Καλέσματα για συμμετοχή των γιατρών στην απεργία


Κάλεσμα στους γιατρούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 30 Μάη και να δώσουν το απεργιακό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας, σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, κατάργηση του «νομοθετικού εκτρώματος» που διευθετεί τον χρόνο εργασίας και αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών τους απωλειών.

Οι γιατροί διεκδικούν ακόμα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός συνάδελφός τους, κανείς συμβασιούχος, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό.

«Μοναδική διέξοδος για μας ο οργανωμένος αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα με αγώνες κατακτιούνται!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα, κάλεσμα για δυναμική, αποφασιστική, μαζική συμμετοχή την απεργία απευθύνει στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν ότι αρνούνται να θεωρήσουν ως κανονικότητα το «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης της κυβέρνησης που είναι ένα νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο με δυσμενή μέτρα πολλών ετών.

«Είμαστε όλοι έρμαια των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην γκιλοτίνα βρίσκονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά δικαιώματα, Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Από τη μία οι ασθενείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την υγεία τους αν και πληρώνουν ένα σωρό φόρους και εισφορές λόγω της κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Στον αντίποδα, σημειώνει, «οι εργαζόμενοι εξουθενωμένοι, λιγοστοί -ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική- που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, δουλεύουν σε άκρως ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και όμως δεν τους εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αν και είναι υποχρέωση του κράτους, μη αναλογιζόμενοι τι είδους υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουν 67 ετών, ενώ θέλουν να περικόψουν το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας φτάνοντας τους μισθούς μας κάτω από τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη».

Τέλος οι εργαζόμενοι στέκονται στο θέμα του προσωπικού που εργάζεται στο σύστημα με ελαστικές μορφές απασχόληση, αλλά και στις ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

«Δεν συμβιβαζόμαστε. Όλοι στο δρόμο για την κατάργηση των Μνημονίων όπως και αν λέγονται και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.


Πηγή: efsyn.gr