Φορείς Λάρισας: Κινητοποίηση την Τρίτη 23 Απρίλη


Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Σωματεία - Φορείς της Λάρισας καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ την Τρίτη 23 Απρίλη στις 12.30 το πρωί

Τα Σωματεία-Φορείς της πόλης μας, αναλαμβάνουμε κοινή δράση για τα οξυμένα προβλήματα στην υγεία και συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Κέντρα Υγείας. Μετά τη σύσκεψη που έγινε σήμερα 16 Απρίλη 2019, σας καλούμε την Τρίτη 23 Απρίλη στις 12:30 μμ, σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην έδρα της 5η ΥΠΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ΕΒΕ, αγρότες, τη νεολαία, όλοι μαζί να απαιτήσουμε λύσεις για τις δραματικές ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και θεραπείας, στο νομό μας.

Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή, όπου οι δημόσιες μονάδες υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Οι τεράστιες ελλείψεις αντικειμενικά μας οδηγούν να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας της περιοχή μας κερδοσκοπούν.

Στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία και δεν υπάρχουν δημόσιες δομές αποκατάστασης.

Στο ΓΝΛ η κατάσταση του κτηρίου και των υποδομών είναι άθλιες. Είναι ένας χώρος που πολλές φορές οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ντρεπόμαστε που σας υποδεχόμαστε, αλλά αυτοί που πρέπει να ντραπούν, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δε ντρέπονται καθόλου, αντιθέτως βαρεθήκαμε να ακούμε για τις ευεργεσίες τους.

Ο οργανισμός του Νοσοκομείου μειώθηκε το 2012 από 150 θέσεις γιατρών σε 122. Και όλες οι θέσεις να προκηρυχτούν σήμερα δεν φτάνουν. Αντίστοιχες μειώσεις έγιναν και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η ΜΑΦ λειτουργεί από το 2016 με εκατοντάδες νοσηλείες και δεν είναι ενταγμένη στον οργανισμό του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών. Θα κλείσουν κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ το επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μειώνεται συνεχώς από το 2010 και μετά, με τελικό χτύπημα φέτος, που μειώθηκε κατά 2,5 εκ ευρώ και δε μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες.

Στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση είναι εξίσου απαράδεκτη. Η υποκρισία περισσεύει καθώς η Κυβέρνηση έκανε εγκαίνια σταθμών του ΕΚΑΒ στα χωράφια και στις αυλές των ΚΥ του Τυρνάβου, των Φαρσάλων, της Αγιάς και των Γόννων ενώ η κάλυψη του ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές είναι περίπου 47-50%, χωρίς φυσικά να υπάρχουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Κτηριακά το ΚΥ του Τυρνάβου χρειάζεται αντισεισμικό έλεγχο και το ΚΥ των Φαρσάλων είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο. Τα μικροβιολογικά εργαστήρια, για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, κλείνουν σε όλα τα ΚΥ εκτός της Ελασσόνας και τα δείγματα, που θα συλλέγονται, θα μεταφέρονται με κούριερ σε άλλες δημόσιες δομές. Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα θα τα λαμβάνουν οι ασθενείς 1-2 εβδομάδες μετά. Τα ακτινολογικά μηχανήματα στα περισσότερα ΚΥ είτε δεν λειτουργούν, είτε δεν υπάρχει προσωπικό να τα δουλέψει. Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού είναι εκατοντάδες σε όλα τα ΚΥ του νομού. Τέλος η φύλαξη των ΚΥ και η σίτιση των εφημερευόντων γιατρών δεν είναι εξασφαλισμένη.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ, που είναι υπεύθυνος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,εκφράζοντας τη Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβληθεί με αυταρχισμό. Στο χώρο της Υγείας, και συγκεκριμένα η αξιολόγηση που επιχειρείται από την 5η ΥΠΕ για τους Γιατρούς των ΚΥ υπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημοσίων δομών. Θέλει τον ασθενή πελάτη και τον Γιατρό υποταγμένο.

Το εργαλείο αξιολόγησης αποτελεί κακέκτυπο αντίστοιχων που χρησιμεύουν στην αξιολόγηση προσωπικού από τμήματα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων σε σούπερ μάρκετ και ανάλογους χώρους εργασίας, όχι όμως σε επιστήμονες λειτουργούς της υγείας.

Οι ιατροί αξιολογούνται ως προς την επιστημονική επάρκεια, την εξυπηρέτηση του λειτουργήματος και των καθορισμένων καθηκόντων, την κοινωνική προσφορά.

Διαφωνούμε με την δημιουργία ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ τριμελών επιτροπών σε κάθε ΚΥ και εκλογή Συντονιστών Τομέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στόχο έχουν τον έλεγχο και την καταστολή των συναδέλφων, εν όψει των σκληρών μέτρων που θα εφαρμοστούν στα ΚΥ.

Θα δηλώσουμε την στήριξή μας και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και των ΚΥ, που ανεξάρτητα το πόστο τους, εργαζόμενοι με αυταπάρνηση, βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση της εργασίας τους και την επιδείνωση των συνθηκών. Η υπερπροσπάθεια του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού δεν φτάνει να καλύψει τα κενά στο νοσοκομείο και τα ΚΥ και να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις αυξημένες ανάγκες στο νομό μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Κτηριακή αναβάθμιση με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς. Θέλουμε γραπτό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την 5η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας με το ποσό που θα δοθεί και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων.

Ένταξη της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στον οργανισμό του Νοσοκομείου και προκήρυξη των θέσεων που της αναλογούν. Είναι εμπαιγμός να έρχεται ο Υφυπουργός να την εγκαινιάσει και να μην εντάσσεται στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.

Επανέναρξη της λειτουργίας στο ΓΝΛ, των κλινικών: Γαστρεντερολογική, Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνολογική, Νευρολογική, των Εργαστηρίων, Παθολογοανατομικό και Κυτταρολογικό, και Ιατρού Εργασίας και να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να στελεχωθεί και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που υπολειτουργεί.

Αποκατάσταση του οργανισμού του ΓΝΛ αρχικά στα επίπεδα προ του 2012 με 150 θέσεις γιατρών και ανάλογα σε υπόλοιπο προσωπικό. Να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους.

Επαρκής και αυξημένη χρηματοδότηση του ΓΝΛ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού, μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών σε Ακτινολογικό και Παιδοχειρουργική που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, μέχρι την στελέχωση τους με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Άμεση κτηριακή αναβάθμιση των ΚΥ Φαρσάλων και Τυρνάβου και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα.

Άμεσος εφοδιασμό με σύγχρονο Ιατρικό-Τεχνολογικό εξοπλισμό των Ακτινολογικών και λοιπών εργαστηρίων των ΚΥ του Νομού. Να μη κλείσουν τα αιματολογικά και βιοχημικά εργαστήρια σε κανένα ΚΥ.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων Γιατρών, Νοσηλευτών, Παραϊατρικού, Τεχνικού και Διοικητικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.

Καμία απόλυση επικουρικού ή συμβασιούχου.

Δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε όλους, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, χωρίς λίστες αναμονής.

Καθολικό Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και πρέπει παρέχεται από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση ώστε να μη μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ