top of page

Καταγγελία : ΔΗΠΑΚ γιατρών Λέσβου


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΔΗΠΑΚ)

ΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Η ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των νεφροπαθών ενώ παράλληλα ωθεί σε ιατρικό λάθος και εξουθένωση την μοναδική νεφρολόγο που έχει απομείνει στο Νοσοκομείο.

Το Νεφρολογικό τμήμα, που κατά το οργανόγραμμα του νοσοκομείου φαίνεται πλήρως ανεπτυγμένο με 3 Νεφρολόγους έχει απομείνει με μία Νεφρολόγο συνεπικουρούμενη για τις εφημερίες και μόνον, με μία ακόμη Γενική Ιατρό. Αυτή η κατάσταση προέκυψε γιατί μία νεφρολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εγκυμοσύνης και η διευθύντρια του τμήματος συνταξιοδοτείται, την πρόθεσή της δε αυτή να συνταξιοδοτηθεί είχε εκθέσει από την Γενάρη στην Διοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μη μπορεί να λειτουργήσει το Νεφρολογικό τμήμα με ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι τακτικές αιμοκαθάρσεις και φυσικά να μην μπορεί μία Νεφρολόγος μόνη της να λειτουργήσει το τακτικό πρωινό Νεφρολογικό Ιατρείο που εξυπηρετεί όλους τους νεφροπαθείς του νησιού και να ανταποκριθεί επαρκώς στα έκτακτα περιστατικά και τις προσκλήσεις των κλινικών του Νοσοκομείου. Στα παραπάνω πρέπει δυστυχώς, για άλλη μια φορά, να υπενθυμίσουμε στους αρμοδίους τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω προσφυγικών ροών αλλά και καλοκαιρινών επισκεπτών. Ούτε λόγος βέβαια για να μπορούν να φιλοξενηθούν στο νησί αιμοκαθαιρόμενοι τουρίστες για τους οποίους κόπτονται κατά τα άλλα οι κυβερνώντες με αναπτυξιακά συνέδρια και άλλες φαμφάρες.

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλει την κατάσταση που έχει περιέλθει το Νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου μας και δηλώνει ότι δεν πρόκειται για ατυχή συγκυρία αλλά για προειλημμένη πολιτική απόφαση της κεντρικής εξουσίας και τοπικών αρμοδίων που πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί:

α) Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου υποτίθεται ότι ανανεώθηκε το 2013 και ενώ όχι μόνο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των Νεφρολόγων αποκαλύπτεται δυστυχώς σήμερα ότι μετέτρεψαν κάποια στιγμή μια 4η θέση Νεφρολόγου σε ιατρό άλλης ειδικότητας. Έτσι δυστυχώς άφησαν ένα τμήμα με περισσότερους από 80 σταθερούς αιμοκαθαιρόμενους, με επιπλέον επισκέπτες αλλά και πρόσφατα πρόσφυγες αιμοκαθαιρόμενους, ένα τμήμα με περισσότερες από 1500 επισκέψεις στο εξωτερικό του ιατρείο και όλα τα νεφρολογικά επείγοντα του νησιού και νοσηλευόμενους νεφροπαθείς σε άλλες κλινικές, με τρεις ιατρούς νεφρολόγους χωρίς να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης κι άλλου.

β) Από τη στιγμή που το υπουργείο στάθηκε αρνητικό στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ να ενταχθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Γ ζώνη αποκλείστηκε το κίνητρο που μπορούσε να δοθεί σε νέους ειδικούς ιατρούς να το στελεχώσουν αλλά και τη δυνατότητα να μετακινηθούν πιο εύκολα ειδικοί ιατροί από άλλα νοσοκομεία στο δικό μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

γ) Η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε καμιά μέριμνα για την έστω και προσωρινή κάλυψη τουλάχιστον της θέσης της διευθύντριας που είχε δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο την πρόθεση της να συνταξιοδοτηθεί.

δ) Η διοίκηση επίσης δεν προτίθεται να δαπανήσει έστω και ένα ευρώ προκειμένου να καλύψει έστω και στοιχειωδώς το πρόγραμμα εφημεριών παρόλο που εμείς επιμένουμε ότι ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ τουλάχιστον και ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΣ ο οποίος θα μπορεί να δώσει λύση όχι μόνο στο επείγον κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης αλλά και στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση τακτικών και επειγόντων νεφρολογικών περιστατικών. Ο νεφρολόγος που φαίνεται θα έρθει μόνο για ένα μήνα δεν δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Καλούμε:

-τον σύλλογο των νεφροπαθών να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και για το προσωπικό που τους φροντίζει και να μην επικροτεί εφήμερες και επιπόλαιες λύσεις.

-την διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα

-την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο να πάρουν θέση για το πρόβλημα.

-τους φορείς του τόπου να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα μας.



bottom of page