Απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας


Τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μας ανακοίνωσε η Διοίκηση του Γ.Ν Αιτωλοακαρνανίας ότι δεν θα πληρωθούμε παρά μόνο εφόσον υπογράψουμε τη γνωστή “συναίνεση” περί υπέρβασης του 48ώρου, πρακτική στην οποία είναι αντίθετη η ΟΕΝΓΕ και η πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Αυτή τη λύση προσπάθησε να περάσει πιεστικά σαν μοναδική η Διοίκηση, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτρόπου Αιτωλοακαρνανίας για εφαρμογή του Νόμου 4498/2017.

Και αυτό, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας τον Οκτώβριο του 2018 ότι κανένας γιατρός δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υπογράφει "συναίνεση" ότι με δική του συγκατάθεση υπερεργάστηκε, παρά τις δηλώσεις του ότι μετά την απόφαση του Ι Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 16/10/2018 το πρόβλημα λύθηκε και την εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία ότι οι εφημερίες καταρτίζονται με τον προηγούμενο νόμο.

Οι γιατροί της Ν. Μ. Αγρινίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση έχοντας υπόψη αυτές τις δηλώσεις - δεσμεύσεις του Υπουργείου αποφασίσαμε ομόφωνα:

1. Κανείς γιατρός να μην καταθέσει συναίνεση υπέρβασης 48ωρου.

2. Μέχρι την ρύθμιση του θέματος ,για τον μήνα Δεκέμβριο, να δοθούν προγράμματα εφημέρευσης που να αντιστοιχούν στις εφημερίες που εγκρίνει η Επίτροπος και είναι περίπου τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο αντί να είναι συνεπείς με τις θέσεις τους και τις δεσμεύσεις τους, εξασφαλίζοντας την πληρωμή των εφημεριών όπως στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, φρόντισε με άμεσο και έμμεσο τρόπο να πιέσει τους γιατρούς να δώσουν την συναίνεση, αποκλείοντας κάθε άλλο τρόπο και φορτώνοντας για μια ακόμη φορά την λύση του προβλήματος που αυτοί δημιούργησαν στις πλάτες τους.

Παρότι βρέθηκαν μερικοί “πρόθυμοι” να μην είναι συνεπείς με την ψήφο τους και να δώσουν “συναίνεση” απαιτούμε :

- Η Διοίκηση και το Υπουργείο να δείξουν συνέπεια στις μέχρι τώρα θέσεις τους, να αναλάβουν το βάρος την ευθύνη τους και να δώσουν άμεση λύση στην πληρωμή των εφημεριών Οκτωβρίου - Νοεμβρίου .

- Άμεση και οριστική λύση στο χάος που δημιουργεί ο Νόμος 4498/2017 και οι ανεφάρμοστες διατάξεις του.

Αγρίνιο 11/12/2018

ΤΟ ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας