top of page

Απάντηση του ΠΑΜΕ στις επιθέσεις των διοικητών ΠΓΝΙ και 6ης ΥΠΕ


ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ- ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΚΑΙ ΤΗΣ 6ης ΥΠΕ

Όπως φαίνεται ενόχλησε η ανάδειξη από το ΠΑΜΕ, της επιλεκτικής στάσης της διοίκηση του ΠΓΝΙ και της 6ης ΥΠΕ. Δηλαδή ότι από τη μία απορρίπτουν συνεχώς τα αιτήματα εκατοντάδων συναδέλφων για μετακίνηση για λόγους οικογενειακούς ή υγείας, αλλά από την άλλη έσπευσαν να υλοποιήσουν με ταχύτητα μεμονωμένο αίτημα ταυτόχρονης μετακίνησης, όχι μόνο του αναισθησιολόγου αλλά και της συζύγου του ιατρού της ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ, στο ίδιο νοσοκομείο.

Ενόχλησε ότι τσαλακώθηκε η ψεύτικη πολιτική «ηθικοποίησης τους ΕΣΥ» που διαφημίζουν.

Η στάση και απάντηση αυτή είναι προκλητική προς την πλειοψηφία των συναδέλφων που ταλαιπωρούνται. Η συνήθης απάντηση της διοίκηση και ΥΠΕ στους «εγκλωβισμένων» συνάδελφους είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν για «». Ότι: «». Συχνά δε συνάδελφοι δεν λαμβάνουν καν μια απλή απάντησηστο ερώτημα για ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία (συχνά διότι αυτές είναι από πριν δεσμευμένες…) Η συγκεκριμένη διοίκηση δε της 6ης ΥΠΕ έχει εκδώσει τα περισσότερα «εντέλλεσθε» για υποχρεωτικές μετακινήσεις και εφημερεύσεις γιατρών, κάνοντας μόνιμη πρακτική την υποχρεωτική μετακίνηση γα το «μπάλωμα τρυπών» στις δομές Υγείας της 6ης ΥΠΕ.

Αυτά εισπράττει η πλειοψηφία των συναδέλφων απέναντι σε ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικό και οικογενειακό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει αφού και η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρά παρά σε ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις.

Ταυτόχρονα τέλος Αυγούστου απολύθηκαν στο ΠΓΝΙ 10 υγειονομικοί που δούλευαν μέσω σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλοι που δούλευαν με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ. Αυτή «ηθική υπεροχή» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «θίχτηκε» από το ΠΑΜΕ.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

Μεγαλύτερη πρόκληση όμως αποτελεί για τους εκατοντάδες ασθενείς που περιμένουν σε λίστα την πραγματοποίηση ενός χειρουργείου, το γεγονός ότι δεν επαρκεί το προσωπικό στα χειρουργεία του ΠΓΝΙ. Αφορά κυρίως νοσηλευτικό αλλά και ιατρικό προσωπικό, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Διευθυντή της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ στις 31/07/18 και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΙ στις 03/08/18, . Έγγραφα στα οποία τονίζεται ότι η υποστελέχωση της αναισθησιολογικής κλινικής «επαναφέρει και πάλι το συνεχές πρόβλημα της αναισθησιολογικής κάλυψης των χειρουργικών αιθουσών την στιγμή που οι χειρουργικές ανάγκες γίνονται πιο επιτακτικές και αυξανόμενες λίστες χειρουργείου καθιστούν αδιανόητη κάθε συζήτηση για μείωση του χειρουργικού χρόνου». Επίσης αναφέρεται ότι «η αναισθησιολογική κάλυψη σε μη χειρουργικές ειδικότητες (καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, παιδίατροι κλπ) διαφαίνεται εξαιρετικά δυσχερής».

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποδυναμώνεται ΚΑΙ η Αναισθησιολογική κλινική, την ώρα που αυξάνονται οι συνολικές ανάγκες στο ΠΓΝΙ.

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποδυναμώνεται ΚΑΙ η Αναισθησιολογική κλινική, την ώρα που αυξάνονται οι συνολικές ανάγκες στο ΠΓΝΙ. Η παρούσα διοίκηση, επιδιώκει όλο αυτό το διάστημα να «εμφανίζει έργο» πάνω όμως στις πλάτες του ήδη ελλιπούς προσωπικού. Συγκεκριμένα πέρυσι εγκαταστάθηκε αυτόνομη γαστρεντερολογική Κλινική και άνοιξε νέο Αιμοδυναμικό (με το ίδιο υπάρχων προσωπικό) που αυξάνουν τις ανάγκες σε αναισθησιολογική κάλυψη.

Παρακολουθήσαμε επίσης όλοι το σήριαλ της απόπειρας ανοίγματος του 4ου κτιρίου, που έχει τρεις χειρουργικές αίθουσες για ημερήσιες επεμβάσεις που χρίζουν αναισθησιολογικής κάλυψης. Απόπειρα κόντρα σε κάθε επιστημονικό και κλινικό κριτήριο που επανέρχεται με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εύρεση νέων συμμαχιών από την διοίκηση.

Δεν γίνεται βέβαια λόγος για τις νέες αυξημένες ανάγκες (όπως επιβεβαιώνει και ο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής σε έγγραφο του στις 10/09/18) σε κάλυψη από ιατρούς και νοσηλευτές (τουλάχιστον 5 νέοι νοσηλευτές Χειρουργείου, κατά την εντελώς συντηρητική εκτίμηση της επιτροπής Χειρουργείου στις 13/09/2018 για να καλυφθούν οι παρούσες και όχι οι νέες σχεδιαζόμενες από την διοίκηση λειτουργίες του ΠΓΝΙ) αλλά και σε τραυματιοφορείς του Χειρουργείου, ένας από τους οποίους απολύθηκε πρόσφατα (σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ). Κι όλα αυτά σε Χειρουργείο που λόγω υποστελέχωσης δεν έχει αίθουσα χειρουργικών εκτάκτων περιστατικών, όπως προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός Χειρουργείου. Με τέτοιες συνθήκες αυξάνει η αναμονή και διογκώνεται η ήδη βεβαρυμένη και πολυδιαφημισμένη από το Υπουργείο και τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ λίστα χειρουργείων !!!!.

Και όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω καλοκαιριού, που η ροή ασθενών στο ΠΓΝΙ, από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της ευρύτερης περιφέρειας, κάνουν την πλειοψηφία των υγειονομικών στο ΠΓΝΙ να στενάζουν χωρίς καν να μπορούν να πάρουν την άδεια σε χρόνο και διάρκεια που απαιτείται. Το πιο τραγικό παράδειγμα αυτής της μεταφοράς ασθενών στο ΠΓΝΙ, αποτέλεσε το κλείσιμο της Χειρουργικής κλινικής του Γ.Ν.Λευκάδας για δύο εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι μετά τον θάνατο του 38χρονου χειρουργού, ο οποίος, με έναν μόνο ακόμη συνάδελφο, εργαζόταν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης.

ΤΟ ΠΑΜΕ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΉΣ ΠΟΛΙΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

Η ίδια κατάσταση ισχύει φυσικά για πολλές άλλες κλινικές και ειδικότητες γιατρών και λοιπού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνει η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται μια βασική πολιτική επιδίωξη υπουργείου και κυβέρνησης: η μέγιστη αποδοτικότητα με το λιγότερο δυνατό προσωπικό. Έτσι μειώνεται το κόστος, προωθείται η πολιτική της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιτυγχάνονται τα «ματωμένα πλεονάσματα», για τα οποία κοκορεύεται καθημερινή η κυβέρνηση στα αφεντικά της, τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ΕΕ κλπ. Έτσι γίνονται «ανταγωνιστικά» τα νοσοκομεία.

Οι δύο διοικητές παρακάμπτουν με τρομακτική ευκολία όλα τα παραπάνω, που αποτελούν ευθύνη τους και αναφέρονται ΚΑΙ στην πρώτη ανακοίνωση λιγότερο αναλυτικά. Ο διοικητής του ΠΓΝΙ με εξυπνακισμούς για «…τυπογραφικό λάθος πάνω στο οποίο σκόνταψε το ΠΑΜΕ για να κατασκευάσει μια φαντασίωση», προσπαθεί να κρύψει όλα τα παραπάνω αλλά και το γεγονός ότι ήταν τόσο μεγάλη η αλληλογραφία και τόσο «επείγουσα», για να εξασφαλιστεί η συγκεκριμένη μετακίνηση (στις 26/07/2018 εγκρίθηκε 3μηνη μετακίνηση από την ΥΠΕ, στις 27/06/2018 εγκρίθηκε κανονική μετάθεση από την ΥΠΕ) που μάλλον ο συντάκτης του κειμένου που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν ήξερε τι να πρωτοδιαλέξει και μπερδεύτηκε!! Ο δε διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κατανοώντας ότι το επιχείρημα για τυπογραφικό λάθος «έχει κοντά ποδάρια» επιτίθεται, προσάπτοντας στο ΠΑΜΕ ότι η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε για να εξυπηρετηθούν συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φίλοι ! Θεωρεί ότι όλοι πράττουν με τη δική τους ηθική και πολιτική. Αυτή που θυσιάζει τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων για λίγους και τα κέρδη των επιχειρηματιών, αλλά επιμένουν να την βαφτίζουν «ηθική», «αριστερή» και «προοδευτική». Σε αυτή τη βάση η αναφορά του διοικητή του ΠΓΝΙ ότι καταγγελία του ΠΑΜΕ «αποτελεί μια αγωνιώδη προσπάθεια πολιτικής και συνδικαλιστικής επιβίωσης και δείκτη ηθικής κατάπτωση του ΠΑΜΕ» μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει.

Το επιχείρημα του ΥΠΕάρχη περί «νομοθεσίας », είναι σχεδόν αστείο. Το «άγονο» της Καλαμάτας ορίστηκε με ΦΕΚ το 1987, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και παρέμεινε έτσι έως σήμερα. Φυσικά και εκεί οι ανάγκες για στελέχωση με μόνιμου προσωπικού είναι επιτακτική. Από την άλλη, για τον ΥΠΕάρχη, ο «εγκλωβισμός» ιατρών σε πραγματικά άγονη περιοχή, όπως οι 3 ιατροί στο Γ.Ν.Φιλιατών είναι αδιάφορη. Συνολικά το αίτημα για «απεγκλωβισμό» εκατοντάδων άλλων υγειονομικών κάθε ειδικότητας, που αποτελεί αίτημα αιχμής του ΠΑΜΕ από την συγκρότησή του, αποτελεί κατά του διοικητές, «προσπάθεια εξυπηρέτησης «φίλων»!!!

Η ειρωνική απάντηση του διοικητή της 6ης ότι το ΠΑΜΕαναμασά « την καραμέλα της δήθεν ιδιωτικοποίησης του υγειονομικού συστήματος …δεν έχει μάθει το ΠΑΜΕ ότι έχει καταργηθεί ηΕΣΑΝ.ΑΕ ?» αποδυκνείει ότι η προπαγανδιστική προσπάθεια να κρυφτούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί κυβέρνηση και Υπουργείου δεν έχει όρια θράσους και ψεύδους. Η αλήθεια είναι ότι το ΠΓΝΙ καιτο Γ.Ν. Μεσσηνίας (Καλαμάτα) είναι 2 από τα 18 νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί πιλοτικά στο Εθνικό Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε. που είναι απλά η μετονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε. από τη κυβέρνηση Της ανώνυμης μετοχικής εταιρίας του δημοσίουπου δημιουργήθηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ. κα μπήκε με νέο όνομα σε πιλοτική λειτουργία του Ιούλιο του 2018.

Η εταιρεία αυτή έχει ως αποστολή να εξασφαλιστεί η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με όρους«ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ», σε μία ενιαία αγορά με τον ιδιωτικό τομέα. Για να το πετύχει αξιοποιεί εργαλεία όπως, ενιαία κοστολόγηση των νοσοκομειακών πράξεων. Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων να γίνετε ανάλογα με τα αποτελέσματα που έχουν τα νοσοκομεία στον μεταξύ τους ανταγωνισμό με κριτήρια την «αποδοτικότητα», τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών, μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.α.

Σε αντίθεση με τους συκοφάντες του ΠΑΜΕ να ζητήσουν συγγνώμη από υγειονομικούς και ασθενείς, ούτε να αισθανθούν ντροπή, διότι δεν μπορούν. Δεν υπάρχει αντιλαϊκός σκοπός που να υπηρετείται με ηθικά μέσα, όπως δεν υπάρχει ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗσε ένα ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, με την Υγεία εμπόρευμα.

Απευθυνόμαστε στους συνάδελφους υγειονομικούς, καλώντας τους να μην αποδέχονται το μικρότερο κακό, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους. Απευθυνόμαστε στους ασθενείς να μην ανέχονται την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Τους καλούμε να σπάσουν την τρομοκρατία σε κάθε χώρο δουλειάς, να αναδείξουν προβλήματα και μεθοδεύσεις και να συσπειρωθούνε στο ταξικό κίνημα παραμερίζονταςνέο και παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό που κρύβε με την σιωπή του, τους πραγματικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων.

Απαιτούμε τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση συμβασιούχου- μονιμοποίησή τους. Να δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση, για όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται μακριά από τοντόπο κατοικίας τους, από τις οικογένειες τους και έχουν προβλήματα υγειάς, με την αντικατάστασή τους από νέες μόνιμες προσλήψεις.bottom of page