Σε απόγνωση οι επικουρικοί γιατροί


Παρατείνεται η αγωνία των επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που υπερβαίνουν το 24μηνο, καθώς κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, πολύ πριν και από τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018.

Στην απόφαση του αρμόδιου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017 και εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων στο ΕΣΥ που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες.

Τον άμεσο κίνδυνο για απολύσεις υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε ανακοίνωσή της και κάνει λόγο για απόφαση-κόλαφο, αφού είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες:

«Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ' υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες».

Η κυβέρνηση, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «έχει στο ακέραιο την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν από τη λήξη της σύμβασής του».

Η Ομοσπονδία έχει ήδη αιτηθεί επείγουσας συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για αύριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11.30.

Σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ και στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας καλεί η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΡγαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Με εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον», που δημοσιοποίησε η Αριστοτέλους, ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη συνέχιση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Για τους εργαζόμενους η Αριστοτέλους επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για άμεση νομοθετική ρύθμιση και ζητά τη συνέχιση κανονικά της καταβολής των αποδοχών στο προσωπικό.

Για τους γιατρούς ζητά να συνεχίσει η απρόσκοπτη πληρωμή τους και επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καμία απολύτως απόλυση ή λύση σύμβασης, καθώς και ότι όταν κοινοποιηθεί θα αντιμετωπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο.