top of page

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ειδικευόμενων ιατρών ΓΝ Καρδίτσας


ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11/9/18 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ, ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα άσκησης σωματικής βίας απέναντι στους συναδέλφους της παιδιατρικής κλινικής και την μη ουσιαστική αντίδραση της διοίκησης του νοσοκομείου, καθώς επίσης και τα καθημερινά πλέον επεισόδια λεκτικής και όχι μόνο βίας σε κάθε εφημερία απέναντι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στον χώρο του Τ.Ε.Π., σε επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων η αντίδραση θα είναι άμεση με διακοπή της εφημέρευσης από πλευράς των ειδικευομένων μέχρι να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού, καθώς και ενημέρωση και δημοσιοποίηση των γεγονότων και της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο στα Μ.Μ.Ε.

2. Στα πλαίσια της καλύτερης ασφάλειας εφημέρευσης καθώς και της εύρυθμης λειτουργίας των επειγόντων του νοσοκομείου ζητούμε την διαμόρφωση του χώρου των Τ.Ε.Π., με την τοποθέτηση συρόμενης πόρτας μπροστά από τα ΤΕΠ-Χ. και ΤΕΠ-Παθ. καθώς και την φυσική παρουσία μέλους της ομάδας security του νοσοκομείου, αν οχι όλο το 24ωρο τουλάχιστον έως τις πρώτες βραδινές ώρες, με σκοπό την αποτροπή δημιουργίας επεισοδίων βίας στα οποία είναι εκτεθειμένοι τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου που προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επίσης, στο πρωινό ωράριο 08:00-15:00 Δευτερα-Παρασκευη ζητούμε την παρουσία ενός ειδικού γενικού ιατρού, από την πληθώρα αυτών που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, με σκοπό την διαλογή των ασθενών , γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και στην αποφόρτιση των εντάσεων, όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών σε αναμονή.

3. Όσον αφορά την για πολλοστή φορά μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών για τέσσερις (4) μήνες, ζητούμε την άμεση καταβολή των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με έγγραφη δέσμευση τόσο από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και όσο και από τον προϊστάμενο του οικονομικού τμήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, από 1η Οκτωβρίου θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας προς επίσχεση εργασίας (αρ. 325 ΑΚ), απέχοντας από την παροχή των υπηρεσιών μας μέχρι την ολοσχερή εκπλήρωση της υποχρέωσης καταβολής των δεδουλευμένων μας, ενέργεια η οποία θα επαναλαμβάνεται σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των απλήρωτων εφημεριών θα υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Επίσης, θα προσφύγουμε τόσο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση.

4. Ζητούμε να μας γνωστοποιηθεί με επίσημο έγγραφο από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το νομικό καθεστώς σχετικά με τις παραχειρουργικές ειδικότητες (ωρλ-ουρολογικ-....) καθώς σε καθημερινή βάση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά που δεν άπτονται της ιατρικής μας ειδικότητας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος είναι υποχρεωμένος και αν , και ως ποιο σημείο είναι καλυμμένος νομικά να αντιμετωπίσει τον επικαλούμενο «τομέα». Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την πλευρά της Διοίκησης επιτέλους μέτρα σχετικά με τις εφημερίες των σαββατοκύριακων και των αργιών, όπου παρατηρείται το φαινόμενο οι συγκεκριμένες ειδικότητες να απέχουν πανηγυρικά από την λίστα εφημερευόντων, καθώς και να αλλάζουν τις ήδη αναρτημένες εφημερίες τους τις καθημερινές με βάση αν εφημερεύει η όχι βοηθός της χειρουργικής κλινικής.

5. Για το θέμα της σίτισης των εφημερευόντων , ζητούμε την βελτίωση τόσο του χώρου όσο και της ποιότητας του φαγητού, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν συσσίτιο τριτοκοσμικής χώρας και όχι κρατικό νοσοκομείο. Επιπλέον την ύπαρξη 2 κλειδιών για την τραπεζαρία, ένα στο ΤΕΠ-Παθ και ένα στο ΤΕΠ-Χ, και όχι άλλα αντικλείδια καθώς έχει παρατηρηθεί σε εβδομαδιαία βάση το φαινόμενο να εξαφανίζεται εως τις 8 το βράδυ το φαγητό που προοριζόταν για τους εφημερεύοντες ιατρούς χωρίς να έχει σιτιστεί ούτε το 1/3 από αυτούς. Επίσης, προτείνουμε τη δημιουργία λίστας εφημερευόντων, όπου ο κάθε ιατρός που θα σιτίζεται, θα υπογράφει έτσι ώστε να είναι φανερό πόσα γεύματα και για ποιους ιατρούς απομένουν στον χώρο εστίασης.

6. Για την επιτέλεση πρόσθετων εφημεριών, πέραν των εκ του νόμου επτά (7) εφημεριών, αυτό θα μπορεί να γίνεται πλέον μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε ιατρού για εξυπηρέτηση αυξημένων αναγκών της κλινικής στην οποία εργάζεται, χωρίς φυσικά ηθικούς εκβιασμούς, και μόνο εφόσον υπάρχει έγγραφη δέσμευση από την Διοίκηση ότι κάθε πρόσθετη εφημερία θα πληρωθεί στο έπακρο ως εφημερία εκ του νόμου, και όχι με μείωση έως και 90 % , φαινόμενο σύνηθες εδώ και χρόνια.

7. Ζητούμε από το τμήμα μισθοδοσίας του Νοσοκομείου να γίνεται επιτέλους αναλυτική ενημέρωση με E-MAIL στον προσωπικό λογαριασμό κάθε εργαζόμενου του νοσοκομείου κάθε φορά που λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε πληρωμή και οικονομική συναλλαγή με το νοσοκομείο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε που αντιστοιχούν τα χρήματα που πιστώνονται στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς , πράγμα το οποίο συμβαίνει εδω και χρόνια σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας.

8. Τέλος, αποφασίζουμε την εκλογή προσωρινών εκπροσώπων μέχρι την διενέργεια επίσημων εκλογών. Με ομοφωνία της γενικής συνέλευσης προσωρινοί εκπρόσωποι ορίζονται οι ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΚΑΡΑΚΑΝΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ- ΦΥΛΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ , ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.bottom of page