top of page

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Α. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Συνάδελφοι εργάτες και εργάτριες ,άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, συνάδελφοι υγειονομικοί.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια μαχητική συγκέντρωση για την προάσπιση της υγείας και της πρόνοιας. Είναι σήμερα εδώ και συμμετέχουν, όπως αναφέρθηκε - με αποφάσεις τους, το σωματείο οικοδόμων, το σωματείο των ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, το σωματείο καθαριστριών σχολικών κτηρίων, το σωματείο σχολικών τροχονόμων, με απόφασή του ο Αγροτικός σύλλογος Καινουρίου, ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος ΔΠΠΝ, η ομάδα γυναικών Αγρινίου της Ο.Γ.Ε.

Συνεχίζουμε, κόντρα στην απογοήτευση, στα εμπόδια και τις δυσκολίες, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα συντονισμού, σφυρηλάτησης της ενιαίας ταξικής πάλης των εργαζομένων και των κλάδων της περιοχής. Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης των σωματείων το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και όχι μόνο την επιβίωση. Σήμερα από το Νοσοκομείο Αγρινίου, στέλνουμε δυνατό μήνυμα στην εργοδοσία, την κυβέρνησή της και τα κόμματα που τη στηρίζουν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη βάρβαρη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην υγεία- πρόνοια, στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, το ΠΕΔΥ, τις δομές πρόνοιας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο, τις υπέρογκες πληρωμές για φάρμακα - εξετάσεις και νοσηλεία, την παντελή έλλειψη πρόληψης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.α.

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.

ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.

Όλες αυτές τις μέρες τα σωματεία, το εργατικό κέντρο έχουν κουβεντιάσει για το ζήτημα της υγείας με εκατοντάδες εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς-και εδώ στο Νοσοκομείο. Με ενημέρωση στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, σε μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης μας, στις συνοικίες. Από παντού αναβλύζει η αγανάκτηση, η απόγνωση. Όλοι έχουν κάποια εμπειρία από τη τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, από την ταλαιπωρία, την αγωνία, τις εκπτώσεις που κάνουμε στην υγεία μας γιατί δε φτάνουν τα λεφτά να πάρουμε όλα τα φάρμακα που έγραψε ο γιατρός και όχι αυτά που αντέχει η τσέπη μας.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι,

τα τελευταία χρόνια χειροτερεύουν δραματικά οι συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η νοσοκομειακή περίθαλψη, η πρόνοια, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ,η πρόληψη. Ο μειωμένος κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΠΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία, με πάνω από 1000 φάρμακα και 700 εξετάσεις να έχουν βγει εκτός λίστας, δεν καλύπτονται από τα ταμεία, και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (από 5,2 σε 1,9 δις ευρώ) οδήγησε το λαό να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει τις ανάγκες του στο φάρμακο. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις δομές υγείας (Π.Φ.Υ., Νοσοκομεία, κλπ.) χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού,) με εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Όλα αυτά σκιαγραφούν την τραγική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο δικαίωμα τους για παροχές υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιώντας πιστά τη στρατηγική της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, έχει στόχο την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Μετατρέπει το Ε.Σ.Υ. σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες υγείας που θα πουλάνε και θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς-πελάτες, σε ασφαλιστικές εταιρείες στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού, για δημόσια δωρεάν υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Κράτος – κυβέρνηση – Ε.Ε. θέλουν φτηνούς εργαζόμενους, φτηνούς ασθενείς, σύστημα υγείας που να μην κοστίζει για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόληψη – Ά βαθμια φροντίδα υγείας μετατρέπονται από εργοδοτική και κρατική, σε ατομική ευθύνη, με τεράστιους τους κινδύνους που εγκυμονεί η λογική αυτή. Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η 4Η αξιολόγηση, τα 88 νέα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα προσπαθήσουν να τα ψηφίσουν σήμερα στη βουλή, παλιοί και νέοι αντεργατικοί νόμοι αυτό το σκοπό υπηρετούν.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

• Τη βιώνουμε στο νοσοκομείο με την εντατικοποίηση, με τα εξοντωτικά κυκλικά ωράρια λάστιχο, με τις πολυάριθμες εφημερίες, με τις ελλείψεις προσωπικού, με την μακροχρόνια αναμονή για ραντεβού, με τα εντέλλεσθαι της διοίκησης και με τον τρόπο που επιδιώκει να λειτουργήσει η παθολογική κλινική με 1 (ένα) παθολόγο να βλέπει – εξετάζει 110 (εκατόν δέκα) ασθενείς της κλινικής και των ΤΕΠ,

• με σοβαρότατες ελλείψεις πχ. 1 (ένα) νοσηλευτής για 25-35 ασθενείς στην πλειοψηφία των τμημάτων,

• με αξονικό και υπέρηχο να μην καλύπτουν όλες τις μέρες του μήνα,

• με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας σε ασθενείς και γιατρούς

• με ανύπαρκτη την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου

• με τον παλιό οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου που αφορά 120 κλίνες, να λειτουργεί και στο σημερινό νοσοκομείο με 230 κλίνες, με το ίδιο προσωπικό που να μην μπορεί να καλύψει βάρδιες, εφημερίες και έχει φτάσει στα όριά του. Και ο κατάλογος των επικίνδυνων ελλείψεων είναι μακρύς.

Η ανάδειξη όλων αυτών ζητημάτων τους ενοχλεί. Τους ενόχλησε η σημερινή μας κινητοποίηση και η δράση μας όλες τις προηγούμενες μέρες. Με περισσό θράσος ο Τομέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας μας εγκαλεί ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα κινδυνολογίας και ανησυχίας για το νοσοκομείο Αγρινίου. Πάει πολύ αυτοί που με το σύνολο της πολιτικής τους δίνουν τη χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει από το δημόσιο–δωρεάν χαρακτήρα της υγείας να εγκαλούν όσους αντιστέκονται και διεκδικούν πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με τα πασαλλέιματά τους δεν λύνουν συνολικά το πρόβλημα. Η πολιτική τους βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Συνάδελφοι-σες,

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για άλλη μια φορά μπαίνει μπροστά ώστε η υγεία να γίνει υπόθεση πάλης και αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, να μη θεωρείται υπόθεση μόνο των υγειονομικών. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών προϋποθέτει την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Θέλουμε να κατανοηθεί ότι η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ, στην Πρόνοια, οι υπέρογκες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία, οφείλονται στο ότι και ο τομέας αυτός προσανατολίζεται στη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στο πώς οι εργάτες θα γίνουν ακόμα πιο φτηνοί για το κράτος και την εργοδοσία, πώς θα γίνει ακόμα περισσότερο η Υγεία πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο κ.ο.κ.

Για να είναι αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων και του λαού όμως, χρειάζεται να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το σύστημά του, την επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια και συνολικά, να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και τον πλούτου που παράγεται. Όπως επίσης χρειάζεται να απεγκλωβιστεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα από αποπροσανατολιστικές λογικές, π.χ. ότι μπορεί δήθεν να καλυτερεύσει για το λαό η κατάσταση στην Υγεία αν αλλάξει ο διοικητής, ο υπουργός, η κυβέρνηση, αν «ξανααποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο» η ΕΕ κ.τ.λ., όπως διατυμπανίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Απέναντι μας, λοιπόν, δεν έχουμε μια πολιτική που γενικά και αόριστα «βουλιάζει» την υγεία- πρόνοια. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, η Ε.Ε. προωθούν με δεκάδες τρόπους τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις Α.Ε. Σε αυτή τη λογική προχωράνε σε μέτρα όπως: - κλείσιμο νοσοκομείων, συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών που αξιολογούνται ότι δεν συμφέρουν, δεν είναι «βιώσιμα». - Δρομολογούν τρόπους ώστε η διάγνωση και θεραπεία να επιλέγονται από το γιατρό με βάση το κόστος και όχι τις ανάγκες των ασθενών. - Προωθείται η αξιολόγηση τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η " κρατική αντιδραστική αξιολόγηση" τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς. Αντίθετα, στόχος της "αξιολόγησης" και της στοχοθεσίας είναι η μεγαλύτερη προσαρμογή του κράτους ώστε να υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους (αυτή είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ τους), καθώς και η τρομοκράτηση και χειραγώγηση των εργαζομένων στο δημόσιο. Να γίνει κατανοητό οτι τομέα της υγείας - πρόνοιας, η "αξιολόγηση" και η στοχοθεσία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Άλλωστε η μείωση του δημόσιου τομέα υγείας με αντίστοιχη μείωση των μόνιμων εργαζομένων είναι κατεύθυνση της Ε.Ε και απαίτηση του ΣΕΒ, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

Καταργούν σταδιακά τη μονιμότητα στη δημόσια υγεία σταματώντας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καλύπτοντας κενά με εργαζόμενους ελαστικής απασχόλησης, συμβασιούχους, επικουρικούς κ.α. Είναι ενδεικτικό αυτό το προσωπικό πληρώνεται με έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνάδελφοι, σες

Γίνεται φανερό ότι στις επιχειρήσεις ΑΕ που θα ονομάζονται τυπικά «δημόσια νοσοκομεία», θέλουν φθηνό- ευέλικτο υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς «πελάτες».

Σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα και καθεστώς καλούμαστε να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε.

Είναι μονόδρομος αυτή τη κατάσταση;

Είναι φυσικό να είμαστε σε αυτή την κατάσταση την ώρα και την εποχή που η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται;

Που υπάρχουν τεχνολογικά μέσα, λύσεις και εξειδικευμένο προσωπικό για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και αναπηριών.

Που υπάρχουν οι δυνατότητες και ο πλούτος για να έχει όλος ο λαός χωρίς όρους και προϋποθέσεις δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας υψηλού επιπέδου;

Που υπάρχουν όλα τα μέσα και γνώσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, να απολαύσουμε ποιοτικές υποδομές και προγράμματα για ξεκούραση, αναψυχή, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ποιοτική διατροφή, καθαρό περιβάλλον, προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσουμε με υγεία, σωματική ψυχική, πνευματική, να έχουμε δημιουργική και αξιοπρεπή ζωή.

Όλα αυτά όμως εμποδίζονται από το συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης που δεν έχει κανένα άλλο κριτήριο εκτός από την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Αυτός ο δρόμος έφερε την κρίση, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Αυτόν μπορούμε οργανωμένα αποφασισμένα, να τον αντιμετωπίσουμε, να τον τσακίσουμε. Οι θυσίες του αγώνα για μια τέτοια ζωή είναι πολύ λιγότερες και αφορούν τις δικές μας ανάγκες, από τις θυσίες που κάνουμε σήμερα για τα συμφέροντα μίας μειοψηφίας καπιταλιστών και τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι,

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ ΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΣ

Η σημερινή κινητοποίηση βάζει τον πήχη πιο ψηλά για τους αγώνες μας. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε συνέχεια. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Πρέπει να επιμείνουμε με παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις, ενημέρωση. Καλούμε τους συναδέλφους εργάτες – υπαλλήλους από όλος τους κλάδους, τους υγειονομικούς, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες,

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:

• ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία της π/θ κλινικής και του Τ.Ε.Π. με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη. Να δώσει άμεση λύση.

• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια-φάρμακο για όλο το λαό. Καμία πληρωμή από τους ασθενείς. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

• Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Νέο οργανισμό του νοσοκομείου που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός-συμβασιούχος. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Άμεσα μαζικές προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μπει τέλος στην αβάσταχτη εντατικοποίηση.

• Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

• Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας.

• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας. Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

• Άμεσα να ανανεωθούν τα βιβλιάρια του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων των ανέργων, των ΑμΕΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τελειώνοντας:

Καλούμε ειδικά τους συναδέλφους υγειονομικούς να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των νοσοκομείων, ενάντια στην πολιτική που κάνει αυτούς φθηνούς εργαζόμενους και εμάς πελάτες τους.

Να ακούσουν την ομιλία ενός εργάτη προς τον γιατρό από το ποίημα του Μπρεχτ που λέει:

Όταν σ' εσένα ερχόμαστε Παραμερίζεις τα κουρέλια μας Και ακροάσαι κάθε σπιθαμή απ' το γυμνό κορμί μας.

όσο για την αιτία της αρρώστιας μας

Μια ματιά να 'χες ρίξει στα κουρέλια μας Θα σου 'λεγε περισσότερα.

Είναι η ίδια αιτία που φθείρει

Το κορμί μας και τα ρούχα μας.

Ο πόνος που έχουμε στον ώμο μας

Προέρχεται μας λες, απ' την υγρασία...

απ' αυτήν Προέρχεται όμως και η κηλίδα στον τοίχο του σπιτιού μας.

Πες μας λοιπόν: Από πού προέρχεται η υγρασία;

Πάρα πολλή δουλειά και πολύ λίγο φαγητό

Αδύναμους μας κάνουν και μας αρρωσταίνουν

Η συνταγή σου λέει: Πρέπει να πάρετε βάρος.

Σήμερα εδώ ένα πράγμα έχουμε καθαρό: ότι τέτοια ζωή δεν μας αξίζει, ότι υπάρχει λύση.

Ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις, να είμαστε μπροστάρηδες εκεί που ζει και πονάει η εργατιά. Θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε ποιος φταίει, ώστε κάθε μέρα και περισσότεροι εργάτες να βγάζουν συμπεράσματα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπαίνουν στον αγώνα, να οργανώνονται σε δυνατά, δραστήρια, αγωνιστικά σωματεία. Να ανοίγουν εστίες αντίστασης σε όλους τους χώρους να μην μείνουν σε χλωρό κλαρί εργοδότες, κυβέρνηση αστικό κράτος, Ε.Ε – ΝΑΤΟ.

Από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως: ο αγώνας για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος ο αγώνας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία και πρόνοια ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

Από την μεριά του ταξικού κινήματος, του E.Κ.Α., θα κλιμακώσουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα, θα ενισχύσουμε την κοινωνική συμμαχία μας, θα συγκεντρώσουμε κι άλλες δυνάμεις ενάντια στην πολιτική της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης. Στηρίζουμε και σας καλούμε να δώσετε αγωνιστικό παρών στην κινητοποίηση-συγκέντρωση του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού, την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΗ και ώρα 10 το πρωί στον πεζόδρομο κάτω από το Δημαρχείο.

8 Ιούνη 2018

Κεντρική είσοδος Νοσοκομείου Αγρινίου



bottom of page