top of page

Μαζική κινητοποίηση υπεράσπισης της Υγείας του λαούΓια την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας πάνω από 35 σωματεία, μαζικοί φορείς και η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου συντόνισαν τα βήματά τους και διαδήλωσαν νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκινώντας από την είσοδο του νοσοκομείου «Αττικόν». Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου.

Οι: Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βαρβάρας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου, Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω, Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, Συνδικάτο ΟΤΑ (Παράρτημα Δυτ. Αττικής), Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, Σύλλογος Πυργουσών Αττικής «Το Πυργί Χίου», Σωματείο Εργαζομένων Δρομοκαΐτειου, Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χαϊδαρίου, Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, Ένωση Μακεδόνων Δυτικής Αττικής «Μέγας Αλέξανδρος», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου, Σύλλογος Άνω Αφαίας, Σύλλογος Κάτω Αφαίας, Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Αγ. Βαρβάρας, Β' ΕΛΜΕ έδωσαν δυναμικό παρόν , ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Χιώνης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Νοσοκομείου «Αττικόν», ο Απόστολος Κυριαζέλος εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγίας Βαρβάρας, υπογράμμισε, στο χαιρετισμό του, ότι «οι συνταξιούχοι είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες που πληρώνουν καθημερινά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ(...). Όλα, μα όλα, τα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ που σήμερα έγιναν ΤΟΜΥ, υπολειτουργούν με ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Χαϊδάρι έχουν μείνει 2 - 3 γιατροί. Για αρκετούς μήνες δεν υπήρχε ούτε καρδιολόγος(...). Το φάρμακο οι ασφαλισμένοι το χρυσοπληρώνουν. Η συμμετοχή φτάνει σε πολλά φάρμακα μέχρι και 55-60%. Υπάρχουν συνταξιούχοι με συντάξεις των 200 - 300 ευρώ και θέλουν για φάρμακα 100 - 150 ευρώ το μήνα. Το χτύπημα για τους συνταξιούχους είναι διπλό. Από τη μια η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση των δώρων που είναι πληρωμένα με το αίμα της ψυχής μας και από την άλλη χάνουμε το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων ανέδειξε «τα ζητήματα Υγείας και πρόνοιας που βιώνουν όσοι είναι στον κλάδο των κατασκευών. Είναι ακόμη πιο έντονα, καθώς η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, η παντελής έλλειψη μέτρων Υγείας και ασφάλειας, έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινά να έχουμε και ένα εργατικό ατύχημα. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι κάθε χρόνο να ψάχνουν να βρουν γιατρειά σε αυτό το σύστημα. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι οικοδόμοι και στην "ανάπτυξη" και στην "κρίση"», ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τους «καρεκλοκένταυρους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που έχουν με τη σειρά τους κι αυτοί ευθύνες, αγνοούν την εργατική τάξη και στήνουν συνέδριο με νόθους, μπράβους και "μαϊομούδες».

«Στο Δρομοκαΐτειο δουλεύουμε με συμβασιούχους στο μεγαλύτερο κομμάτι. Οι κλίνες συρρικνώνονται, η πρόσβαση των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι πλέον σχεδόν αδύνατη», επισήμανε η Ελένη Θερμού, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ - Δρομοκαΐτειο (

Στις πρόσθετες κι εξειδικευμένες ανάγκες Υγείας και Πρόνοιας των γυναικών που προκύπτουν από τον βιολογικό και τον ανισότιμο κοινωνικό τους ρόλο και θέση αναφέρθηκε η Σοφία Σπυράτου εκ μέρους του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου, η οποία στάθηκε στον «τομέα της αναπαραγωγικής Υγείας, του προγεννητικού ελέγχου, της εγκυμοσύνης και του τοκετού που έχει μετατραπεί σε "φιλέτο" για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας. Ακόμη και η ανάγκη του καθολικού και δωρεάν εμβολιασμού των παιδιών μετατρέπεται σε ζήτημα ατομικής ευθύνης και όχι σε ζήτημα κοινωνικό. Εδραιώνεται η ατομική ευθύνη των ασθενών ή το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της "ελεύθερης επιλογής γιατρού" όπου οι πολίτες - ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες ελεύθεροι να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας»

Στις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το «Αττικόν» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του συγκεκριμένου νοσοκομείου Μιχάλης Ρίζος (δείτε εδώ video), υπογραμμίζοντας: «Στο "Αττικό" στην τελευταία εφημερία υπήρχαν 121 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ράντζα και φορεία και 5 ασθενείς σε πολυθρόνες! Πλημμύρα ράντζων και στη Νίκαια, στον Ευαγγελισμό και τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή στο "Αττικόν" υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ κλειστές, χειρουργικές αίθουσες που δε λειτουργούν και ολόκληρη πτέρυγα νοσηλείας δύναμης 35 κλινών κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. 350 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με τα παλιότερα οργανογράμματα, ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο μαγνητικός τομογράφος δε λειτουργεί από το 2013 σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο όταν τον διαθέτει και το τελευταίο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Όχι άλλα ψέματα με τα δήθεν περιφερειακά κονδύλια που όλο βρίσκονται και όλο χάνονται στο δρόμο. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό».

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών») λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

 • Τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της περιοχής υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, δεν έχουν καν τους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων, η αναμονή για επίσκεψη ξεπερνάει τους 3 μήνες σε κάποιες ειδικότητες.

 • Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες για συνταγογράφηση. Η αναλογία στους περισσότερους δήμους είναι 1 οικογενειακός γιατρός να έχει υπό την εποπτεία του 10.000 κατοίκους (!).

 • Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, 18ΑΝΩ, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη επιχειρηματιών και ΜΚΟ.

 • Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» παραμένουν κλειστές πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκαταλελειμμένα.

 • Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων υποβαθμίζεται συνεχώς. Το σφαγείο των ΚΕΠΑ και του κοψίματος επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων συνεχίζεται.

 • Εκλεισαν το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, «στοιβάζοντας» 28 παιδιά σε ένα κτίριο του «Λοιμωδών», στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες μεσαίωνα.

 • Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι πληρώνουν έως και το 80% της λιανικής τιμής των φαρμάκων, χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν, ενώ η κοροϊδία προς το 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστους δεν έχει όριο (το κονδύλι που σπαταλιέται φτάνει για δύο εποχικά εμβόλια).

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μαζί με το χτύπημα των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαλύει μεθοδικά και το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση (δείτε εδώ video). «Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να ισχυρίζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, την ίδια ώρα που όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, του κόστους - οφέλους, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης(...).

Αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να μεταφέρουν την αρμοδιότητα δημιουργίας μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού και συνολικά τη λειτουργία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην ουσία αυτό το μέτρο αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κράτους στην τοπική διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας. Δηλαδή να εφαρμοστεί ένα νέο φορομπηχτικό μέτρο, αλλά και να σπάσει ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας που πρέπει να έχει η Υγεία στο σύνολό της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις πολυδιαφημισμένες ΤοΜΥ. Κρύβουν ότι πρόκειται για επικουρικούς γιατρούς με ημερομηνία λήξης, για γιατρούς με μπλοκάκι, για γιατρούς που θα αμείβονται 0,70 λεπτά/ευρώ ανά ασθενή. Όταν οι ασθενείς θα πληρώνουν ακόμη και για μια συνταγογράφηση. Όταν ο "οικογενειακός γιατρός" θα λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν "κόφτης" για παραπέρα εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή για την παραπομπή στα νοσοκομεία.

Μπαίνοντας όλα αυτά σε εφαρμογή θα επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση στην Υγεία, όσο η κυβέρνηση υλοποιεί τις οδηγίες της ΕΕ και τις παρουσιάζει ως "θετική, φιλολαϊκή προσπάθεια". Απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση και να αντιδράσουμε.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, άρα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να την παρέχει ισότιμα, δωρεάν και ποιοτικά».

Αμέσως μετά οι κεντρικοί δρόμοι από το «Αττικό» μέχρι και το Δρομοκαΐτειο γέμισαν αγανάκτηση για την αθλιότητα που βιώνει ο λαός της Δυτικής Αθήνας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, πορεύτηκαν μαχητικά απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες και υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, «λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Η πορεία στάθηκε ακόμη μια αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον λαό, να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ενώ άμεσα η δράση για την Υγεία θα κλιμακωθεί με την πραγματοποίηση -όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου- νέας σύσκεψης φορέων, προκειμένου να συντονιστούν τα αγωνιστικά βήματα του επόμενου διαστήματος.

Αιτήματα αιχμής είναι:

 • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

 • Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το «Αττικόν» και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.

 • Να μην προχωρήσει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που οδηγεί στο κλείσιμο του Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου.

 • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.

 • Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.

 • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τις βιομηχανικές ζώνες.

 • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.


bottom of page