβλημάτων στην υγεία.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν έντονα οι επικείμενες απολύσεις (31/5) μεγάλης ομάδας επικουρικών (σχεδόν 1.200 πανελλαδικά), η απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων (που για δεκαετίες δούλευαν στα νοσοκομεία) μέσω της πολυδιαφημισμένης από την κυβέρνηση «σύναψη ατομικών συμβάσεων» που αποδείχτηκε ότι δημιούργησε νέα δεσμά και σχέσεις εκμετάλλευσης με το νοσοκομείο – εργοδότη. Ακόμη, η «αδυναμία εκταμίευσης» των διαφόρων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κλπ) που αφήνει απλήρωτους απ’το Μάρτη τους επικουρικούς γιατρούς που είναι ενταγμένοι σε αυτά και η απλήρωτη δουλειά διμήνου ή και τριμήνου που παρέχουν εκατοντάδες συνάδελφοι των εργολαβικών συνεργείων. Η αβάσταχτη τέλος εντατικοποίηση της δουλειάς μας λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, με διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και άδειες με αυτοθυσία και ρίσκο προκειμένου να στηριχτούν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν ο καθένας στο σωματείο του ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με α) στήριξη και συμμετοχή των υγειονομικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 22/4, στις 6.30 στο Σύνταγμα να διαδηλώσουμε ενάντια στο ν/σ που μετατρέπει τα σχολειά μας σε ένα απέραντο φροντιστήριο κι εξεταστικό κέντρο, που συγχωνεύει δεκάδες σχολές, που δένει πιο σφιχτά την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, β) μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, γ) κινητοποίηση με αιχμή τα προβλήματα και την κατάσταση ομηρίας κι εμπαιγμού των συναδέλφων συμβασιούχων – επικουρικών - εργολαβικών την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΗ έξω από το Υπουργείο Υγείας 4μμ και δ) νέα σύσκεψη Σωματείων για την παραπέρα κλιμάκωση.

Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια Σωματεία στις δομές υγείας και πρόνοιας να συνεδριάσουν τα Δ.Σ., να γίνει ουσιαστική συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις να εμπλουτιστεί από τη συζήτηση το παραπάνω πλαίσιο και με άλλα τοπικά ή ιδιαίτερα αιτήματα & ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 8 του ΜΑΗ στο Υπουργείο Υγείας (προτείνεται Προσυγκέντρωση 3.30μμ έξω από την Πολυκλινική (Πειραιώς 3).

Καλούμε επίσης, στη διαδήλωσή μας τους πραγματικούς συμμάχους μας: συλλόγους ασθενών, άλλα σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχους - φοιτητές – μαθητές.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

& ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ

  • Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ χωρίς ίχνος επιχειρηματικής δράσης! Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό

  • ΟΧΙ στην αντιδραστική «αξιολόγηση» που δεν έχει καμιά σχέση με βελτίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες. ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων - ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα!

  • Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού –αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας –Αυξήσεις στους μισθούς – κανείς κάτω από 751€ κατώτατο εισαγωγικό μισθό. .

  • Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ν.Ε