Ε.Ι.Ν.Α για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο Τ.Ε.Π


Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε –χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη διαδικασία- ότι το τμήμα Πληροφορικής του ΠΓΝΠ έχει αναλάβει την «εκπαίδευση» των γιατρών του Νοσοκομείου για ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Δεν αφορά στις παρακλινικές εξετάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που συστήνονται στον ασθενή σε εξωτερική – τακτική βάση, αλλά αυτές που κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να διενεργηθούν στο ΤΕΠ.

Για παράδειγμα, για έναν ασθενή που προσφεύγει στο Τμήμα Επειγόντων στη διάρκεια μεγάλης εφημερίας, ζητείται από το Τμήμα Πληροφορικής ο γιατρός να συνταγογραφεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ μέσω της δύσχρηστης πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ – με χρέωση στους δικούς του κωδικούς – όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (γενική αίματος , ούρων, ακτινογραφίες κτλ). Πέραν των παραγγελιών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Medi Labi με τα γνωστά barcodes .. To Τμ.Πληροφορικής ενημερώνει ότι μόνο ο επιμελητής εφημερίας μπορεί να συνταγογραφεί και να παραγγέλνει εξετάσεις και όχι οι ειδικευόμενοι που εφημερεύουν.

Θεωρούμε απαράδεκτη και εκτός τόπου και χρόνου την ενέργεια αυτή του τμ.Πληροφορικής και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Πρώτον, δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός(πχ στο Νευρολογικό/Νευροχειρουργικό ΤΕΠ δεν υπάρχει καν υπολογιστής εδώ και καιρό, στο Χειρουργικό είναι απαρχαιωμένος, στην Αναζωογόνηση δεν υπάρχει εκτυπωτής).

Δεύτερον, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Δεν περισσεύει ούτε δευτερόλεπτο για άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία του ασθενούς και την παρεχόμενη ιατρική περίθαλψη. Ο ολοένα και αυξανόμενος όγκος δουλειάς από τη μία και η περαιτέρω υποστελέχωση από την άλλη(ελλείψεις τραυματιοφορέων, νοσηλευτικού προσωπικού), δεν επιτρέπουν στους γιατρούς των Επειγόντων να ψάχνουν για εκτυπωτές και υπολογιστές με καλή σύνδεση στο internet. Το ιατρικό προσωπικό, στη γενική εφημερία του νοσοκομείου ή θα ασχολείται με τους ασθενείς που προσφεύγουν στο ΤΕΠ και τα προβλήματά τους ή θα συνταγογραφεί μπροστά από έναν υπολογιστή.

Τρίτον, αποτελεί κατάπτυστη υποτίμηση της εργασιακής και επιστημονικής μας αξιοπρέπειας. Ποια επιστημονική λογική επιτάσσει στο γιατρό να μετατρέπεται σε διοικητικό υπάλληλο λόγω των οικονομικών διαφορών μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Δημοσίου; Και μάλιστα εις βάρος της υγείας των αθενών;

Διαβεβαιώνουμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμιά τέτοιου είδους απαράδεκτη διαδικασία. Ούτε στο ΠΓΝΠ ούτε σε κανένα άλλο νοσοκομείο της περιοχής μας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ – που στέλνουν διαρκώς έγγραφα προς συμμόρφωση στις Διοικήσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων- να παραβρεθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε ημέρα γενικής εφημερίας έστω για λίγο και να μας εξηγήσει πώς μπορεί να γίνει πράξη το σχέδιό της.

Καλούμε την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να παρέμβουν και να υπερασπιστούν το ιατρικό έργο και την υγεία των ασθενών, επιστρέφοντας ως ανεφάρμοστη την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι δεν προκύπτει ΠΟΥΘΕΝΑ από τον δημοσιο-υπαλληλικό κώδικα, τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και τη σχετική νομοθεσία η υποχρέωσή μας για ηλεκτρονική συνταγογράφηση εσωτερικών παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις. Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου διακαιώματος.ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE