ΠΑΜΕ Υγείας: Απαράδεκτη κατάσταση στο νοσοκομείο Αγρινίου


Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, με ζήτημα αιχμής τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής αφού καλούνται 5 συνολικά ειδικευμένοι παθολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες για 50 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς στην κλινική καθημερινά, τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με καθημερινή προσέλευση 60-70 ασθενών για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας στο Αγρίνιο.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Είναι προφανές ότι με τον αριθμό και τη σύνθεση των συγκεκριμένων ιατρών καθίσταται επικίνδυνη και επισφαλής η εφημερία στο Παθολογικό Τμήμα, τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς όσο και για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο οι γιατροί της κλινικής αναγκάστηκαν να καταθέσουν έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, αιτιολογώντας ότι αδυνατούν να συγκροτήσουν πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης, διατυπώνοντας ότι χρειάζονται στοιχειωδώς τουλάχιστον 3 ειδικευμένοι γιατροί στην εφημερία για τις ανάγκες της κλινικής και του ΤΕΠ.

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν με “εντέλλεσθαι” να ορίσει έναν και μοναδικό κάθε φορά ειδικευμένο παθολόγο να εφημερεύσει στις 11, 12, 13, 14 Μάη, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη της Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ίδιους τους γιατρούς, κατανοώντας τον κίνδυνο, να δουλέψουν οικειοθελώς και χωρίς πληρωμή τις παραπάνω μέρες στις εφημερίες του ΤΕΠ, προκειμένου να βοηθήσουν το μοναδικό συνάδελφο που εφημέρευε.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός εφημεριών το μήνα για κάθε ειδικευμένο γιατρό είναι 6. Επίσης ο οργανισμός του ΓΝΑ που είναι σε ισχύ, προβλέπει 8 θέσεις παθολόγων, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν 5. Ακόμη και με την πλήρη κάλυψη του οργανισμού αλλά και την ολοκλήρωση των περιβόητων προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΤΕΠ, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Και αυτό διότι δεν θα καλύπτει ούτε καν την πρόταση της ίδιας της διοίκησης να εφημερεύει ένας ειδικός γιατρός στην κλινική και ένας στο ΤΕΠ, πρόταση που καθιστά επίσης την εφημέρευση επισφαλή.

Επιπλέον, δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής κατά την πρωινή τακτική εργασία, αφού με το υπάρχον προσωπικό κάθε μέρα στην κλινική είναι ο γιατρός που εφημερεύει και το πολύ άλλος ένας αν δεν είναι στο ΤΕΠ.

Η εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρωθεί με το "αποψιλωμένο" νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό , αφού καλείται π.χ. ένας νοσηλευτής στη βάρδια να εξυπηρετεί από 25-35 ασθενείς στην Παθολογική, αλλά και στην πλειοψηφία των τμημάτων του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα της Παθολογικής Κλινικής δεν είναι το μοναδικό. Αντίστοιχα προβλήματα στην πλειοψηφία των τμημάτων τα οποία λειτουργούν στα όρια ασφαλείας ή και κάτω από αυτά, με σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του προσωπικού, την ασφαλή εφημέρευση και την ομαλή καθημερινή λειτουργία τους.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, 6η ΥΠΕ, διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση

Το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι δήθεν έχει σταθεροποιήσει και ανατάξει το ΕΣΥ, διαμορφώνοντας μάλιστα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από τους προηγούμενους, ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου, διαψεύδεται από την πραγματικότητα του νοσοκομείου μας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (ατομικές συμβάσεις, επικουρικοί, εργολαβικοί εργαζόμενοι κλπ.), ο δημοσιονομικός "κόφτης", ο νόμος "έκτρωμα" που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, ενσωματώνοντας όλες τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και η καρατόμηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας των ασφαλισμένων, μέσω του ενιαίου κανονισμού παροχών, όλα τα παραπάνω συνιστούν το παζλ της "ανάπτυξης" που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, πάνω στα τσακισμένα λαϊκά δικαιώματα. Προϋποθέτει σύστημα Υγείας πλήρως εμπορευματοποιημένο, με αύξηση των έμμεσων και άμεσων πληρωμών για τους ασθενείς με εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

  • Να διασφαλιστεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και η διοίκηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Να δώσει άμεση λύση.

  • Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

  • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός - συμβασιούχος. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο και μια εφημερία τη βδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα.

  • Διεκδικούμε νέα κλαδική συμφωνία με βάση το πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ.

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε:

  • Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝ Αγρινίου (ΣΕΝΑ) να πάρει θέση και σε συντονισμό με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες π.χ. στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κ.ά.

  • Όλους τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, το ΕΚΑ σε κοινή δράση και διεκδίκηση. Να γίνει η Υγεία υπόθεση όλου του λαού.

  • Σε συμμετοχή στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου».