top of page

Δελτίο Τύπου Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας


Την Τετάρτη 5/12/2018, το ΔΣ του Σωματείου μας συναντήθηκε με τον Γ. Γραμματέα του Υπ. Υγείας κο Γ. Γιαννόπουλο, για να συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις της κατασκευής Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Εφήβων και Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών στο Νοσοκομείο μας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Συντονιστής Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων του Ασκληπιείου, εκπρόσωπος της Παιδοψυχιατρικής εταιρίας, καθώς και συνάδελφοι Νοσηλευτές που έχουν υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας, για το προωθούμενο από το Υπ. Υγείας σχέδιο Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Εφήβων Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών.

Εκθέσαμε εγγράφως, αλλά και στην ίδια τη συζήτηση, τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί το προωθούμενο σχέδιο του Υπουργείου, για τους εργαζόμενους Νοσηλευτές, αλλά και για τη ζωή των ασθενών εφήβων. Τονίσαμε την επικινδυνότητα αφενός της σχεδιαζόμενης υποστελέχωσης, με μόλις 12 Νοσηλευτές για την Μονάδα, αφετέρου του ελάχιστου διαθέσιμου χώρου για τους ασθενείς (προβλέπονται μόλις 11-13m2 για κάθε δίκλινο θάλαμο!). Θεωρούμε ότι οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός νοσηλευτικού περιβάλλοντος κακοποιητικού τόσο για τους ασθενείς-εφήβους, όσο και για τους εργαζόμενους. Τέλος, θέσαμε εμφατικά την αγωνία μας για τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδικής Στέγης, αφού το σχεδιαζόμενο έργο περιλαμβάνει και τον χώρο που λειτουργεί έως σήμερα: καμία πρόβλεψη, καμία μελέτη για τη μετεγκατάστασή της. Και τα παιδιά των συναδέλφων μας;

Δυστυχώς, οι φόβοι μας για μια απολύτως προσχηματική συνάντηση, όπου καμία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων δεν θα γίνει, επιβεβαιώθηκαν. Ο Γ. Γραμματέας του Υπ. Υγείας κ. Γιαννόπουλος έδειξε να αγνοεί βασικές διαστάσεις του θέματος, περιορίστηκε να δίνει τον λόγο στον Δ/ντή του Παιδοψυχιατρικού τμήματος και προσπάθησε να διασκεδάσει την αγωνία μας αναρωτώμενος πώς είναι δυνατόν το Υπ. Υγείας να μην τηρεί τις προδιαγραφές για τις δομές που το ίδιο έχει ορίσει!

Το Υπ. Υγείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στον επικίνδυνο σχεδιασμό του θυσιάζοντας ακόμα και λειτουργούσες δομές όπως η παιδική στέγη.

Μετά το πέρας της συνάντησης και έως σήμερα, ο Γ. Γραμματέας του Σωματείου μας Δημ. Γαρδικλής δέχεται μία συστηματική επίθεση από τον Δ/ντή του Παιδοψυχιατρικού τμήματος. Οι προσβολές και οι λεκτικές επιθέσεις είναι καθημερινή υπόθεση. Απαιτούμε αυτό να σταματήσει άμεσα.

Επειδή τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων με ψυχική νόσο είναι αδιαπραγμάτευτα. Επειδή η λογική των “μεσοπρόθεσμων”, “προσωρινών” λύσεων οδηγεί, σχεδόν πάντα, σε ΜΟΝΙΜΕΣ καταστάσεις που δεν επιλύουν, αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα.Επειδή στην Αττική υπάρχουν ΜΟΝΟ 10 κλίνες νοσηλείας για την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των εφήβων....

Τονίζουμε, για άλλη μία φορά, την επιτακτικότητα της δημιουργίας Παιδοψυχιατρικής Μονάδας Εφήβων Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Οξέων Περιστατικών, χωρίς εκπτώσεις στις προδιαγραφές, την ασφάλεια, την επαρκή στελέχωση. Χρειαζόμαστε μια δομή σύγχρονη, με επαρκείς χώρους, (υπάρχουν καλύτερες λύσεις για το Ασκληπιείο), μια δομή αληθινά θεραπευτική!

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση λειτουργία Μονάδας Νοσηλείας Εφήβων, με τις σύγχρονες προδιαγραφές, σε ένα από τα πολλά κτήρια που διαθέτει το νοσοκομείο και που δεν είναι σε λειτουργία αυτή τη στιγμή, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στέγασης του τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν έτοιμες τεχνικές μελέτες που δεν έχουν αξιοποιηθεί (π.χ. μελέτη ψυχιατρικού τομέα 26 κλινών, μελέτη κτηρίου «Ειρήνης»).

  • Την μεταφορά και εγκατάσταση των οικίσκων απέναντι από το κτήριο 22, τον πλήρη εξοπλισμό και την άμεση λειτουργία τους ως ΤΕΙ και χώρων ψυχοθεραπείας, εργοθεραπείας κτλ.

  • Την ανάπτυξη και λειτουργία Κέντρου Ημέρας για εφήβους

  • Την ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος τμήματος, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και ασφαλές ΠΡΩΤΑ για τους ασθενείς και μετά για το προσωπικό.

  • Να μην κλείσει ή συρρικνωθεί η παιδική στέγη του νοσοκομείου.

Καλούμε όλους τους φορείς για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία, τους γονείς των παιδιών, το Δήμο ΒΒΒ, τις πολιτικές οργανώσεις, τους συνδικαλιστικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο, να πάρουν θέση υπεράσπισης των δικαιωμάτων παιδιών και εργαζομένων. Να ταχτούν στο πλευρό μας για τη δημιουργία μιας πραγματικής σύγχρονης μονάδας και την αποτροπή των σχεδίων δημιουργίας μιας ακόμα κακοποιητικής δομής που θα προσομοιάζει περισσότερο σε φυλακή παρά σε χώρο θεραπείας.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε μια μη προσχηματική συζήτηση, με όλους τους εμπλεκόμενους.

Βούλα: 4/01/2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣbottom of page