top of page

Απεργιακή θα είναι και στην Ελλάδα η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας


Σε πανεργατική απεργία μετατρέπεται ο φετινός εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη. Μετά από πρωτοβουλία εργαζόμενων γυναικών και πρωτοβάθμιων σωματείων, την κινητοποίηση καλύπτουν τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και η ΓΣΕΕ. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 8/3 στην Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος, 2μμ), στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου, 1.30μμ), καθώς και σε άλλες πόλεις, όπως στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στον Βόλο.

Η συνδικαλίστρια γιατρός Ζαννέτα Λυσικάτου από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και αντιπρόεδρος του σωματείου του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», μία από τις πρωτεργάτριες αυτής της πρωτοβουλίας, μίλησε στο paraskhnio.gr και τον Νεκτάριο Δαργάκη.

Η κ. Λυσικάτου αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας στις 8 Μάρτη για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των γυναικών. «Δεν θεωρούμε ότι η 8 Μάρτη είναι «γιορτή», να δεχτούμε λουλούδια και να βγούμε έξω να διασκεδάσουμε. Η 8 Μάρτη είναι ημέρα διεκδίκησης για τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο και φέτος θα είναι απεργιακή κινητοποίηση και στην Ελλάδα, όπως σε πολλές χώρες του πλανήτη. Από εκεί παίρνουμε έμπνευση, από τις μάχες των γυναικών απέναντι στον Τραμπ στις ΗΠΑ ή στον Μπολσονάρο στη Βραζιλία».

Μας μετέφερε πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση: «Οργανώναμε συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς όπου έμπαιναν έντονα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Έχουν πάει πολύ πίσω οι κατακτήσεις των γυναικών. Υπάρχουν τα ζητήματα για τις άδειες μητρότητας, για τις άδειες λοχείας, η ελαστική εργασία, η ανισότητα των μισθών. Οι γυναίκες είναι γεμάτες οργή, οι χώροι δουλειάς είναι ένα καζάνι που βράζει. Ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη», όπου συμμετείχαν εργαζόμενες γυναίκες και σωματεία, έγινε δουλειά στη βάση των χώρων, με συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Στόχος ήταν να καλέσουν σε απεργία οι Συνομοσπονδίες και μεγάλες Ομοσπονδίες. Το καταφέραμε. Αυτή τη στιγμή για την κινητοποίηση που έχει πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα καλούν πάνω από 35 πρωτοβάθμια σωματεία, η ΟΕΝΓΕ, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΔΟΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οργανώσεις γυναικών και άλλοι».

Τέλος, η κ. Λυσικάτου αναφέρθηκε και στο άλλο σημείο αιχμής της κινητοποίησης: «Θέλουμε να σταματήσουν οι σεξιστικές επιθέσεις. Υπάρχουν πολλά κρούσματα τέτοιων επιθέσεων σε χώρους δουλειάς, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, δείτε τι έγινε με την απεργία στην Google για το ίδια θέμα. Ή στην Γλασκώβη που οι γυναίκες διαδήλωσαν για ίση εργασία και ίσο μισθό. Διεκδικούμε το κράτος να πάρει μέτρα. Θέλουμε μόνιμες δουλειές για τις γυναίκες, σε εξέλιξη είναι οι αγώνες των καθαριστριών στα νοσοκομεία για μην απολυθούν, όπως στο νοσοκομείο που δουλεύω εγώ. Διεκδικούμε ότι θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των ΚΑΠΗ, των Παιδικών Σταθμών, να υπάρχει κρατική βοήθεια στην εργαζόμενη γυναίκα που ενώ δουλεύει πρέπει να κρατάει το σπίτι, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους. Να ανοίξουν καινούργιες υπηρεσίες και να αναβαθμιστουν οι παλιές έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις βάρδιες των εργαζόμενων. Η 8 Μάρτη είναι ημερομηνία-σταθμός για αυτούς τους αγώνες».

Ποιοι συμμετέχουν

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών αναφέρει: «Η ΓΣΕΕ τιμά την παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων. Αγωνίζεται για την ενίσχυση της συλλογικής φωνής των γυναικών. Υπερασπίζεται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία. Προκηρύσσει παναττική 2ωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8 Μάρτη».

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει: «Οι κινητοποιήσεις των γυναικών διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν ξαναφέρει στην επικαιρότητα την πάλη των γυναικών, οργανώνοντας μαζικές και εντυπωσιακές απεργίες γυναικών, διαδηλώσεις, δημοψηφίσματα, από την Ισπανία μέχρι την Αργεντινή, από την Αμερική μέχρι την Ιρλανδία κι από την Πολωνία μέχρι την Ινδία» και προσθέτει: «Στην Ελλάδα της κρίσης και των ατέλειωτων μνημονιακών πολιτικών, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά και να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους».

Μέχρι τώρα αποφάσεις για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν πάρει: ΓΣΕΕ, AΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ- ΕΡΤ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΘΑ, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ερυθρός, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγία Όλγα, Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ, Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθήνας, Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας, Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Καλλιθέας, ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δημήτρης Γληνός”, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Η Αθηνά”, Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Αττικής, Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, Ένωση Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ, Σύλλογος εργαζόμενων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σύλλογος εργαζόμενων Δήμου Μενεμένης-Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος ΠΕ Χανίων κ.ά.



ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page