top of page

Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στην Ήπειρο απειλούνται με κλείσιμο

  1. Η λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝ ‘’Γ. Χατζηκώστα’’και κατά συνέπεια η υποστήριξη των ασθενών με νεφρολογικά προβλήματα υγείας στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο (Κλινική, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης και τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία)υπολειτουργούν και απειλούνται με κλείσιμο αν δεν στηριχθούν άμεσα με ιατρικό προσωπικό. Η στελέχωση του τμήματος τόσο σε ειδικευμένους, όσο και ιδιαίτερα σε ειδικευόμενους γιατρούς έχει φθάσει στο nadir τα τελευταία χρόνια. Η Διοίκηση είναι από καιρό ενήμερη για το πρόβλημα, αλλά στην πράξη καμιά ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης του ιατρικού δυναμικού δεν έχει διαφανεί. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 4 ειδικευμένοι, από τους οποίους ο ένας είναι επικουρικός. Δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος παρά μόνο παρατασιακοί συνάδελφοι του Παθολογικού Τομέα. Το πρόγραμμα καθημερινών εφημεριών φαίνεται ανέφικτο στην παρούσα φάση και παρά την προσπάθεια των ειδικευμένων γιατρών, που εφημερεύουν χωρίς ειδικευόμενους από μήνες πριν, έχει φθάσει σε σημείο εξάντλησης των συναδέλφων από την υπερεργασία και σε επισφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ενώ κατατίθεται πρόγραμμα εφημέρευσης των ιατρών από τη Διευθύντρια της Κλινικής με βάση το νόμο, στο οποίο φυσικά λόγω έλλειψης γιατρών υπάρχουν κενές μέρες μέσα στο μήνα η Διοίκηση εντέλλει τη συνάδελφο να καλύψει τα κενά του προγράμματος με ακόμη μεγαλύτερη υπερεργασία, χωρίς συναίνεση των συναδέλφων. Με λίγα λόγια η διοίκηση μεταθέτει τις ευθύνες στους γιατρούς κάνοντας μάλιστα μετατροπή του τύπου εφημέρευσης έτσι ώστε να μη συμπληρώνεται το πλαφόν εφημέρευσης και οι συνάδελφοι να κάνουν περισσότερες εφημερίες.

  2. Η κατάληξη ήταν να γίνει νύξη για βοήθεια των ειδικευμένων Νεφρολόγων του ΠΓΝΙ για την επιτέλεση των εφημεριών της Νεφρολογικής Κλινικής του ΓΝ Χατζηκώστα. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην παρούσα φάση η ΜΤΝ τουΠΓΝΙ έχει συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό αιμοκαθάρσεων σε τρείς βάρδιες ασθενών ανά ημέρα ενώ παράλληλα έφθασε στο σημείο να έχει ασθενείς σε 4η βάρδια που αιμοκαθαίρονται κάνοντας κάθε φορά εισιτήριο και εξιτήριο στο Νοσοκομείο γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης τους στη μονάδα. Επιπρόσθετα η ΜΤΝ του ΠΓΝΙ λειτουργεί και την Κυριακή σε μια βάρδια για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Κοντολογίς, κανένας ασθενής δεν μπορεί από τώρα και για τη συνέχεια να εξασφαλίσει τη σταθερή του αιμοκάθαρση.

  3. Στο ΓΝ Λευκάδας απομένει μόνο μια συνάδελφος για τη ΜΤΝ, αφού στις 31/12/2018 αποχωρεί με απόλυσηο επικουρικός Νεφρολόγος, η Μονάδα έχει εξαντλήσει τον ανώτερο αριθμό ασθενών που μπορεί να εξυπηρετήσει με βάση των αριθμό των κρεβατιών που έχει στη διάθεση της η ΜΤΝ και οι ασθενείς παραπέμπονται στο Αγρίνιο για να κάνουν αιμοκάθαρση

  4. Στο Γ. Νοσοκομείο Πρέβεζας λόγω έλλειψης προσωπικού, ένας μόνιμος και ένας επικουρικός ιατρός, ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών δεν λειτουργούν μόνιμα οιτρείς βάρδιες καθημερινά.

  5. Στο Γ.Ν. Φιλιατών οι συνάδελφοι έλαβαν εντέλλεστε για άλλους τρείς μήνες να παραμείνουνεκεί, ενώ έχουν από μήνες διοριστεί σε άλλα νοσοκομεία. Αναμένουν την κάλυψη των κενών θέσεων, που ακόμη δεν έχειολοκληρωθεί.

  6. Το ΓΝ Άρτας πρόσφατα προστέθηκε και 3η βάρδια Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή για να εξυπηρετηθούν συνολικά 70 αιμοκαθερόμενοι. Ο διευθυντής αναμένεται να αποχωρήσει, λόγω διορισμού του αλλού, ένας επικουρικός περιμένει διορισμό σε άλλο νοσοκομείο και 31/12/18 λήγει η σύμβασή του και μια συνάδελφος είναι αποσπασμένη αλλού. Δημιουργείται άμεσα ο κίνδυνος να παραμείνει το νοσοκομείο με ένα μόνο νεφρολόγο.

Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του Κινδύνου για την δυνατότητα και την ασφάλεια όλων των ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση στην Ήπειρο

Αυτό είναι κατήφορος και μόνο σαν σταθεροποίηση των υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας δεν μπορεί να διαφημίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ιωάννινα 10-12-18

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Ε.Ι.Ν.Η.)bottom of page