ΕΙΝΚΥΜ για την Δίωξη Ελεγκτών Ιατρών του ΕΟΠΥΥ


Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

Δελτίο Τύπου – Επιστολή Διαμαρτυρίας για την Δίωξη Ελεγκτών Ιατρών του ΕΟΠΥΥ

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2018 των Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας, δηλώνουμε απερίφραστα την εναντίωση μας στο καθεστώς διώξεων των ελεγκτών ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Αρχικά είχαμε υποθέσει (εσφαλμένα) ότι θα ήταν κάποιο μεμονωμένο γεγονός οι διώξεις συναδέλφων ιατρών από το νομό Αττικής, στους οποίους ανατέθηκε πέραν των καθηκόντων τους να είναι και ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Τώρα με έκπληξη βλέπουμε να διώκονται μέλη του συλλόγου μας, χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να ενημερώσουμε ότι εξ όσων γνωρίζουμε, οι συνάδελφοι, ειδικοί ιατροί σε Κέντρο Υγείας του νομού Μαγνησίας διώκονται γιατί είτε συνταγογράφησαν, είτε ενέκριναν συμπληρώματα διατροφής σε συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, Δεν διώκονται για τη διάγνωση! Δεν διώκονται για την επιλογή της θεραπείας! Δεν έκαναν καμία άστοχη παραγγελία υλικού! Δεν έκαναν καμία υπέρογκη παραγγελία υλικού! Γιατί διώκονται τότε; Διώκονται γιατί, για παράδειγμα, δεν ακολούθησαν τον τυπολατρικό κανόνα ότι αυτή ακριβώς η συνταγή (όπως και οι άλλες) θα έπρεπε να είναι σφραγισμένη από ιατρό με βαθμό διευθυντή που υπηρετεί σε Νοσοκομείο και όχι σε Κέντρο Υγείας. Εδώ πραγματικά δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Δηλαδή, αν τον ηλικιωμένο καταβεβλημένο υποθρεπτικό συνάνθρωπο μας, τον είχαμε βάλει σε ένα ασθενοφόρο και τον ταλαιπωρούσαμε για να τον μεταφέρουμε από το χωριό στο νοσοκομείο και μετά αρκετές ώρες ταλαιπωρίας τον γυρίζαμε πίσω στο χωριό, μόνο και μόνο για έχει η συνταγή υπογραφή από διευθυντή νοσοκομείου και όχι από διευθυντή κέντρου υγείας θα ήταν όλα καλά!!! Αλήθεια, πράγμα που φυσικά απευχόμαστε, αν συγγενικό σας πρόσωπο ήταν για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος, κατάκοιτος, καταβεβλημένος άνθρωπος με κακή θρέψη, στο χωριό, αλήθεια αυτήν την ευαισθησία θα δείχνατε; Δηλαδή, σύμφωνα με το σημερινό ελληνικό κράτος πρόνοιας και δικαίου, ποιος είναι ο σκοπός; είναι ή όχι η παροχή των υπηρεσιών που πρέπει σε αυτούς που τις χρειάζονται, και στο βαθμό που τις χρειάζονται και με την αξιοπρέπεια που τους οφείλουμε;

Δηλαδή, όταν οι γενικοί ιατροί εφημερεύουν στα νοσοκομεία της χώρας σε θέση παθολόγου, για τότε μόνο η υπογραφή τους είναι ισάξια με τους ισόβαθμους συναδέλφους τους, σωστά; Δηλαδή, όταν οι γενικοί ιατροί εφημερεύουν στα νοσοκομεία της χώρας σε θέση παιδίατρου, για τότε μόνο η υπογραφή τους είναι ισάξια με τους ισόβαθμους συναδέλφους τους, σωστά; Δηλαδή, όταν οι γενικοί ιατροί εφημερεύουν στα νοσοκομεία της χώρας σε θέση ΩΡΛ, για τότε μόνο η υπογραφή τους είναι ισάξια με τους ισόβαθμους συναδέλφους τους, σωστά; Δηλαδή, όταν οι γενικοί ιατροί εφημερεύουν στα νοσοκομεία της χώρας σε θέση ορθοπεδικού, για τότε μόνο η υπογραφή τους είναι ισάξια με τους ισόβαθμους συναδέλφους τους, σωστά; Να μην συνεχίσουμε τα παραδείγματα, θα έπρεπε ήδη να ντρέπονται όσοι τους διώκουν εξαιτίας μίας απαράδεκτης τυπολατρίας. Να υπογραμμίσουμε ότι εξ όσων γνωρίζουμε, δεν διώκονται για λάθος διάγνωση, δεν διώκονται για λάθος θεραπεία.

Το Αθηνοκεντρικό Κράτος για μία ακόμη φορά προχωρά στη διύλιση του κώνωπα και στην κατάποση της καμήλου. Το κυνήγι μαγισσών έχει αρχίσει! Αλήθεια κύριοι του ΕΟΠΥΥ θέλετε να μας πείτε πότε διαθέσατε έστω και μία ώρα για την ενημέρωση και εκπαίδευση των ιατρών που χωρίς τη θέληση τους, τους βαφτίσατε ελεγκτές; Μην κουράζεστε, απαντάμε εμείς, μήπως ΠΟΤΕ; Αλήθεια κύριοι του ΕΟΠΥΥ θέλετε να μας πείτε πότε στείλατε ενημερωτικά έγγραφα, εγκυκλίους, κλπ. στους ελεγκτές ιατρούς; Μην κουράζεστε, απαντάμε εμείς για εσάς, εξ όσων γνωρίζουμε μήπως πρώτα τους βάλατε πρόστιμα και μετά τους στείλατε τα ενημερωτικά έγγραφα, μόνα τους και χωρίς να μπει κάποιος στον κόπο να τους τα εξηγήσει στοιχειωδώς;

Σας καλούμε άμεσα να μας απαντήσετε γιατί δεν εκπαιδεύετε στοιχειωδώς έστω, τους ιατρούς που χωρίς τη βούληση τους, τους αναθέτετε και αυτά τα καθήκοντα; Φυσικά δεν έχουν εκπαιδευτεί οι ιατροί ως ελεγκτές, ούτε στην Ιατρική Σχολή, ούτε κατά τη διάρκεια της Εξειδίκευσης τους.

Είναι γνωστές οι θέσεις μας απέναντι σε όποιον παραβαίνει το νόμο, είναι γνωστές οι θέσεις μας απέναντι σε όποιον παίζει παιχνίδια στις πλάτες της δημόσιας υγείας. Θέλουμε να μπει ένα τέρμα στους επίορκους σήμερα. Το λέμε με παρρησία από το πρώτο λεπτό της εκλογής μας και μένουμε σταθερά αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση. Μην περιμένετε όμως να μείνουμε ασυγκίνητοι απέναντι σε τυπολατρικές συμπεριφορές που τελικά μπορεί να είναι εις βάρος της ίδιας της υγείας των ασθενών. Αλήθεια μετά από αυτές τις απίστευτες διώξεις αναρωτηθήκατε ποιος θα δεχθεί ή καλύτερα ποιος θα τολμήσει να εξυπηρετήσει τους συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να γεννηθούν και να διαμένουν στην ελληνική ύπαιθρο; Αλλά εσείς γιατί να ιδρώσετε τόσα νοσοκομεία δεν έχει η Αθήνα; Σας καλούμε άμεσα να σταματήσετε τις διώξεις των ελεγκτών ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Σας καλούμε άμεσα να προσλάβετε επαγγελματίες υγείας που θα έχουν ως μοναδική τους απασχόληση τον έλεγχο. Η πολιτική ηγεσία οφείλει και αυτή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας