ΕΝΙΣ για τα προβλήματα φυματίωσης


Η Ε.Ν.Ι.Σ, για το πρόβλημα των κρουσμάτων φυματίωσης , που έχει δημιουργηθεί και που δικαίως έχει δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες και το προσωπικό του νοσοκομείου έχει να παρατηρήσει τα εξής :

• Το πρόβλημα των κρουσμάτων της φυματίωσης είναι υπαρκτό αφορά ασθενείς και προσωπικό του νοσοκομείου που νοσηλεύονται . Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του , όπως επίσης και η επίσκεψη από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ , δεν καθησύχασαν την κοινή γνώμη διότι δεν ενημερώθηκαν ουσιαστικά ούτε οι υγειονομικοί ούτε οι πολίτες της Σάμου.

Πιστεύουμε , ότι με ευθύνη του υπουργείου υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου και του Ιατρικού συλλόγου θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των υγειονομικών και διαφώτιση του κοινού .Να εφαρμοσθούν διοικητικά, περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου και χρήση ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ μέσων προφύλαξης από τους εργαζόμενους. Ο κίνδυνος μετάδοσης από ασθενείς που παραμένουν αδιάγνωστοι και άρα χωρίς θεραπεία είναι υπαρκτός. Το κλειδί της σωστής αντιμετώπισης του νοσοκομειακού κινδύνου είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών με ενεργό φυματίωση.

Το νοσοκομείο δεν αντέχει να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη με το υπάρχων ελλιπέστατο προσωπικό στους επισκέπτες του νησιού λόγω του θέρους αλλά ούτε και στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων.

Προτείνουμε στο κέντρο υποδοχής οι πρόσφυγες να εξετάζονται από τους ιατρούς του κέντρου και να γίνεται φυματινοαντίδραση (mantoux) ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σε όλους τους πρόσφυγες, να τηρείται αρχείο εμβολιασμού και παρακολούθησης της φυματινοαντίδρασης.

Οι έχοντες θετική φυματινοαντίδραση να ελέγχονται περαιτέρω με α/α θώρακος τις δέουσες εξετάσεις για ενεργό νόσο και αφού παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στις 16/05/2018 ενημερώσαμε την διοίκηση για τα οξυμένα προβλήματα των ιατρών:

Το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα τμήματα (ακτινοδιαγνωστικό , ορθοπεδικό, παθολογικό. Παιδιατρική, αναισθησιολογικό , αιμοδοσία κ.ο.κ) και οι εφημερίες είναι εφιαλτικές.

- Γίνονται αμέτρητες εφημερίες - απλήρωτες ώρες , για να εφημερεύει το Νοσοκομείο όλο το 24ωρο και όλο το μήνα για να κρατηθούν ανοιχτά οι κλινικές , τα ΤΕΠ, τα χειρουργεία, τα εργαστήρια και να καλυφθούν οι πρωινές τακτικές ανάγκες των τμημάτων.

- Υπάρχουν εφημερίες ακάλυπτες από ιατρό υποδοχής και των επόμενο μήνα θα υπάρχουν περισσότερες. Ως εκ τούτου η ενημέρωση των ειδικευμένων εφημερευόντων ιατρών σε εφημερία ετοιμότητας γίνεται από την νοσηλεύτρια χωρίς ιατρική εκτίμηση. Σε περίπτωση δε έκτακτου χειρουργού δεν υπάρχει βοηθός με αποτέλεσμα τα χειρουργεία να είναι επισφαλή. Οι ειδικευμένοι γιατροί υπό εργασιακή εξάντληση καλούνται να καλύπτουν σύγχρονος επείγοντα περιστατικά και τους ασθενές των κλινικών η δε χειρουργικές ειδικότητες να χειρουργήσουν και τα επείγοντα περιστατικά . Είναι απαράδεκτο οι λίγοι ιατροί υποδοχής, που επιθυμούν να κάνουν επιπλέον εφημερίες, το νοσοκομείο να μην καλύπτει την οικονομική δαπάνη και να υπάρχουν σκέψεις να καλύπτονται οικονομικά με <<έρανο>> από τους ειδικευμένους ιατρούς.

- Οι μονήρεις θέσεις είναι σε διάσταση και αναντιστοιχία με τις υπάρχουσες ανάγκες.

- Οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες.

- Δεν υπάρχει χώρος ανάπαυσης των ιατρών , κατά την εφημερία (χώρος ανάπαυσης είναι το αυτοκίνητο, οι θάλαμοι των ασθενών).

- Οι ιατροί εξουθενωμένοι και απλήρωτοι εντέλλονται από την Διοίκηση ή καλούνται σε απολογία ή μετατρέπoνται οι ενεργείς εφημερίες τους σε ετοιμότητας, παρανόμως για να καλύψει τα κενά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία .

Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας αλλά και του Διοικητή περί οικονομικής ευμάρειας του νοσοκομείου, ποιοτικών συνθηκών περίθαλψης των ασθενών, διαψεύδονται καθημερινά από την υποστελέχωση του ιατρών, τις ελλείψεις. Οδηγούν τους γιατρούς σε υπερεργασία και την άσκηση του έργου τους κάτω από πρωτοφανή πίεση, έξω από κάθε αξιοπρέπεια και επιστημονική ευθύνη.

ΖΗΤΑΜΕ άμεσες λύσεις των οξυμένων προβλημάτων μας

- Προσλήψεις άμεσα μόνιμων ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης , να καλυφθούν όλα τα κενά.

- Οι κρίσεις - προσλήψεις αυτών που εκκρεμούν να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες .

- Να μην υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες

- Να πληρωθούν όλες οι πρόσθετες εφημερίες .

- Να εξασφαλισθεί χώρος αξιοπρεπούς ανάπαυσης και σίτισης των ιατρών που εφημερεύουν.

- Ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς

- Να μπει τέλος στα εντέλλεστε – κλήσεις σε απολογίες -μετατροπές σε ετοιμότητας των ενεργών εφημερίων εκ μέρους της Διοίκησης .

Το σύνολο των ιατρών είναι αποφασισμένο, αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά του να δράσει δυναμικά .

ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ