ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ


H κυβέρνηση ακολουθώντας την προφιλή της τακτική ,με διαδικασίες fast track ψήφισε τροπολογία με την οποία αλλάζει το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας .Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο πολυνομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών και για την οποία καμμία απολύτως επίσημη ενημέρωση δεν είχαν τα συνδικαλιστικά όργανα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπως άλλωστε και για το σύνολο του νομοσχεδίου, προβλέπει:

1.τη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 4 φορές το χρόνο

2.Η δαπάνη για την μετακίνηση και τη διαμονή θα καλύπτεται μόνο μία φορά και μόνο για τη μία εξεταστική περίοδο. Δε θα καλύπτεται σε όσους αποτυγχάνουν ,για τις επόμενες επαναληπτικές της πρώτης φοράς εξετάσεις .

3.Την αναγραφή στον τίτλο της ειδικότητας ,του χαρακτηρισμού του βαθμού επιτυχίας στις προφορικές εξετάσεις.

Ειδικευόμενοι, φτηνοί γιατροί, για το δημόσιο νοσοκομείο-επιχείρηση. Αυτή είναι η ουσία των επικείμενων αλλαγών. Στόχος τους η προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις συνθήκες εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, συνολικά της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Η δημιουργία, από τη μία, μιας μεγάλης μάζας φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και κουτσουρεμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη μια επιστημονικής ελίτ υψηλή ειδίκευση. Η βαθύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης των γιατρών από το Πανεπιστήμιο μέχρι την ειδικότητα, σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα (φαρμακευτικές εταιρείες κλπ.).

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί για άλλη μια φορά προωθεί αντιδραστικές αλλαγές πίσω από την πλάτη των γιατρών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Σαν τον κλέφτη για άλλη μία φορά προσπαθεί να αιφνιδιάσει, για να συσκοτιστεί ο χαρακτήρας των αλλαγών.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του εκτρώματος. Θα μας βρει απέναντι.

Μας θέλουν φθηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό. Απαιτούμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση - ειδίκευση για δουλειά με δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να ανοίξει ο δρόμος για να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Για υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.