Έρχονται προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ λίγο πριν τις εκλογές!


Μόνιμες προσλήψεις και στην Υγεία αναμένεται να γίνουν από το νέο έτος καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσλάβει το 2019 περίπου 8000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ μελετά να αλλάξει και το ΑΣΕΠ με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

Στον τομέα της Υγείας έχουν υπολογισθεί 3000 γιατροί για το 2020 όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πάντως ήδη οι προσλήψεις στην Υγεία είχαν προαναγγελθεί και από τον υπουργό Υγείας, γεγονός που βέβαια δε θεωρείται τυχαίο δεδομένου του προεκλογικού κλίματος που διανύουμε. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε πρόσφατα στους νοσοκομειακούς γιατρούς: «Στις 8000 οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο από τις αρχές του 2019! Πόσες θα γίνουν στην Υγεία»

Ο κανόνας που αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι μία αποχώρηση για μία πρόσληψη συγκριτικά με το 1 προς 5 που ίσχυε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

Πόσοι αποχωρούν για σύνταξη

Ωστόσο οι 3000 γιατροί που θα προσληφθούν το 2020 δε φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα αφού οι επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό́ προσωπικό́ στα νοσοκομεία, ενώ θεωρείται πως είναι επιτακτική́ ανάγκη ανανέωσης της δεξαμενής των γιατρών με Επιμελητές Β’.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών μιλούν για μαζικό κύμα αποχωρήσεων ειδικά το 2019 και το 2020, που θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία καθώς θα βγουν εκτός ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κ.α.) το 2020, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία 3000 γιατροί με συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ μετά το 1982.

Τα στελέχη που αποχωρούν και συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, κατέχουν σήμερα διευθυντικές θέσεις στα νοσοκομεία. Κι εδώ φαίνεται πως είναι το πρόβλημα καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό εστιάζονται κυρίως σε επιμελητές Α και Β, μια που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση ως προς την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων.