ΔΤ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσ. Ευαγγελισμός


Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μάη, έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου μας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων σε ΚΑΤ, ΛΑΪΚΟ, ΑΓ. ΣΑΒΒΑ, ΕΛΠΙΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΑΜ.ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΣΩΤΗΡΙΑ, ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ, ΠΑΙΔΩΝ «Αγλ.Κυριακού», ΠΑΙΔΩΝ Πεντέλης, ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ Βούλας, Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», ΟΚΑΝΑ, ΕΡΥΘΡΟΣ, Σύλλογο ΠΦΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, καθώς και οι σωματειακές επιτροπές των ειδικευόμενων γιατρών & των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του Σωματείου Ευαγγελισμού, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από ΑΓ. ΟΛΓΑ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ Κηφισιάς, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, Εθν. Κέντρο Αποκατάστασης, Ανδρ. ΣΥΓΓΡΟΣ, Οφθαλμιατρείο κ.ά. δημόσιες μονάδες υγείας & πρόνοιας.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, τόσο στους εργαζόμενους-υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, οι πετσοκομμένοι μισθοί, η εντατικοποίηση κι η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων και βεβαίως, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, της αξιολόγησης εργαζομένων και δομών, τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, την Α.Ε. «Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών».

Από τους περισσότερους ομιλητές με έμφαση τονίστηκε ότι, για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει πριν απ’ όλα να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης κι εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Αναδείχθηκε επίσης ότι χρειάζεται παράλληλα, να ενισχυθεί η συμμετοχή των σωματείων των εργαζομένων σε Υγεία – Πρόνοια στην πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με βασικό αίτημα την απεμπλοκή – καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς του σχεδιασμούς. Επίσης, καταγγέλθηκε η στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που με τη συμμετοχή τους στην λεγόμενη κοινωνική συμμαχία προσχώρησαν και επίσημα στις θέσεις της εργοδοσίας. Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί η μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 30 Μάη με την προβολή των εργατικών αιτημάτων, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν ο καθένας στο σωματείο του ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με α) έκδοση ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ, β) στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΑ στις 16 Μάη (11πμ), γ) πραγματοποίηση ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ την Τετάρτη 23 Μάη για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία – Πρόνοια, με πολύμορφες Παρεμβάσεις - Συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο – ίδρυμα, δ) να εξεταστεί η δυνατότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιούνη και ε) νέα σύσκεψη Σωματείων για την παραπέρα κλιμάκωση.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ & ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

 Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

 Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 ΟΧΙ στην αντιδραστική «αξιολόγηση» που δεν έχει καμιά σχέση με βελτίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

 ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.

 Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό

 ΟΧΙ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων - ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα!

 Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα. Για να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

 Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Αθήνα, 11-5-2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ