Εξώδικο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του ΓΝ Σάμου


Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης Αρχής.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

1. Του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου», που εδρεύει στο Βαθύ της Σάμου και εκπροσωπείται νόμιμα από την πρόεδρο του Δ.Σ. κα. Ουρανία Αποστόλου.

2. Του σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου» που εδρεύει στο Βαθύ της Σάμου και εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σταμάτη Φιλιππή.

Προς: 1. Τον Υπουργό Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Ξανθό ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Aριστοτέλους 17 2. Την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κα. Όλγα Ιορδανίδου η οποία κατοικοεδρεύει στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη επί της οδού Θηβών 196 3. Τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρο Θεόφιλο 4. Το Συμβούλιο Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

******************************************* Αξιότιμοι κύριοι

Είναι γνωστά σε εσάς (και άλλωστε έχουν τεθεί υπόψη σας) τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου λόγω υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό, παλαιό ιατροτεχνολογικό και ήλεκτρο-μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρών ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό.

Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης και η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, έχουν διαμορφώσει και για το Νοσοκομείο Σάμου μία κατάσταση που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τους κατοίκους του νησιού και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ για το Ιατρονοσηλευτικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

Το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα περισσότερα τμήματα (Ακτινοδιαγνωστικό, Ορθοπεδικό, Αναισθησιολογικό, παιδιατρικό, Αιμοδοσία, παθολογικό, Μ.Ε.Θ κ.α ). Πολλά από τα τμήματα αυτά του Νοσοκομείου δυστυχώς δε συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός και μάλιστα αυτό γίνεται σε τμήματα ουσιώδους σημασίας και κομβικά όπως προαναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα:

 Στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν εφημερίες, τακτικά πρωινά ιατρεία, αξονικό τομογράφο, μαστογράφο, υπερήχους , triplex αγγείων.

 Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν τακτικά-έκτακτα χειρουργεία και εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες από νυχτερινό επείγον χειρουργείο, συνεχίζουν να εργάζονται την επόμενη ημέρα στα τακτικά χειρουργεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Στο Ορθοπεδικό Τμήμα υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν 30 μέρες το μήνα με εφημερία ετοιμότητας, τακτικά-εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (κατάγματα, μικροεπεμβάσεις), Κλινική, Χειρουργείο (επεμβάσεις).

 Στην Αιμοδοσία-Μικροβιολογικό τμήμα, υπάρχουν 2 ιατροί και καλύπτουν μεταγγίσεις μεσογειακής αναιμίας, αιμοδοσίες, ανάγκες τακτικές και επείγουσες Χειρουργικού-παθολογικού τομέα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Χειρουργούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους.

Υπάρχουν εφημερίες ακάλυπτες από γιατρό ειδικευόμενο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στον Χειρουργικό όσο και στον Παθολογικό Τομέα. Στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εκτίμηση και η ενημέρωση προς τον Ιατρό που εκτελεί εφημερία ετοιμότητας και προσέρχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γίνεται μετά από κλήση της Νοσηλεύτριας των επειγόντων Περιστατικών ή του τηλεφωνικού κέντρου.

Γίνονται αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και το Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορεί να λάβει την κανονική του άδεια, για να εφημερεύσει το Νοσοκομείο όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο για να κρατηθούν ανοιχτά οι κλινικές, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Χειρουργεία, τα εργαστήρια. Οι Εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι. Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα 2 και 3 τμήματα (Χειρουργείο , Χειρουργική Κλινική και μαιευτική ). Η καρδιολογική Κλινική το πρωί είναι μόνο με τον προϊστάμενο, στα Τ.Ε.Π στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια ,ένας τραυματιοφορέας σε όλο το Νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες , στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του Νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, την υποδιεύθυνση τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως το τηλεφωνικό κέντρο, τα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.α. Δεν υπάρχουν πολλές Ιατρικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος, Ενδοκρινολόγος, Ογκολόγος (χημειοθεραπείες γίνονται χωρίς ογκολόγο). Οι μονήρεις ειδικότητες είναι σε διάσταση και σε αναντιστοιχία με τις υπάρχουσες ανάγκες. Τα ραντεβού υπερβαίνουν τους 5 μήνες και φθάνουν μέχρι και ένα χρόνο μετά. Οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες. Δεν υπάρχει χώρος ανάπαυσης των Ιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Οι Ιατροί και όλο το προσωπικό εξουθενωμένοι, στοχοποιούνται από την Διοίκηση για αδυναμίες και ελλείψεις των αρμοδίων. Οι Ιατροί εντέλλονται από την Διοίκηση ή καλούνται σε απολογία και γίνεται μετατροπή των ενεργών εφημερίων σε ετοιμότητα παρανόμως, για να καλύψουν τα κενά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Είναι ανθρωπινός αδύνατο να καλύπτονται με το ίδιο υπάρχον Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό προσωπικό υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και των προσφύγων - μεταναστών.

Η απουσία μεταφραστών από το Νοσοκομείο όλο το 24ωρο για την εξυπηρέτηση των προσφύγων - μεταναστών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια εξέτασης και νοσηλείας. Είναι απαραίτητη η στελέχωση και η λειτουργία πολυιατρείου μέσα στο Κ.Υ.Τ που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τις μεγάλες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τις υπάρχουσες δομές. Ρητά επιφυλασσόμενοι των λοιπών νομίμων δικαιωμάτων μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς όλους τους αρμοδίους προς τους οποίους απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει.

Σάμος 21/8/2018

Η Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ουρανία Αποστόλου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σταμάτης Φιλιππής