Αυξάνονται οι απλήρωτες εφημερίες στα νοσοκομεία


Όλο και περισσότερες εφημερίες αλλά και επικουρικοί γιατροί και σε περισσότερα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απλήρωτοι

Και αυτό διότι όπως γνωστοποίησε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όλο και περισσότεροι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται την έγκριση ενταλμάτων αποπληρωμής δεδουλευμένων για επικουρικούς γιατρούς που έχουν παράταση σύμβασης άνω των 24 μηνών με νομοθετική ρύθμιση.

Η άρνηση αυτή είναι συνέπεια της σχετικής απόφασης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε συνεδριάσει τον Δεκέμβριο του 2017 και του οποίου η απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018. Στη λίστα των επιτρόπων αυτών τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν ο επίτροπος που έχει στην ευθύνη του τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς και ο επίτροπος που έχει στην ευθύνη του το Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο» (Ερυθρός Σταυρός) στην Αθήνα.

Από την άλλη, υπάρχουν δύο τουλάχιστον επίτροποι (αυτές που έχουν στην ευθύνη τους «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» – Κ.Υ 1ης ΥΠΕ και «Τζάνειο» αντίστοιχα), που αρνούνται την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των τακτικών εφημεριών όλων των γιατρών επικαλούμενες τις διατάξεις «περί ωραρίου” του νόμου 4187/2017 που είχαν ψηφιστεί στη Βουλή 9/11/17, παρά την κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών και που η εφαρμογή τους έχει ανασταλεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η ΟΕΝΓΕ έχει πάρει σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα παραπάνω θέματα με απεργιακές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας πρόσφατα, αλλά και με επισκέψεις εκπροσώπων της σε Νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες («Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», «Τζάνειο», «Νοσοκομείο Χαλκίδας» κ.α.).

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί στην ΟΕΝΓΕ για τη λύση του θέματος έτσι ώστε να πληρωθούν έγκαιρα τόσο οι επικουρικοί γιατροί, όσο και οι τακτικές εφημερίες όλων των γιατρών «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», Κ.Υ 1ης ΥΠΕ και «Τζανείου». Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Έτσι η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και να πληρωθούν τόσο οι επικουρικοί γιατροί όσο και οι απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες.