ΕΙΝΑ: Για τις εξετάσεις για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας


AΠ. Ε.Ι.Ν.Α: 04.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Ι.Ν.Α ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

H κυβέρνηση ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική ,με διαδικασίες fast track ψήφισε τροπολογία με την οποία αλλάζει το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο πολυνομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και για την οποία καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση δεν είχαν τα συνδικαλιστικά όργανα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως άλλωστε και για το σύνολο του νομοσχεδίου, προβλέπεται:

· Οι εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν τα αντίστοιχα εξεταστικά κέντρα. Οι υποψήφιοι για την ειδικότητα γιατροί θα κατανέμονται στις δύο περιοχές ανάλογα με το νοσοκομείο όπου ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους.

· Η εξεταστική επιτροπή θα έχει μονοετή θητεία και θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ και τον αναπληρωτή του και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ, γιατροί της ειδικότητας στην οποία θα καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι και απασχολούμενοι σε νοσοκομείο που δίνει μερικώς ή πλήρως την ειδικότητα.

· Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές. Η συμμετοχή στις προφορικές προϋποθέτει την προαγωγή στις γραπτές, με βαθμό τουλάχιστον 5, στην κλίμακα 0-10. Mετά και τις προφορικές εξετάσεις και εφ' όσον ο εξεταζόμενος επιτύχει, ο τίτλος ειδικότητας θα φέρει βαθμό ("καλώς", "λίαν καλώς" ή "άριστα") που θα συνοδεύει τον γιατρό εφ' όρου ζωής.

· Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, 20 ημέρες πριν από τις καθορισμένες καθε τρίμηνο εξετάσεις. Και όσοι ειδικεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν επίδομα από τα νοσοκομεία ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων τους αναφορικά με τις εξετάσεις ειδικότητας.

Προηγήθηκε η λείανση του εδάφους από την ηγεσία του ΚΕΣΥ με συνεχείς διαρροές στον τύπο, προσωπικές συνεντεύξεις, επισκέψεις σε νοσοκομεία και κλινικές. Προηγήθηκε όμως και η κάθετη διαφωνία της ΟΕΝΓΕ, του ΠΙΣ και των μεγαλύτερων ενώσεων της χώρας καθώς και φοιτητικών συλλόγων που κατήγγειλαν μια τέτοια μεταρρύθμιση ως απαράδεκτη και αντιδραστική , όπως και το σύνολο των προωθούμενων αλλαγών στην ιατρική εκπαίδευση. Γίνεται πλέον σαφές ότι η βιασύνη και ο νομοθετικός ζήλος του Υπουργείου Υγείας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, καμιά σχέση δεν έχει με τον «εκσυγχρονισμό των εξετάσεων για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας», όπως γράφουν στην αιτιολογική έκθεση.

Απλά εξυπηρετούν τα ιδιοτελή κίνητρα μιας ομάδας πανεπιστημιακών που θέλει να ελέγχει την κάνουλα παραγωγής ειδικών γιατρών ανά ειδικότητα, κατά πώς βολεύει τα συντεχνιακά της συμφέροντα. Χαρακτηριστική για το πώς θα κινηθούν εφεξής είναι η «επιστημονική και αντικειμενική» γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας ενδοκρινολογίας του ΚΕΣΥ που έκρινε αυθαίρετα ότι ο αριθμός των ενδοκρινολόγων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος και πρότεινε ή τη μείωση του αριθμού ειδικευομένων μέσω της συγχώνευσης κλινικών ή τη θέσπιση εξετάσεων πριν την έναρξη της ειδικότητας.

Αν πραγματικά ήθελαν να βελτιώσουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων δεν θα ξεκινούσαν από το εξεταστικό. Καμιά ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν ξεκινάει, δεν εξαρτάται και δεν ταυτίζεται με τον τρόπο εξέτασης. Αν πραγματικά ήθελαν να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν στη χώρα, θα ενίσχυαν ΠΡΩΤΑ το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό , θα αύξαναν τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία για να υπάρχει πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός, για να υπάρχουν εκπαιδευτές και υποδομές. Για ποια εκπαίδευση γίνεται λόγος σε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο και γερασμένο, με τους επικουρικούς γιατρούς διετούς σύμβασης που τείνουν να γίνουν περισσότεροι από τους μόνιμους;

Οι συνέπειες από την εφαρμογή της τροπολογίας θα είναι ανεπανόρθωτες όχι μόνο για τους ειδικευόμενους, αλλά για το ΕΣΥ στο σύνολό του. Με την παγκόσμια πρωτοτυπία της βαθμολογίας με 'καλώς, λίαν καλώς και άριστα' ,οι εξετάσεις μετατρέπονται από εξετάσεις επάρκειας σε ανταγωνισμό ανάδειξης 'αρίστων', συγκεντροποιώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα χέρια λίγων 'σοφών'-καθηγητών. Οι ειδικευόμενοι θα συγκεντρώνονται μόνο στις πανεπιστημιακές κλινικές-¨κέντρα αριστείας¨ των μεγάλων πόλεων της χώρας, ενώ από την αρχή της ειδικότητας μέχρι το τέλος της θα εργάζονται υπό το φόβητρο της απόρριψης και της κακής βαθμολογίας στις τελικές εξετάσεις. Ο βαθμός θα συνοδεύει το νέο γιατρό δια βίου στη διεκδίκηση θέσης επικουρικού, ΕΣΥ, εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα δημιουργηθούν πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων που θα έχουν ¨καλά¨ εργασιακά δικαιώματα και μισθό, ¨λίαν καλά¨και ¨΄αριστα¨.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΕΚΤΡΩΜΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Α ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/03 ΣΤΟ ΠΓΝΠ ΣΤΙΣ 12:30μμ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ 12-3μμ