Δημόσια επιστολή του Πάνου Παπανικολάου


Συνάδελφοι,

Αρχικά ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και αμέσως στην συνέχεια με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών είχαμε έγκαιρα επισημάνει από τον περασμένο Μάρτιο πως η εγκύκλιος του Υπ. Οικ. με αρ. ΑΔΑ ΩΟΑ – 1 Η – Τ29 / 18-1-18 («εγκύκλιος Χουλιαράκη») που ανοίγει τον δρόμο για απ’ ευθείας καταλογισμό στους ίδιους τους γιατρούς ΕΣΥ υπέρογκων αστικών αποζημιώσεων για περιπτώσεις ιατρικών επιπλοκών:

  1. Θα οδηγούσε στην κλιμάκωση της καταιγίδας δικαστικών διώξεων ενάντια σε γιατρούς που ευσυνείδητα έκαναν το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας σοβαρές παθήσεις και δεν επέλεξαν να φυγομαχήσουν αποφεύγοντας αυτό το καθήκον.

  2. Θα δημιουργούσε διαφημιστικό κλίμα από ασφαλιστικές εταιρείες για συμβόλαια αστικής ευθύνης πράγμα που είναι άλλος ένας δρόμος έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος περίθαλψης.

  3. Θα άνοιγε ακόμα περισσότερο την όρεξη σε διάφορα δικηγορικά γραφεία που με στόχο το κέρδος παρακινούν ασθενείς ή συγγενείς ασθενών σε τέτοιου είδους μηνύσεις και αγωγές.

Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας είχαμε ακούσει πως δήθεν ψευδόμαστε και κινδυνολογούμε καθώς και κάποιες αόριστες δεσμεύσεις περί «μέτρων νομικής θωράκισης» που κι αυτές διαρκώς εξαγγέλλονται και ποτέ δεν υλοποιούνται εδώ και 8 ολόκληρους μήνες. Εκ μέρους των φιλοκυβερνητικών προπαγανδιστικών κομματικών μηχανισμών ακούσαμε τις πιο ανυπόστατες και γελοίες ψευτοδικαιολογίες - μέχρι και ότι τάχα η επίμαχη εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν έχει σχάση με την οικονομική πολιτική αλλά με τον… δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ( ! ) ενώ είναι σαφέστατο από την ίδια την εγκύκλιο πως αποτελεί εφαρμογή του μνημονιακού ν. 4270/2014 Υπ. Οικ. της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορά τον περιορισμό των εξόδων του κράτους.

Δυστυχώς ΟΛΕΣ μας οι ως τώρα αιτιάσεις έχουν επαληθευθεί στο ακέραιο:

  1. Κλιμακώθηκε η καταιγίδα δικαστικών διώξεων ενάντια σε γιατρούς ΕΣΥ για ιατρικές επιπλοκές και πληθαίνουν οι σχετικές καταδίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχετικά με το νοσοκομείο Ρεθύμνου που απασχόλησαν τους εκεί συναδέλφους και την ΟΕΝΓΕ τους προηγούμενους μήνες.

  2. Οι γιατροί του ΕΣΥ κατακλυζόμαστε το τελευταίο διάστημα από διαφημιστική εκστρατεία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που πωλούν συμβόλαια αστικής ευθύνης. Μάλιστα αυτός ο κατακλυσμός είχε αρχίσει από τέλος Νοεμβρίου 2017 δηλαδή σχεδόν δύο μήνες ΠΡΙΝ την έκδοση της εγκυκλίου, πράγμα που δείχνει πιθανή «εσωτερική πληροφόρηση» των ιδιωτικών αυτών ασφαλιστικών εταιρειών ΜΕΣΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

  3. Ορισμένα δικηγορικά γραφεία μετά την έκδοση της εγκυκλίου έχουν κυριολεκτικά ξεπεράσει κάθε όριο στην παρότρυνση πολιτών προς μηνύσεις και αγωγές ενάντια σε γιατρούς για ιατρικές επιπλοκές. Μάλιστα έχουν κάνει κυριολεκτικά «σημαία» την συγκεκριμένη εγκύκλιο τονίζοντας πως αφού σύμφωνα με αυτήν οι γιατροί του ΕΣΥ θα πληρώνουν τις αστικές αποζημιώσεις από την ίδια τους την τσέπη, δημιουργούνται πρόσθετες προϋποθέσεις κέρδους. Δηλαδή εκτός των άλλων λένε ανοικτά πως όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ συλλήβδην είναι παρανόμως χρηματιζόμενοι και ακριβώς γι αυτό μπορούν να πληρώνουν αστικές αποζημιώσεις των 300, 500 και 700 χιλιάδων ευρώ !!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται στο επισυναπτόμενο εξώδικο.

Συνάδελφοι,

Σε συνεννόηση με τους δικούς μου δικηγόρους προτίθεμαι μετά να προχωρήσω και σε παραπέρα νομικά μέτρα ενάντια στο συγκεκριμένο γραφείο παρά την «επανόρθωση» που έκανε μετά το εξώδικο (επισυνάπτονται τα σχετικά από την ιστοσελίδα του) όσον αφορά το όνομά μου. Κι αυτό για να ενισχυθεί και με αυτόν τον τρόπο η αγωνιστική συλλογική μας δράση στην κατεύθυνση κατάργησης της αισχρής εγκυκλίου και της θεσμοθέτησης πραγματικών μέτρων που θα επιτρέπουν την άσκηση μαχόμενης (και όχι αμυντικού τύπου) ιατρικής για την σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν περίθαλψη του λαού μας.

Ζητώ από όλα τα συλλογικά όργανα να κάνουν το ίδιο. Από τον Μάρτιο του 2018 ως σήμερα οι σχετικές καταγγελίες και εκκλήσεις μας προς την κυβέρνηση δεν εισακούστηκαν. Πρέπει να παρθούν άμεσα και αποφασιστικά δυναμικά μέτρα. Τόσο αγωνιστικά όσο και νομικά που θα ενισχύουν τα αγωνιστικά.

Προσδοκώ πως τα συλλογικά όργανα της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ, του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα σταθούν στο ύψος τους.

Συναδελφικά,

Πάνος Παπανικολάου