top of page

Τρίκαλα: Ψήφισμα φορέων και σωματείων για την Υγεία


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ

Οι δραματικές ελλείψεις ξεσκεπάζουν την αντιλαϊκή πολιτική και την κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, σε υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και θεραπείας, που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες στο νομό Τρικάλων

Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας.

Τα 3 Κέντρα Υγείας και το Κ.Υ Αστικού Τύπου(πρώην ΠΕΔΥ), έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Τα αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία των χωριών στο Νομό μας, έχουν υποβαθμιστεί, καθώς πολλά από αυτά δεν πληρούν βασικές προϋποθέσεις Ιατρείου όπως έλλειψη WC, θέρμανσης και σύνδεσης ΙΝΤΕΡΝΕΤ για την βασική ανάγκη Συνταγογράφηση Φαρμάκων.

Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή η τσέπη των εργαζόμενων, αναλαμβάνουν σε τεράστιο βαθμό τα βάρη του συστήματος υγείας για νοσήλια, θεραπείες και φάρμακα, την ώρα που μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι η πολιτική που επιτάσσει η Ε.Ε. και ακολουθεί πιστά η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Ειδικά σε έκτακτες καταστάσεις αυξημένων αναγκών, όπως τώρα με τα εκατοντάδες περιστατικά γρίπης, υπάρχουν δομές υγείας σε οριακό σημείο λειτουργίας. Δεν επαρκούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού προσωπικού που τα στελεχώνει, χωρίς μάλιστα να προβλέπονται δραστικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως μόνο σκοπό να κατευνάσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και καταρρίπτονται από την πραγματικότητα.

Στο νοσοκομείο του νομού, οι υπηρεσίες για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Άμεσα να προσληφθούν Γιατροί των ειδικοτήτων: Πνευμονολόγοι- ΩΡΛ- Ουρολόγοι- Παιδίατροι- Νεογνολόγοι- Γυναικολόγος- -Δερματολόγος-Νευρολόγοι-Νεφρολόγου- Παθολόγοι. Για την λειτουργίας των αντίστοιχων κλινικών και τμημάτων.: Πρόσληψη Ακτινολόγων για την κάλυψη της λειτουργίας του «Μαγνήτη – Μαστογράφου- Αξονικού»

 • Άμεσα προσλήψεις ειδικών γιατρών για το , για την έναρξη της αυτόνομης λειτουργίας.

 • Στα έντρα γείας του Νομού, άμεσα προσλήψεις Γιατρών ειδικοτήτων: Μικροβιολόγους- Παιδίατρους-Ορθοπεδικούς-Καρδιολόγους κ.λπ. Άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύοντας από το υστέρημά τους. Ταυτόχρονα, έχουν πληθύνει στο νομό μας και την ευρύτερη Περιοχή μας, οι ιδιωτικές κλινικές Αποκατάστασης και τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά κέντρα. Στους γειτονικούς νομούς, όπου απευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι πολυκλινικές τρίβουν τα χέρια τους για να βγάλουν κέρδη από την ασθένεια του λαού και των παιδιών του.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!

Μόνο με δυναμικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα!

Οι αγώνες μας πρέπει να έχουν στόχο την αιτία αυτής της κατάστασης, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους στήριξαν και στηρίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και μπίζνες στην υγεία.

Αυτοί μετατρέπουν τις δημόσιες δομές υγείας είτε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε σε μονάδες με τεράστιες ελλείψεις, γεγονός που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη που εφαρμόζει την πολιτική των ελάχιστων προσλήψεων με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για προσλήψεις 1 προς 1, την ώρα που ακόμα και αυτό καταστρατηγείται με τις εκατοντάδες προσλήψεις και στη συνέχεια απολύσεις συμβασιούχων. Ακολουθούν το επόμενο διάστημα οι Περιφέρειες που μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα οικονομικά, άρα και στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και οι Δήμοι που θα αναλάβουν την υποτυπώδη υποστήριξη των Κέντρων Υγείας-ΤΟΜΥ- ρίχνοντας τα βάρη ξανά στους εργαζόμενους μέσω των δημοτικών τελών.

Η Υγεία –Πρόληψη ΠΦΥ, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ευθύνη και όχι ατομική. Κι αυτό εκφράζεται μέσα από την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, ανάπτυξη και πλήρη στελέχωση, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Πυρήνας της ΠΦΥ είναι το Κ.Υ. με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών(Γενικοί Γιατροί, Ψυχίατροι, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Γυναικολόγοι, Οφθαλμίατροι, Ορθοπεδικοί, Ψυχολόγοι, Μικροβιολόγοι, Ακτινολόγοι, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, Μαίες, Φυσιοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Επισκεπτών Υγείας) και άλλων υγειονομικών.

Κ.Υ. που να έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, Οδοντιατρεία, Φυσικοθεραπευτήρια, Φαρμακεία κλπ.

Δίνουμε συνέχεια στην προσπάθεια για κοινή δράση εργαζομένων, αλλά και Σωματείων, Συλλόγων, Φορέων του κινήματος για να ¨ανοίξουμε¨ το σοβαρό ζήτημα της ΠΦΥ. Δεν μένουμε στην αποκάλυψη και στην κριτική της Κυβερνητικής πολιτικής, να περάσουμε επιθετικά μέσα από την προβολή και τη διεκδίκηση ουσιαστικής κάλυψης των λαϊκών αναγκών.

Έχουμε εμπειρία. Η ενίσχυση και η διεύρυνση κοινού αγώνα διεκδίκησης που ξεκινήσαμε, εδώ και καιρό, Εργατικά, Συνταξιουχικά Σωματεία, Φορείς του κινήματος στο νομό μας, συνέβαλαν στην κάλυψη κάποιων αναγκών.

Συνεχίζουμε ώστε να πετύχουμε τόσο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων όσο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές σε όφελος των εργαζόμενων, των αγροτών, των ανέργων, των συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 • Άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, Γιατροί, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό, Τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό.

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις, σε εργολάβους.

 • Άμεσα πρόσληψη Γιατρών εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Καμία απόλυση επικουρικού ή συμβασιούχου.

 • Αντί να μετακινούν γιατρούς και προσωπικό για να μπαλώνουν προσωρινά τις μόνιμες τεράστιες τρύπες του δημόσιου συστήματος υγείας, να μετακινήσουν κονδύλια από τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

 • Άμεσα να αποκατασταθεί με σύγχρονο Ιατρικό- Τεχνολογικό εξοπλισμό, Ακτινολογικά-Μικροβιολογικά εργαστήρια των Κ.Υ. του Νομού.

 • Άμεσα αντιμετώπιση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα Κ.Υ.

 • Επαρκής και αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας για τον απαραίτητο ιατρικό, υλικοτεχνικό, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό.

 • Δωρεάν εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε όλους ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, χωρίς λίστες αναμονής και ουρές.

 • Καθολικό Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας.

Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και πρέπει παρέχεται από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση ώστε να μη μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ- ΦΟΡΕΙΣ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 1. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ & Κ.Υ. Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 2. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ «ΓΑΛΑ-ΤΡΟΦΙΜΑ-ΠΟΤΑ»

 3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

 4. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 5. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

 6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Β.Ε. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε.Β.Ε. ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

 8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ(μέλος της ΟΓΕ).

10.ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του Σωματείου ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

11.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α. Ν. ΤΡΙΚΑΛΩ

12.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ

13.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ & ΞΥΛΟΥ

14.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

15.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΑΕ-ΕΜΠΟΡΩΝ

16.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

17.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕ- ΤΣΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η πρόταση μας είναι:

 1. Να δοθεί στον τύπο η απόφαση- ψήφισμα των Φορέων.

 2. Συζήτηση σε όλα τα Δ.Σ. των Φορέων που συνυπογράφουν το ψήφισμα και σε άλλους Συλλόγους, Φορείςπου σήμερα δεν παρευρίσκονται.

 3. Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο Κ.Υ. της Πόλης(ΠΕΔΥ),

Τρίτη 12 /3/΄19και ώρα 11.00.π.μ. Κατάθεση ψηφίσματος στην Διοίκηση του Κ.Υ.

 1. Να σταλεί το υπόμνημα στα κόμματα της βουλής (εκτός Χ.Α.).

 2. Να σταλεί το υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ.

 3. Να σταλεί το Υπόμνημα στο Δ.Σ. της5ηΥΠΕ Θεσσαλίας με αντιπροσωπεία από τους Φορείς που το υπογράφουν.

Κλιμάκωση της κοινής μας δράσης με πρωτοβουλίες για οξυμένα προβλήματα στο Νομό μας.

Δώσε δύναμη στη δύναμή σου!

ΤΡΙΚΑΛΑ 5 ΜΑΡΤΗ 2019bottom of page