top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ.ΠΑΤΜΟΥ, Π.Π.Ι.ΛΕΙΨΩΝ - ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Η Γενική Συνέλευση της Ε.Ι.ΘΕ.Λ., στις 31/7/2018, ομόφωνα αποφάσισε να απαιτήσει την άμεση από-μάκρυνση των κεραιών σταθμού ξηράς κινητής τηλεφωνίας, που έχουν στηθεί (υπ΄αριθμ.53985/Β/1272/99/17-5-2000 απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ) σε απόσταση αναπνοής από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, στον οικισμό της Χώρας Πάτμου .

Η Ένωση στηρίζει τον μακροχρόνιο αγώνα, των κατοίκων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου-Νηπιαγωγείου Χώρας Πάτμου, για την απομάκρυνση των κεραιών. Μετά τις κινητοποιήσεις, έχουν εκδοθεί αποφάσεις αρκετών κρατικών υπηρεσιών για την μη νόμιμη λειτουργία, για παράδειγμα η μη έγκριση περιβαλλοντικής έκθεσης του έργου από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδ/σου, την 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τμήμα Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δωδ/σου . Τέλος, η ανάκληση άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ(επιτροπή ενέργειας, τηλεπικοινωνιών ,ταχυδρομείων) . Η Ε.Ε.Τ.Τ,στις 15-12-2017 με επιστολή της έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους, εταιρεία COSMOTE Α.Ε, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Πολεοδομία Καλύμνου, την Δ.Ε.Δ.Δ ΗΕ /ΔΝΠ. Επίσης αυτή έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο Πάτμου και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.Έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στην Βουλή για το θέμα, η τελευταία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε.(2/8/2018) προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παρότι, λοιπόν ,έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές, δεν έχει παρθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα.

Γιατί η εταιρεία δεν απομακρύνει τις παράνομες πλέον κεραίες;

Γιατί η Πολεοδομία Καλύμνου, δεν εκδίδει πρωτόκολλο κατεδαφίσεως, της παράνομης κατασκευής ;

Γιατί ο Δήμος Πάτμου δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των Δημοτών του;

Γιατί δεν έχει προβεί (ο Δήμος) εδώ και χρόνια σε καμιά, σοβαρή, ενέργεια απομάκρυνσης των κεραιών;

Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται, η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής και άλλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της υγείας και βέβαια το μοναδικό κριτήριο, των εταιρειών και του κράτους τους, είναι η επέκταση των δικτύων, με στόχο περισσότερα κέρδη. Οι κάτοικοι εδώ, αλλά και αλλού, κυρίως δε στις μεγάλες πόλεις, βρίσκονται εκτιθέμενοι, στις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας, του ραδιοφώνου και των τηλεοπτικών σταθμών, από την εγκατάσταση γραμμών και κέντρων υψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές ιδιαίτερα κοντά σε Σχολεία και Νοσοκομεία.Το πλαίσιο που το Κράτος, συγκροτεί με τις λεγόμενες «ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές», συμβάλλει πρωτίστως και αποκλειστικά να διαμορφωθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων .

Οι εταιρίες κινητής και όχι μόνο αυτές, πρωτοστατούν στην αλλαγή εργασιακών σχέσεων και αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πουλώντας παράλληλα πανάκριβα το παραγόμενο προϊόν , συσσωρεύοντας πακτωλό κερδών, που βέβαια δεν διαθέτουν στην έρευνα για ασφαλέστερη λειτουργία.

Οι αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις, καλλιεργούν συγχύσεις μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, διαμορφώνονται με την παρέμβαση των ιδίων των εταιριών .

Σε κάθε περίπτωση ,χρειάζεται να υπάρχει προληπτική και ουσιαστική προστασία, από την Έκθεση στους παραπάνω κινδύνους , προσπάθεια για διαμόρφωση επιστημονικών κριτηρίων ,έτσι ώστε να παίρνονται , όσο γίνεται περισσότερα μέτρα προστασίας της Υγείας .

Είναι ζήτημα σχεδιασμού και ποικίλων ρυθμίσεων, οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής .

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ τονίζει, την δικαιολογημένη, έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων για την υγεία των παιδιών, αλλά και των ιδίων. Απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χώρας Πάτμου.

Απαιτεί να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων. Στηρίζει των αγώνα κατοίκων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος και θα παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως έως την οριστική λύση του.

Λέρος

3 Αυγούστου 2018bottom of page